Βαθιά ανησυχία εξέφρασε η Διεθνής Αμνηστία για την απόφαση των ελληνικών αρχών να απαγορεύσουν τις δημόσιες συναθροίσεις, καθώς αυτό αντιβαίνει στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης.

Ο Νιλς Μούιζνιεκ, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη δήλωσε: «Η απόφαση των ελληνικών αρχών να εκδώσουν γενική απαγόρευση σε όλες τις δημόσιες συναθροίσεις σε ολόκληρη τη χώρα είναι δυσανάλογη και παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ορισμένοι περιορισμοί στο δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης για τον έλεγχο της πανδημίας μπορούν να είναι επιτρεπτοί, αλλά πρέπει να πληρούν τις αρχές της αυστηρής αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία λευκή επιταγή για να περιορίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την γενική απαγόρευση η οποία διατάχθηκε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, και δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τεσσάρων ή περισσότερων ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα μεταξύ 15 και 18 Νοεμβρίου 2020. Η απόφαση επικαλείται λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ελέω πανδημίας και προβλέπει βαριά πρόστιμα στους διοργανωτές/ριες τέτοιων συναθροίσεων (3.000 έως 5.000 ευρώ) καθώς και στους συμμετέχοντες/ουσες (300 ευρώ).

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ανακαλέσουν επειγόντως αυτήν την απαγόρευση που συνιστά σοβαρή παρέμβαση στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης. Η πανδημία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την αποσιώπηση των φωνών που ασκούν κριτική ή για την υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο Νιλς Μούιζνιεκ.

ΣτΕ: «Συνταγματική» η απαγόρευση συναθροίσεων για «λόγους δημοσίου συμφέροντος»

Θυμίζουμε πως το Συμβούλιο της Επικρατείας και η πρόεδρός του, Μαίρη Σαρπ, απέρριψε «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» το αίτημα του ΜέΡΑ25 και του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, να ακυρωθεί η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. περί απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων, εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου, η οποία στόχο έχει να μην πραγματοποιηθεί η ετήσια πορεία στη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης κατά της δικτατορίας.

Η απόφαση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της ουσίας εκτιμά ότι η απαγόρευση για λόγους δημόσιας υγείας, τους οποίους επικαλείται η ΕΛ.ΑΣ για την επιβολή της απαγόρευσης, είναι συνταγματική.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × 1 =