pazari-potamou

«Αυτή είναι η εικόνα, εδώ και πολλές Κυριακές, ενός ιστορικού θεσμού, που όλοι εμείς απλά είμαστε περαστικοί… Το παζάρι του Ποταμού σβήνει ή όπως δείχνει και η εικόνα έσβησε, κάποιοι έχουν ευθύνες…». Με αυτό το σχόλιο συνόδευσε την ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Εδώ» Δημήτρης Κοντολέων, στην οποία περιέλαβε μια φωτογραφία από τον χώρο που διεξάγεται το Κυριακάτικο Παζάρι του Ποταμού, ένας θεσμός από τους ιστορικότερους των Κυθήρων. Ο κ. Κοντολέων εμμέσως στρέφεται κατά των υπευθύνων, χωρίς να τους ονοματίζει, θεωρώντας ότι το παζάρι σβήνει χάρη στις εξελίξεις με το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του παζαριού τον τελευταίο χρόνο.

Σημειώνεται ότι και αυτήν την Κυριακή δεν υπήρξε ενδιαφέρον από πωλητές – παραγωγούς να στήσουν πάγκο στην κεντρική πλατεία του χωριού, κι ενώ έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου κανονισμού λειτουργίας του παζαριού. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι τώρα 6 παραγωγοί, παρ’ όλα αυτά δεν κατέστη ακόμη δυνατόν να συμμετάσχει κανείς. Όπως μας έγινε γνωστό, ένας σημαντικός λόγος μη συμμετοχής των παραγωγών είναι η έλλειψη παραγωγής, ειδικά λόγω του βαρύ χειμώνα, ενώ γενικότερα επικρατεί ένα κλίμα κατήφειας στους αγρότες λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν με την ακρίβεια και το κόστος παραγωγής.

Παρά τις συγκυρίες των ημερών, έκδηλος είναι ο προβληματισμός, ειδικά στην κοινωνία του Ποταμού, καθώς με το νέο κανονισμό φαίνεται πως αποθαρρύνονται πολλοί από τους πολύ μικρούς παραγωγούς που μέχρι τώρα συμμετείχαν στο παζάρι.

Ο κόσμος διακατέχεται από μεγάλη ανησυχία για τη συνέχεια, μιας και με το νέο κανονισμό που ψηφίστηκε πέρυσι, ενέχει ο κίνδυνος το παζάρι να χάσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του παρελθόντος και να μετατραπεί σε μία τυπική λαϊκή αγορά περιορισμένης έκτασης.

Όπως προκύπτει μετά από τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε πολίτες τις τελευταίες ώρες, τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν πρωτοβουλίες ανοιχτού διαλόγου, ώστε να συζητηθούν τα ζητήματα με το παζάρι και να αναζητηθούν λύσεις.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 + eleven =