Δημήτρης-Τζανακόπουλος

Για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και των οικονομικών συνεπειών που αυτή φέρνει, κάνει λόγο ο γραμματέας της ΚΕ του , , σε συνέντευξή του στη «RealNewsτης Κυριακής» και το δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό.

 «Είμαστε η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την υγειονομική και οικονομική διαχείριση της πανδημίας σύμφωνα με το Bloomberg, με τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων σύμφωνα με τη Eurostat και αναμένεται να έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν είναι αυτός ο ορισμός της πολιτικής αποτυχίας τι είναι αλήθεια;», αναρωτιέται ο .

 Σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έκανε την επιλογή να αφήσει το στην τύχη του, να μην προχωρήσει σε μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ, να αφήσει ανεξέλεγκτους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, να αδιαφορήσει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς», ενώ εκτιμά ότι «ένα τρίτο κύμα είναι μάλλον αναπόφευκτο καθώς η κυβέρνηση ούτε αυτή τη φορά προετοίμασε τον κρατικό μηχανισμό, τις δομές του κοινωνικού κράτους και τις αρμόδιες υπηρεσίες για αυτό το πιθανότατο ενδεχόμενο».

 Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Δυτική Αττική, ο Δ. Τζανακόπουλος κάνει λόγο για «έγκλημα που τελέστηκε κατά της εργατικής τάξης», καθώς «εκεί λειτουργεί η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας την οποία η κυβέρνηση από επιλογή άφησε πλήρως ανεξέλεγκτη και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους».

 Υπογραμμίζει, τέλος, ότι η μη στήριξη των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διάρκεια του , είναι αποτέλεσμα των ιδεολογικών επιλογών της και τονίζει ότι «χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική», με «μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών, καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος, έκτακτο κοινωνικό εισόδημα για να καλυφθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες», ώστε «να αποφύγουμε μια νέα ανθρωπιστική κρίση που είναι προ των πυλών αν δεν είναι ήδη εδώ».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Εκτιμάτε ότι πάμε σε νέα έξαρση της επιδημίας; Κακώς η κυβέρνηση προχώρησε σε χαλάρωση του ;

Τέτοιου τύπου εκτιμήσεις είναι δουλειά των επιδημιολόγων και της επιτροπής των επιστημόνων που έχουν την απαραίτητη επιστημονική γνώση. Η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης που τη συνοδεύει και τώρα τείνει να αυτονομηθεί και να καταστεί ανεξέλεγκτη. Και ως προς αυτά τα δύο πεδία μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει χάσει απολύτως τον έλεγχο και οδηγεί τη χώρα σε δραματικές καταστάσεις. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ολιγωρίες, οι παλινωδίες, το βλέποντας και κάνοντας αλλά κυρίως το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε την επιλογή να αφήσει το στην τύχη του, να μην προχωρήσει σε μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ, να αφήσει ανεξέλεγκτους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, να αδιαφορήσει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολλά άλλα. Και ήταν αναπόφευκτο ότι όλα αυτά θα οδηγούσαν αργά ή γρήγορα στο lockdown. Βεβαίως κάποια στιγμή το lockdown θα αρθεί αλλά ένα τρίτο κύμα είναι μάλλον αναπόφευκτο καθώς η κυβέρνηση ούτε αυτή τη φορά προετοίμασε τον κρατικό μηχανισμό, τις δομές του κοινωνικού κράτους και τις αρμόδιες υπηρεσίες για αυτό το πιθανότατο ενδεχόμενο. Kαι τούτο όχι απλώς γιατί είναι ανίκανος ο κος Μητσοτάκης, που είναι, αλλά ταυτόχρονα εξαιτίας της ιδεοληψίας του που δεν τον αφήνει να δει ότι χωρίς ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και ισχυρό κοινωνικό κράτος η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται. Είναι η ίδια ακριβώς ιδεοληψία που τον οδήγησε να υιοθετήσει μια οικονομική πολιτική που μας οδηγεί κατευθείαν στο γκρεμό. Είμαστε η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την υγειονομική και οικονομική διαχείριση της πανδημίας σύμφωνα με το Bloomberg, με τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων σύμφωνα με τη Eurostat και αναμένεται να έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν είναι αυτός ο ορισμός της πολιτικής αποτυχίας τι είναι αλήθεια;

 Πιστεύετε ότι η έξαρση στη Δυτική Αττική σχετίζεται με κάποιου είδους ταξική μεροληψία της ;

Η έξαρση στη Δυτική Αττική σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι εκεί λειτουργεί η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας την οποία η κυβέρνηση από επιλογή άφησε πλήρως ανεξέλεγκτη και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους. Στη βιομηχανική ζώνη της Δυτικής Αττικής τελέστηκε ένα έγκλημα κατά της εργατικής τάξης. Επομένως σαφώς η κατάσταση εκεί αλλά και η διαχείρισή της έχει ταξικό και αντεργατικό πρόσημο όπως εξάλλου και το σύνολο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

 Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως της εστίασης, της διασκέδασης και του λιανεμπορίου πιέζονται αφόρητα. Ο μπορεί και θέλει να εκφράσει ξανά τη μεσαία τάξη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική δύναμη που και θέλει και μπορεί να εκφράσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και να αποτελέσει το αντίβαρο απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία απέτυχε στρατηγικά. Διότι η καταστροφή των κλάδων αυτών δεν είναι αποτέλεσμα κακής εκτίμησης από τη μεριά του κου Μητσοτάκη και των Υπουργών του. Είναι αποτέλεσμα μιας σταθμισμένης επιλογής μη στήριξης κατά τη διάρκεια του lockdown με απώτερο στόχο μια συνολική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας υπέρ των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Και τούτο αποτυπώνεται με σαφήνεια και στην έκθεση Πισσαρίδη. Επομένως η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε το ΔΝΤ την περίοδο 2010-2014. Χρειάζεται επομένως επειγόντως μια μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική με τη στήριξη εργαζομένων και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με μια σειρά μέτρων ενίσχυσης. Μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών, καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος, έκτακτο κοινωνικό εισόδημα για να καλυφθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες και να αποφύγουμε μια νέα ανθρωπιστική κρίση που είναι προ των πυλών αν δεν είναι ήδη εδώ.

Βλέπουμε την πολεμική ρητορική σας για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ιδιωτική Παιδεία. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργήσετε, αν γίνετε ξανά κυβέρνηση, όλους τους σχετικούς νόμους;

Η κυβέρνηση εξακολουθεί αντί να στηρίζει την κοινωνία να κάνει δώρα σε επιχειρηματικούς κλάδους, όπως αυτός της ιδιωτικής εκπαίδευσης προξενώντας τεράστια ζημιά μάλιστα στη δημόσια εκπαίδευση. Η επιλογή της υπουργού Παιδείας λίγες μέρες πριν να περάσει την επίμαχη τροπολογία που εξισώνει ιδιωτικά κολλέγια με τα ΑΕΙ ενώ την ίδια στιγμή αυστηροποιείται το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι όχι απλώς απαράδεκτη αλλά εγκληματική, και είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την καταργήσει, μαζί με όλες τις αντιεκπαιδευτικές και αυταρχικές ρυθμίσεις της κας Κεραμέως.

Κατηγορήσατε τον κύριο Μητσοτάκη για «αντιδημοκρατική εκτροπή». Δεν είναι υπερβολή; Η δική σας κυβέρνηση δεν ήταν που είχε έρθει σε σφοδρή σύγκρουση με τα ΜΜΕ;

Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο δεν το κατανοώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε να θέσει ένα πλαίσιο λειτουργίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας που αποτελούσε δημοκρατικό ζητούμενο δεκαετιών για τη χώρα. Και ήταν αυτό που πράγματι πυροδότησε την αντιπαράθεση με όσους ήθελαν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα σε δημόσιες συχνότητες χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ο κος Μητσοτάκης αντίθετα έχει εγκαταστήσει ένα καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου στον Τύπο με αντάλλαγμα αδρές χρηματοδοτήσεις για όποιον εξυπηρετεί την κυβέρνηση και αποκλεισμούς, εξαφάνιση και προγραφές για όποιον τολμά να ασκεί κριτική. Τα πρόσφατα γεγονότα λογοκρισίας και ασφυκτικών πιέσεων του Μαξίμου για απολύσεις δημοσιογράφων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Εδώ έχει εγκατασταθεί ένα πολιτικο – μιντιακό κέντρο που καθορίζει τη δημόσια συζήτηση στη βάση των επιθυμιών του κου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης και εξαπολύει αστήρικτες, αβάσιμες και γελοίες κατηγορίες σε όποιον τολμήσει να σηκώσει κεφάλι. Την ίδια στιγμή η κοινοβουλευτική διαδικασία καταστρατηγείται και απαξιώνεται καθημερινά, βουλευτές διώκονται επειδή είπαν την άποψη τους από το βήμα της βουλής, η αστυνομία καθημερινά παραβιάζει συνταγματικά δικαιώματα, άρθρα του συντάγματος αναστέλλονται ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να επενδύει ιδεολογικά στην κρατική βία και την καταστολή για να διατηρήσει την πρόσβασή της σε υπερσυντηρητικά ακροατήρια τα οποία πλήττονται και αυτά από την οικονομική κρίση. Και είμαι βέβαιος ότι όσο η κρίση θα βαθαίνει τόσο η στάση αυτή θα σκληραίνει. Η επιβεβαίωση μάλιστα της εκτροπής ήρθε και από τη μελέτη του πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα σε όλη την Ευρώπη ως προς το σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χειρότερη ακόμη και από την Ουγγαρία. Ο νεοφώτιστος ακροδεξιός κύριος Χρυσοχοΐδης μπορεί να είναι λοιπόν περήφανος μαζί με τον κύριο Μητσοτάκη που έχουν ξεπεράσει σε βαναυσότητα και καταστρατήγηση της δημοκρατίας ακόμη και τον Όρμπαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × three =