Τρί, 24 Φεβ 2026
14.9 C
Cythera

Δικηγόρος ΙΝ.ΚΑ.: Με τα νέα μέτρα, η επιστροφή σε λογαριασμό 4000 ευρώ, θα είναι 3,5 ευρώ!

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν έχει να κάνει με το κόστος της ενέργειας αλλά μόνο με άντληση υπερκερδών. Είναι παράνομη, αδιαφανής και καταχρηστική. Έχει γίνει πλιάτσικο στους λογαριασμούς των καταναλωτών».

Σοκαριστική ήταν η τοποθέτηση του δικηγόρου του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.), Αλέξη Αλεξόπουλου, στην πρωινή εκπομπή του OPEN, “Ώρα Ελλάδος”, αναφορικά με την ρήτρα αναπροσαρμογής και τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Αλεξόπουλος ανέφερε πως, σύμφωνα με πρώην πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, «η ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν έχει να κάνει με το κόστος της ενέργειας αλλά μόνο με άντληση υπερκερδών». Συμπλήρωσε, μάλιστα πως τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας, υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε και αγγίζουν το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Την διαφορά, μάλιστα, «οι εταιρείες έχουν τον τρόπο να την εμφανίζουν, όχι ως υπερκέρδη, αλλά ως υπερέσοδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το θέμα είναι ένα. Η ρήτρα είναι παράνομη. Αδιαφανής και καταχρηστική». Ξεκαθάρισε, δε, πως αυτός είναι ο λόγος των αγωγών που συντάσσουν οι δικηγόροι της ΙΝ.ΚΑ. «Τα χρήματά τους, οι καταναλωτές θα τα πάρουν πίσω με αγωγές στα δικαστήρια της Αθήνας», επέμεινε.

«Το θέμα είναι το εξής», τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος. «Η τιμή του ρεύματος χειραγωγείται στο χρηματιστήριο ενέργειας. Πώς οι εταιρείες το εμφανίζουν ως κέρδη θα το δούμε όταν η Ρ.Α.Ε. γνωστοποιήσει τα στοιχεία της, οπότε και θα απαντήσουμε τεκμηριωμένα», υπογράμμισε.

Στην συνέχεια, ο κ. Αλεξόπουλος σόκαρε το πάνελ και τους τηλεθεατές, κάνοντας λόγο για «πλιάτσικο στους λογαριασμούς των καταναλωτών». Στοιχειοθετώντας, μάλιστα, αυτήν του την εκτίμηση, έφερε ως παράδειγμα λογαριασμό καταναλωτή, ο οποίος εκτινάχθηκε στα 4500 ευρώ (από τα 700 περίπου που ήταν προ ενεργοποίησης ρήτρας) και υπολογίζοντας την επιστροφή που του έρχεται πίσω, σύμφωνα με τα νέα μέτρα (σ.σ. τα μέτρα επιδοματικής πολιτικής που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε το επιτελείο των αρμοδίων υπουργών) στα 3,5 ευρώ!

Όπως ήταν φυσικό, στο στούντιο επικράτησε χάος, με τους παρουσιαστές να μην μπορούν να πιστέψουν τα όσα είχαν μόλις ακούσει και τον οικονομικό σύμβουλο της εκπομπής να παρεμβαίνει, προχωρώντας σε έναν αντικρουόμενο μαθηματικό υπολογισμό. Στη συνέχεια, η εκπομπή πήρε μια τραγελαφική τροπή με συνεχή παράθεση υπολογισμών, εν είδει οικονομικής ξιφούλκησης, με τον παρουσιαστή, Άκη Παυλόπουλο να ολοκληρώνει με την ευχή, ο κ. Αλεξόπουλος να είναι αυτός που έχει άδικο, αλλιώς «θα πέσει πολλή μούντζα».

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

«Είναι ο Τζέφρι Επσταϊν ο διάβολος;»

«Είναι ο Τζέφρι Επσταϊν ο διάβολος;»Η ερώτηση, όπως την...

Σουρής Ζαχαρίας : Μήνυμα για την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Σήμερα ξεκινά η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μια περίοδος...

Πότε ο πρωκτικός πόνος πρέπει να σας ανησυχήσει και να επισκεφθείτε πρωκτολόγο

Παθήσεις που προκαλούν πόνο στην περιοχή του πρωκτού και...

Τα έθιμα που κρατούν ζωντανή την πολιτισμική συνέχεια και την τουριστική ανάπτυξη

Από το Μπουρανί του Τυρνάβου, μέχρι τον χορό των...
00:00:00

Πατρινό Καρναβάλι 2026: Δείτε τη μεγάλη παρέλαση

Κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα την Κυριακή. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img