Ποινή φυλάκισης δύο ετών επέβαλε το δικαστήριο στον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά την Παρασκευή (24/02) για την υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016, επιλέγοντας την ανώτερη προβλεπόμενη, ενώ χρηματική ποινή επέβαλε στον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Συγκεκριμένα, η ποινή για τον Νίκο Παππά ορίστηκε στα δύο έτη φυλάκισης με τριετή αναστολή, ενώ στον Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής Εισαγγελέας ζήτησε να αποσταλούν τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα (η οποία έκανε λόγο σε χρήματα που έφευγαν από το γραφείο του εργοδότης της προς τον ΣΥΡΙΖΑ) στην Εισαγγελία προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα.

Το Ειδικό Δικαστήριο νωρίτερα κήρυξε την ενοχή του Νίκου Παππά καθώς επίσης και αυτή του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα με ομόφωνη απόφαση των 13 ανώτατων δικαστών.

Ένοχος για πλημμεληματικού βαθμού παράβαση καθήκοντος ο Νίκος Παππάς

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα ανακοίνωσε την απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός είναι ένοχος για πλημμεληματικού βαθμού παράβαση καθήκοντος ενώ για συνέργεια στην πράξη του κ. Παππά κρίθηκε ένοχος ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.

Ο αναπληρωτής Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας πρότεινε ποινή φυλάκισης ενός έτους για τον κ. Παππά για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού αφορά τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ότι καθ’ υπόδειξη του Νίκου Παππά έλαβε μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και ότι προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ υπέγραψε εικονική -κατά τον επιχειρηματία- σύμβαση με τον κατασκευαστικό κολοσσό CCC προκειμένου να καταθέσει εγγυητική επιστολή και να λάβει μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία.

Στόχος, σύμφωνα με την κατηγορία, ήταν να λάβει ο επιχειρηματίας τηλεοπτική άδεια και το νέο κανάλι να είναι θετικά διακείμενο προς την τότε κυβέρνηση. Οι δύο κατηγορούμενοι επέλεξαν να μην απολογηθούν ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά τις θέσεις τους να τις ανέπτυξαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους. Ο Νίκος Παππάς δεν έδωσε το «παρών» ούτε στη δίκη καθώς την χαρακτήρισε αλλά εξ αρχής «πολιτική».

Την απαλλαγή του Νίκου Παππά είχε ζητήσει η Εισαγγελέας

Σήμερα στο δικαστήριο αντί της Εισαγγελέως έδρας Όλγας Σμυρλή που ζήτησε την αθώωση των δύο κατηγορουμένων, παραστάθηκε ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας, καθώς η κ. Σμυρλή είναι ασθενής.

Υπενθυμίζεται ότι στην αγόρευσή της στο Ειδικό Δικαστήριο, η Εισαγγελέας Όλγα Σμυρλή είχε αναφέρει ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ενοχή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Η κ. Σμυρλή κάνοντας αποτίμηση του συνόλου των στοιχείων της υπόθεσης υποστήριξε ότι η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες πραγματοποιήθηκε υπό πλήρη διαφάνεια και τήρηση της νομιμότητας. Τόνισε δε, ότι εκ μέρους του δικαζόμενου υπουργού δεν υπήρξε καμία παρέμβαση για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα που μετείχε στον διαγωνισμό και αναδείχθηκε, ως ένας από τους τέσσερις συνολικά υπερθεματιστές.

Η πρώτη αντίδραση του Νίκου Παππά

Διαδοχικές αναρτήσεις στο twitter πραγματοποίησε μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του ο Νίκος Παππάς.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως “η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS”.

Παράλληλα, ο κ. Παππάς επεσήμανε πως είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι “η δίκη αυτή ήταν πολιτική” και πως “έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι”.

Παράλληλα, πραγματοποίησε δήλωση on camera, στην οποία αναφέρει πως “Ο ελληνικός λαός με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 − two =