Η λατινική κοινότητα των Κυθήρων τον 17ο αιώνα υπαγόταν στην αρχιεπισκοπή της Κρήτης η οποία την είχε εμπιστευθεί σε φραγκισκανούς Κρητικούς μοναχούς. Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους τα Κύθηρα υπήχθησαν στη δικαιοδοσία του επισκόπου Ζακύνθου.
Η παρουσία καθολικών στα Κύθηρα κατά τη διάρκεια της βενετικής κατοχής ήταν εξαιρετικά περιορισμένη και ουσιαστικά επρόκειτο για τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους μαζί με τους Βενετούς ευγενείς διοικητές του νησιού και τις οικογένειές τους καθώς και για τους Ιταλούς στρατιώτες. Τους λατίνους πιστούς, μόνιμους κατοίκους του νησιού καθώς και τους παρεπιδημούντες στρατιώτες, εξυπηρετούσαν στις ενοριακές τους ανάγκες ιερείς και μοναχοί που ανήκαν στο τάγμα των φραγκισκανών της κατεύθυνσης των minori osservanti. Σύμφωνα με τους μελετητές της ιστορίας των Κυθήρων στο νησί υπήρχαν τρεις καθολικοί ναοί, ενώ ο πιο γνωστός ήταν ο ενοριακός ναός της Παναγίας στο Κάστρο.
Διαβάστε παρακάτω όλη την μελέτη της καθηγήτριας Παναγιώτας Τζιβάρα.
Βιογραφικό της Παναγιώτας Τζιβάρα
Η Παναγιώτα Τζιβάρα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού (από τον 13ο αι. έως την Ελληνική Επανάσταση), με έμφαση στην Ιστορία του Βενετοκρατούμενου Ελληνισμού.
Η Παναγιώτα Τζιβάρα γεννήθηκε στην Πολύδροσο Φωκίδας το 1963. Είναι λέκτορας της ιστορίας του βενετοκρατούμενου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσεται η μελέτη των πνευματικών σχέσεων των βενετοκρατούμενων κτήσεων με τη Βενετία, η διακίνηση των χειρογράφων κωδίκων και των εντύπων και συνακόλουθα των ιδεών, στη διάρκεια των 16ου-18ου αιώνων. Έχει πραγματοποιήσει έρευνα στα Αρχεία της Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου, στα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας, στο Αρχείο της Προπαγάνδας στη Ρώμη και έχει γράψει άρθρα και μελέτες για την ιστορία των βενετικών κτήσεων του Ιονίου.