Δελτίο Τύπου εξέδωσε η δημοτική αρχή για την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Διαβάστε αναλυτικά:
Συνεδρίαση ΔΣ: εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα – λυπηρή η στάση της Αντιπολίτευσης
Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων, το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου στην τελευταία συνεδρίασή του για το έτος 2022. Η συνεδρίαση ήταν μεικτή, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία, δηλαδή με φυσική παρουσία αλλά και μέσω ΖΟΟΜ για τους Δημοτικούς Συμβούλους που βρίσκονται εκτός Κυθήρων.
Στο στάδιο της ενημέρωσης, ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης, εξέφρασε καταρχήν τη θλίψη του για την πρόωρη και ξαφνική εκδημία του Δημάρχου Τροιζηνίας Μεθάνων Σπύρου Πολλάλη, ο οποίος απεβίωσε αιφνιδίως στις 27/12/2022. Στη συνέχεια απάντησε στο σύνολο των ερωτημάτων που τέθηκαν από την Αντιπολίτευση, όχι όμως και στις ισοπεδωτικές και μηδενιστικές τοποθετήσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ν. Μαγουλά ο οποίος επιμένει να μην αναγνωρίζει καμία προσπάθεια, να μη βλέπει κανένα έργο, καμία χρηματοδότηση, καμία αναπτυξιακή διαδικασία, ο οποίος μέχρι και το μεγάλο έργο του ΧΥΤΥ προσπάθησε να υποβαθμίσει, αγνοώντας πλήρως ότι διενεργήθηκε πρόσφατα έλεγχος της Διαχειριστικής Αρχής που έκρινε ότι το έργο ευρίσκεται σε πλήρη λειτουργία (ως ΧΥΤΥ και όχι ως ΧΥΤΑ) σύμφωνα με τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (το έργο έχει ελεγχθεί μέχρι και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διά της αρμοδίας Επιτρόπου κας. Fereira έχει συγχαρεί δημοσίως το Δήμο μας για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ). Για κάθε ισοπεδωτική και μηδενιστική άποψη, η Δημοτική μας Αρχή θα προβάλει το έργο της, τις χρηματοδοτήσεις, τα εργοτάξια που εκτελούνται σε όλο το νησί, τις δημοπρασίες που καθημερινά αναρτώνται δυστυχώς χωρίς τη συμμετοχή του ιδίου, αφού συνειδητά απουσιάζει από τις συνεδριάσεις των Οικονομικών Επιτροπών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το Τεχνικό Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων 2023 ύψους 19,7 εκατομμυρίων ευρώ, με τις ψήφους της πλειοψηφίας. Δυστυχώς η Αντιπολίτευση, στοιχούμενη πίσω από παλαιοκομματικού τύπου αντιλήψεις, άκρατη θεωρητικολογία, νεφελώδεις ανεφάρμοστες θεωρίες και απουσία ουσιαστικών και συγκεκριμένων προτάσεων, προτίμησε να δώσει αρνητική ψήφο, δηλαδή άκυρη. Αποδεικνύεται έτσι για ακόμα μία φορά – και αυτό πλέον το γνωρίζουν οι Τοπικές Κοινότητες και οι Δημότες – ότι η εκτέλεση των έργων υποδομής που με τόσο κόπο έχουμε χρηματοδοτήσει, δεν ικανοποιεί τους πάντες, ενώ κανείς θα περίμενε το αντίθετο. Τα αφηγήματα καταπίπτουν, τα έργα και τα εργοτάξια ενοχλούν, οι χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων προκαλούν πονοκέφαλο (γιατί άραγε;). Η ισοπέδωση και οι μηδενιστικές απόψεις μόνο αγάπη για το νησί δεν αποδεικνύουν.
Αναφορικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα, διευκρινίζουμε τα εξής:
Η υλοποίηση ενός Τεχνικού Προγράμματος και ενός Προϋπολογισμού, δεν είναι διαδικασία στατική, ούτε ολοκληρώνεται με τη λήξη του έτους. Τα περισσότερα χρηματοδοτούμενα έργα, εντάσσονται είτε με το ποσό της σύμβασής τους (εφόσον έχουν δημοπρατηθεί), είτε με την ετήσια πίστωση με τη διαδικασία της Πολυετούς Ανάληψης Υποχρέωσης (εφόσον δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμα). Συνεπώς, η εκτέλεση ενός Τεχνικού Προγράμματος και ενός Προϋπολογισμού, δεν αποτυπώνεται αυστηρά στις εκταμιεύσεις που έχουν διενεργηθεί στις 31/12, αλλά αφορά και σε όλα τα έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί ή ανατεθεί και θα ολοκληρωθούν ως φυσικό και οικονομικό αντικείμενο στο επόμενο έτος ή ακόμα αργότερα (π.χ. το έργο του νέου δικτύου ύδρευσης της Αγ. Πελαγίας έχει προθεσμία ολοκλήρωσης 24 μήνες). Αυτά τα ζητήματα, οι δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουν να τα γνωρίζουν, αλλά δυστυχώς τα χρησιμοποιούν ως μικροπολιτική μομφή, για να δικαιολογήσουν την αρνητική τους ψήφο, η οποία αποτελεί αρνητική ψήφο στα έργα που έχουν ζητήσει οι ίδιες οι Τοπικές Κοινότητες.
Τέλος, το ΔΣ συγκρότησε την Επιτροπή Σφράγισης Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, που προβλέπεται ρητά στο άρθρο 80 του Ν.3463/2006. Η Επιτροπή συστάθηκε κατόπιν εγγράφου της Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Πειραιά, σύμφωνα με το οποίο διενεργήθηκε έλεγχος σε ΚΥΕ του νησιού, από τον οποίο προέκυψε σειρά οικοδομικών αυθαιρεσιών και σύμφωνα με την Έκθεση Αυτοψίας επιβλήθηκε πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης ύψους 374.160,99€, που αποτελεί το υψηλότερο ποσό προστίμου για οικοδομικές αυθαιρεσίες που έχει επιβληθεί ποτέ στα Κύθηρα. Η συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής και συνακόλουθα η εκτέλεση των προβλεπόμενων διοικητικών πράξεων, συνιστά αδιαμφισβήτητη υποχρέωση για το Δήμο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι αιρετοί ελέγχονται για σοβαρότατη παράβαση καθήκοντος. Εξάλλου, η Επιτροπή αυτή συγκροτείται κάθε χρόνο και σε όλες τις δημοτικές περιόδους, και μέχρι σήμερα (τουλάχιστον στη θητεία της δικής μας Δημοτικής Αρχής) έχει επιβάλει διοικητικά μέτρα σφράγισης σε τουλάχιστον 3 περιπτώσεις ΚΥΕ λόγω υγειονομικών και πολεοδομικών παραβάσεων. Θα πρέπει, λοιπόν, το σύνολο της αντιπολίτευσης να εξηγήσει δημοσίως τη στάση του αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα. Είναι υπέρ της νομιμότητας χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις ή όχι; Τους ενδιαφέρει αποκλειστικά η νομιμότητα των έργων του Δήμου (που με περισσή ευκολία ορισμένοι κατήγγειλαν χωρίς φυσικά να καταφέρουν τίποτε απολύτως) ή έχουν τις ίδιες ευαισθησίες και για σοβαρές ιδιωτικές οικοδομικές αυθαιρεσίες; Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και πρέπει να απαντηθούν. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να τηρήσει το Νόμο και θα το κάνει, όποιον και αν αφορά. Η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις είναι καταφανώς ευπρόσδεκτες για τον τόπο μας, αρκεί να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες σε κάθε επίπεδο, όπως εξάλλου συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των επιτηδευματιών και επαγγελματιών στο νησί που τηρούν το Νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τους οποίους οφείλουμε να προστατεύσουμε έναντι των αυθαιρεσιών και του αθέμιτου ανταγωνισμού που αυτές συνεπάγονται.