Σε δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε το μεσημέρι της Τρίτης, 07/09, η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας επανέρχεται στην απόφασή της για επιβολή τέλους ύψους €2.00 ανά επιβάτη που επισκέπτεται το Σπήλαιο της Χύτρας με τουριστικά επαγγελματικά σκάφη, απόφαση που αναρτήθηκε και στην Διαύγεια.
Στην ανακοίνωση, γίνεται λόγος για πρακτική που ισχύει σε όλη τη χώρα και είναι σύννομη με το Δίκαιο των θαλασσών και το Διεθνές Δίκαιο κατ’ επέκταση. Σημειώνει, δε, πως το εισπρακτέο τέλος «με διαδικασίες αυστηρά δημοσίου λογιστικού θα αποδίδεται και αυτό προς όφελος των πολιτών».
Στην ίδια ανακοίνωση, γίνεται λόγος και τια την απομάκρυνση των σιδερένιων, αυτοσχέδιων κατασκευών, τύπου τρέιλερ, που βρίσκονταν για χρόνια στον Πίσω Γυαλό Καψαλίου, κάνοντας λόγο για «αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής».
Τέλος, γνωστοποιεί την πρόθεση της Επιτροπής να καταθέσει -με παρέμβαση και του Δήμου– αγωγή εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου «προκειμένου να επιλυθούν οριστικά οι αξιώσεις του Δημοσίου σε αιγιαλό και παλαιό αιγιαλό» σε Διακόφτι και Αγία Πελαγία.
Υπενθυμίζεται, ότι, ο επί 29 συναπτά έτη επαγγελματίας ξεναγός στην σπηλιά της Χύτρας, Σπύρος Κασιμάτης, ένεκα της απόφασης της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας για επιβολή τέλους στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, προανήγγειλε, μέσω ανάρτησής του στο facebook, την απόσυρσή του από την συγκεκριμένη δραστηριότητα, εκτός και αν «αλλάξουν οι άνθρωποι και οι πρακτικές τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων – Αντικυθήρων.
«Ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας και προς διασφάλιση της κυριότητας μακροχρόνια του Κυθηραϊκού λαού έναντι του Δημοσίου, (ΤΑΙΠΕΔ 2012 για Χύτρα, Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου για Αγία Πελαγία) για τα εδάφη και τους χώρους, που ορίζονται στον Ν. 1416/84 άρθρο 84 και στο Ν. 2946/01 ως «Εγχώρια Περιουσία», η Επιτροπή μας μελετά την είσπραξη ενδεικτικού ποσού, αντίστοιχου του αριθμού των επισκεπτών και όχι ανάλογο του ευτελούς ποσού, που κατατίθεται για το Λιμενικό Ταμείο, ΜΟΝΟ από τους επαγγελματίες που εμπορικά εκμεταλλεύονται τους χώρους αυτούς προς ίδιο οικονομικό όφελος, όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, το οποίο με διαδικασίες αυστηρά δημοσίου λογιστικού θα αποδίδεται και αυτό προς όφελος των πολιτών, όπως προ ημερών λεπτομερώς ανακοινώθηκε. Σημειώνεται ότι, το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο των θαλασσών επιβάλλει αυτή την στρατηγική και οι προ ολίγων μηνών επισκέψεις, μας δικαιώνουν απόλυτα.
Όσον αφορά τις αυτοσχέδιες σιδερένιες κατασκευές τύπου τρέϊλερ που ευρίσκονται επί χρόνια στον Πίσω Γυαλό Καψαλίου μετά από τα εύλογα παράπονα κατοίκων και επισκεπτών, παρενέβη η Επιτροπή μας ως όφειλε, και ευχαριστεί όλους –όλους πλην ενός – τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μετέφεραν τα τρέϊλερ στον δωρεάν παραχωρηθέντα από εμάς παρακείμενο χώρο, καθώς και τους συλλογικούς φορείς που βοήθησαν σε αυτό συμβάλλοντας όλοι στην αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και διευκολύνοντας έτσι τους επισκέπτες του νησιού να κάνουν χρήση της παραλίας. Αυτονόητο είναι ότι για ολιγοήμερη ανέλκυση των σκαφών προς συντήρηση τους χειμερινούς μήνες δεν τίθεται θέμα.
Άμεσα κατατίθεται αγωγή σε βάρος του Δημοσίου στην οποία θα παρέμβει και ο Δήμος μας επαναφέροντας την δίκη που απεσύρθη, μετά την ψήφιση του Ν. 2946/01 αρ. 16 παρ. 7 με σύμφωνη γνώμη των διαδίκων (Δημόσιο-Εγχώριος), προκειμένου να επιλυθούν οριστικά οι αξιώσεις του Δημοσίου σε αιγιαλό και παλαιό αιγιαλό, που τώρα επανήλθαν, σε Διακόφτι και Αγία Πελαγία με βεβαία την θετική έκβαση μετά από τα ανευρεθέντα στοιχεία.
Οι απόψεις είναι πάντα χρήσιμες και εποικοδομητικές και φυσικά λαμβάνονται υπόψη όταν βεβαίως βασίζονται σε γνώση των δεδομένων.»