Τα φετινά MAD VMA σημαδεύτηκαν από την… άδεια κονσόλα του Dj Valentino και φυσικά από τον άγριο τσακωμό ανάμεσα στον Snik και τον Light και τη συνέχεια που αυτός πήρε στα social media, παρά τις όποιες “συγγνώμες”.
Εννοείται πως το θέμα θα έπαιρνε τεράστιες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για όλους τους προφανείς λόγους, με το hashtag #Cancel_trappers να γίνεται πρώτο trend στο Twitter στη χώρα μας.
Οι περισσότεροι χρήστες αποθέωσαν την Έλενα Παπαρίζου για τη στάση της και έριξαν τα βέλη τους στους τράπερς, όχι μόνο για το άγριο ξύλο μεταξύ τους, μπροστά στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, αλλά και για την εν γένει “κουλτούρα” που προωθείται μέσα από τα τραγούδια τους, τα οποία είναι ιδιαιτέρως αγαπητά στα πιο μικρά παιδιά. Επίδειξη ενός φαινομενικού πλούτου, νταηλίκι, αντικειμενοποίηση της γυναίκας και πάει λέγοντας.
Φυσικά, αν ίσχυε πως ένας στίχος μας έκανε a priori παραβατικούς ή σεξιστές, φανταστείτε τι θα γινόταν με τα video games και δη εκείνα που έχουν πολεμική υφή. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο σεξιστικός λόγος εν έτει 2022, και με τα κινήματα να βρίσκονται στη μεγαλύτερη αιχμή τους διεκδικώντας ουσιαστική συμπερίληψη και σεβασμό, είναι ένα γεγονός που μόνο ως προβληματικό μπορεί να εκληφθεί.
Ούτε η τραπ μπορεί να αντιμετωπιστεί ως “μουσικό κίνημα” ή τάση, επειδή αποτελεί μια πρόσκαιρη μόδα.
Άλλοι χρήστες σύγκριναν το περιστατικό του ξύλου και του όλου περιεχομένου της τραπ με τον Σταύρο Ξαρχάκο που δίδαξε σε νεαρούς μουσικούς τη Φραγκοσυριανή, σε εστιατόριο της Σύρου. Σε μια σύγκριση κάπως… αφαιρετική βέβαια, μιας και οι δύο πλευρές της μουσικής, πάντοτε βρίσκονταν σε μια παράλληλη πραγματικότητα. Το στενάχωρο βέβαια είναι πως δημιουργοί σαν τον Σταύρο Ξαρχάκο, σιγά σιγά μειώνονται στη χώρα μας όλο και περισσότερο.
Περί προτύπων λοιπόν, και χρήσης Λόγου, τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων χρηστών και η κωμικός Χρύσα Κατσαρίνη, σε μια ανάρτηση που θεωρούμε ότι είναι ίσως, η πιο εύστοχη. Με δικά της λόγια, η ίδια έγραψε στο Twitter, σε μια ανάρτηση που βρήκε ιδιαίτερα θερμή απήχηση:
«Γελάω με τους τραπερς που αποκαλούν “πουτάνα” κάποιον που δειλιαζει. Να τους ενημερώσουμε πως οι σεξεργάτριες τα βάζουν καθημερινά με νταβάδες, μπάτσους, επικίνδυνους πελάτες κοκ. Το λέω ενημερωτικά, μη τύχει να τα βάλουν με “πουτάνα” και αρχίσουν να τρέχουν σαν τραπερς».
Γελάω με τους τραπερς που αποκαλούν “πουτάνα” κάποιον που δειλιαζει. Να τους ενημερώσουμε πως οι σεξεργάτριες τα βάζουν καθημερινά με νταβάδες, μπάτσους, επικίνδυνους πελάτες κοκ. Το λέω ενημερωτικά, μη τύχει να τα βάλουν με “πουτάνα” και αρχίσουν να τρέχουν σαν τραπερς.
— Xrysa Katsarini (@xrysa_katsarini) June 23, 2022
Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο επίσης πως η Χρύσα Κατσαρίνη είχε μιλήσει πριν έναν χρόνο για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και προσωπικό θέμα και συγκεκριμένα την κακοποιητική συμπεριφορά από πρώην σύντροφό της. Ακόμη, για το ζήτημα της πολιτικής ορθότητας και τη στηλίτευση του κακοποιητικού λόγου, είχε τοποθετηθεί με κείμενό της στο NEWS 24/7.
«Η λογοκρισία είναι ένα από τα δυνατά όπλα του φασισμού. Δεν χωράει, λοιπόν, αυτός ο τρόπος επιβολής σε μια κοινωνία που εξελίσσεται. Θεωρώ δεδομένο πως ο κακοποιητικός λόγος , μαζί του και οι άνθρωποι που τον αναπαράγουν, θα χαθούν στα κιτάπια της ντροπής, σαν τον ρατσιστή θείο που πλέον δεν προκαλεί δυσφορία γιατί πολύ απλά κανένας δεν δίνει σημασία στα λόγια του. Γιατί ο λόγος του δεν έχει πια δύναμη», έγραφε η ίδια μεταξύ άλλων.
Ίσως τελικά, κάπως έτσι και η ίδια η τραπ, ξεπεραστεί σταδιακά από την εποχή της. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως μέχρι τότε δεν θα επιδέχεται κριτικής, αλλά όχι αυθαίρετης λογοκρισίας.