dasiko-xartis-kythira
Φωτογραφία Αρχείου

Οριστικά εκτός των ειδών, τα οποία χαρακτηρίζουν δασική μια έκταση τίθεται ο ασπάλαθος, σύμφωνα με τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη περιοδεία της στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, η οποία στόχο είχε να κάμψει τις αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων για την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Αιτία ήταν το «πρασίνισμα» των νησιών βάσει των αναρτήσεων καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική έκταση της ανάρτησης στα Δωδεκάνησα είναι 2,6 εκατομμύρια στρέμματα, εκ των οποίων το 65,1% χαρακτηρίζεται δασικό. Οι Δασωμένοι Αγροί καταλαμβάνουν το 7,8% των εκτάσεων, ενώ οι Εκχερσωμένες Εκτάσεις αποτελούν το 1,56%.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου, με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις θα ρυθμιστούν οριστικά όλα τα ακανθώδη ζητήματα και συγκεκριμένα θα νομοθετηθεί ότι:

  • Για τα πρόδηλα σφάλματα το βάρος μετατοπίζεται από τον πολίτη στη δημόσια διοίκηση.
  • Θα αντιμετωπιστεί οριστικά το θέμα της αντιμετώπισης των χαρακτηρισμών εκτάσεων με φρύγανα και ασπαλάθους ώστε να μη συμπεριλαμβάνονται στη λίστα ειδών που χαρακτηρίζουν μια δασική έκταση.
  • Θα επιλυθεί το θέμα του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Μάνη, Κύθηρα – Αντικύθηρα, Λέσβο, Σάμο και Χίο.

Ανάμεσα στα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που δεν εμπίπτουν στο τεκμήριο του ελληνικού Δημοσίου να αναγνωρίζεται η κυριότητα των ιδιωτών και η μεταβίβασή τους. Οι εκτάσεις που θα διατηρήσουν το χαρακτήρα του δασωμένου αγρού και μετά τις διορθώσεις εξετάζεται να παραχωρηθούν στους ιδιώτες με ή άνευ τιμήματος (ανάλογα με τη λύση που θα προκριθεί) υπό την προϋπόθεση να αποδεικνύεται ο αγροτικός χαρακτήρας τους μέσω των αγροτικών επιδοτήσεων ή άλλου στοιχείου.

Το υπουργείο διαμηνύει, πάντως, πως η τελική μορφή της νομοθετικής ρύθμισης θα είναι σε απόλυτη αρμονία με το Σύνταγμα, τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου και για το σκοπό αυτό η ομάδα εργασίας του υπουργείου βρίσκεται πάντοτε σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους, τεχνικά επιμελητήρια και δικηγόρους.

Δασικοί χάρτες «κατά παραγγελία»

Για δασικούς χάρτες κατά παραγγελία της… «εκλογικής πελατείας» κάνουν λόγο οι δασολόγοι σε ανακοίνωσή τους υπογραμμίζοντας ότι επιχειρείται η επίρριψη της ευθύνης για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στον «τελευταίο τροχό της αμάξης»: «Το ερώτημα είναι αν έχουν τελικά τεχνικά λάθη οι Δασικοί Χάρτες ή απλά ζητάμε σαν κοινωνία δασικούς χάρτες ραμμένους και κομμένους στα μέτρα της κατά περίπτωση εκλογικής πελατείας στην Κρήτη ή σε άλλες περιοχές» ρωτούν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι για το ζήτημα κινητοποιήθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, πάντως, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στο σύνολο των νομών της Κρήτης κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με όλους τους βουλευτές της Κρήτης, τους δημάρχους και εκατοντάδες αγρότες, εκπροσώπους συλλόγων και συνεταιρισμών, τόνισε πως αποφασίστηκε «να λυθούν με μόνιμο και οριζόντιο τρόπο τα προβλήματα που αφορούν στους ασπάλαθους και να προχωρήσει η διόρθωση των πρόδηλων λαθών που προκάλεσαν προβληματισμό στον κόσμο. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι Κρητικοί, ούτε για τις περιουσίες τους, ούτε για τις ενισχύσεις οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί».

Προσέθεσε ότι το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα προχωρήσει στην ανάθεση σε τεχνικούς συμβούλους στα κατά τόπους δασαρχεία της διόρθωσης των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες, της συμπερίληψης των διοικητικών πράξεων που δεν έχουν συμπεριληφθεί και της αναμόρφωσης των χαρτών «μετά τις αποφάσεις που θα λάβουμε με τις οποίες θα εξαιρείται ο ασπάλαθος από εκείνα τα είδη που χαρακτηρίζουν δασική μία έκταση. Και βέβαια θα γίνουν διορθώσεις που αφορούν στη φρυγανώδη βλάστηση που ενώ υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις ότι εκπίπτει των ειδών εκείνων που χαρακτηρίζουν δασική μία έκταση, εντούτοις κάποιοι μελετητές χαρακτήρισαν εκτάσεις που καλύπτονται από φρυγανώδη βλάστηση ως δασική».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς μάλιστα ύστερα από την ολοκλήρωση της δικής του περιοδείας στα Δωδεκάνησα παραλλήλισε τους πολίτες με «το ιερό δισκοπότηρο αυτής της εθνικής προσπάθειας».

Υπενθυμίζεται ότι για τη μεταβατική περίοδο έως την ανακοίνωση των οριστικών λύσεων, έχει ήδη δοθεί παράταση έξι μηνών για υποβολή αντιρρήσεων και έχει μειωθεί κατά 50% το τέλος άσκησης αντιρρήσεων, ενώ στους πολίτες συστήνεται να μη σπεύσουν να υποβάλουν αντιρρήσεις άμεσα, αλλά να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο στις υπηρεσίες να προβούν στις απαιτούμενες διορθώσεις. 

Δασολόγοι: Μικροπολιτική πλειοδοσία και ικανοποίηση εκλογικής πελατείας

Για «μικροπολιτική πλειοδοσία» και ικανοποίηση της «εκλογικής πελατείας», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) μιλώντας για «πολλές, αποσπασματικές και άστοχες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο», οι οποίες τελικά οδήγησαν «στη διολίσθηση ενός έργου που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς από ότι φαίνεται θα καταλήξει».

Οι δασολόγοι, οι οποίοι διαφωνούν έντονα με τις αλλαγές στο τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, σημειώνουν πως δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα κατατέθηκε για το ίδιο θέμα μια σειρά ερωτήσεων, σε επίπεδο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από την αντιπολίτευση, που με τρόπο ο οποίος παρέπεμπε σε λογικές «μικροπολιτικής πλειοδοσίας», ζητούσε ουσιαστικά παρατάσεις στις ισχύουσες προθεσμίες για την υποβολή αντιρρήσεων και διόρθωση των δασικών χαρτών που είχαν θεωρηθεί και αναρτηθεί σε όλη τη Χώρα.

«Το ερώτημα είναι αν έχουν τελικά τεχνικά λάθη οι Δασικοί Χάρτες ή απλά ζητάμε σαν κοινωνία δασικούς χάρτες ραμμένους και κομμένους στα μέτρα της κατά περίπτωση εκλογικής πελατείας στην Κρήτη ή σε άλλες περιοχές» τονίζουν.

Οι ίδιοι μάλιστα υπογραμμίζουν ότι το τεχνικό και διοικητικό πλαίσιο για τη σύνταξη, τη θεώρηση και την ανάρτηση των δασικών χαρτών καθώς και οι διοικητικές και λοιπές διαδικασίες για την υποβολή αντιρρήσεων και την εξέτασή τους προκειμένου να κυρωθούν οι Δασικοί Χάρτες είναι ευθύνη του υπουργείου και της κυβέρνησης. Ωστόσο «στην περίπτωση του έργου των δασικών χαρτών μόνο σταθερό δεν παρέμεινε το πλαίσιο από τη σύνταξη του Δασικού Χάρτη μέχρι την τελική Κύρωσή του και αυτό κατά την άποψη μας είναι το πρόβλημα. Δεκάδες διοικητικές πράξεις (νόμοι, τροπολογίες, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι), αντί να διευκολύνουν, περιέπλεξαν περισσότερο το θέμα των Δασικών Χαρτών και δημιούργησαν ένα «χάσμα εμπιστοσύνης» ανάμεσα στους πολίτες και τη διοίκηση το οποίο έχει σαν γενεσιουργό αιτία τις πολλές, αποσπασματικές και άστοχες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, για την απόδοση των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα στους Δασικούς Χάρτες».

Η ΠΕΔΔΥ διευκρινίζει ότι οι μόνοι που δεν έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι οι Δασικοί Υπάλληλοι που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα προσαρμόζουν κάθε λίγο τους χάρτες στα νέα δεδομένα.

Υπενθυμίζουν επίσης ότι όσες φορές οι εκάστοτε διοικητικές διαδικασίες οδηγήθηκαν στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγόντες δικαιώθηκαν και η νομοθετική πρωτοβουλία ακυρώθηκε ως αντισυνταγματική (Οικιστικές πυκνώσεις 585, 586, 587 και 588 Αποφ. Ολομέλειας ΣτΕ, Εκχερσωμένες εκτάσεις πριν και μετά το 1975 Απόφαση 710 Ολομέλειας κλπ).

«Αντί λοιπόν να επιρρίπτονται εύκολα και με επικοινωνιακή άνεση οι ευθύνες στον τελευταίο τροχό της αμάξης, δηλαδή τους δασικούς υπαλλήλους, καλό είναι να αναληφθούν πρώτα οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για τις άστοχες ρυθμίσεις που προηγήθηκαν για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των Δασικών χαρτών εξαιτίας των οποίων φτάσαμε στο σημείο οι μη επαρκώς ενημερωμένοι πολίτες να καταλήγουν σε βίαιες ενέργειες σε βάρος εργαζομένων (Καλαμάτα, Κρήτη κλπ)».

Καταλήγοντας η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων καλούν την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό:

  • Να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στην Δασική Υπηρεσία, η οποία παρά την ερημοποίηση της προσπαθεί να φέρει εις πέρας το έργο των Δασικών Χαρτών που παρά τα προβλήματα που υπάρχουν θεωρείται σημαντικό εργαλείο για την προστασία των Δασικών Οικοσυστημάτων.
  • Να αναγνωρίσει έμπρακτα το έργο των Δασικών Υπηρεσιών και να πάρει άμεσα πολιτικές αποφάσεις για την ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με στελεχιακό επιστημονικό προσωπικό.
  • Να σταματήσει την απαξίωση του έργου των Δασικών Χαρτών με τις συνεχείς μειώσεις του φυσικού του αντικειμένου και να προασπίσει τα δικαιώματα του δημοσίου στα δασικά οικοσυστήματα που εκτός από φυσικό περιβάλλον αποτελούν και δημόσια περιουσία αφήνοντας έξω από τη συζήτηση το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fifteen + 1 =