Libertinus
Bedouins in a camp in South Hebron Hills. Palestine 2011. © Libertinus

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι φεύγουν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενόψει της αναμενόμενης ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή αυτή, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές και δηλώνει ότι θα κρατήσει ανοιχτές δύο διόδους ώστε να μετακινηθεί ο πληθυσμός προς τα νότια.

Το Ισραήλ είχε δώσει διορία στους κατοίκους να φύγουν μέχρι το πρωί του Σαββάτου. Καθώς η διορία αυτή πλησίαζε στη λήξη της, είπε ότι μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή μετακίνησή τους μέσω δύο δρόμων μέχρι τις 16.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι ισραηλινές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα «ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους.

Η Χαμάς από την πλευρά της λέει στον κόσμο να μην φύγει επειδή οι δρόμοι δεν είναι ασφαλείς. Υποστηρίζει ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα εναντίον λεωφορείων και φορτηγών που μετέφεραν πρόσφυγες την Παρασκευή. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς εμποδίζει τους κατοίκους να φύγουν γιατί θέλει να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες, κάτι που η οργάνωση διαψεύδει.

Στη συνοικία Τελ Αλ Χάουα της πόλης της Γάζας, περιοχή για την οποία ισχύει η εντολή εκκένωσης, μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη νύχτα πολλά σπίτια, σύμφωνα με κατοίκους που κατέφυγαν στο κοντινό νοσοκομεό Αλ Κοντς και σκόπευαν να φύγουν προς τα νότια το πρωί.

«Ζήσαμε μια νύχτα τρόμου. Το Ισραήλ μας τιμώρησε επειδή δεν θέλουμε να φύγουμε από το σπίτι μας. Υπάρχει χειρότερη βαρβαρότητα;» είπε ένας πατέρας τριών παιδιών τηλεφωνικά, αρνούμενος να δώσει το όνομά του, επειδή φοβάται τυχόν αντίποινα. «Δεν θα φύγω ποτέ, προτιμώ να πεθάνω, αλλά δεν μπορώ να δω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου. Είμαστε αβοήθητοι», πρόσθεσε.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι έλαβε εντολή να εκκενώσει το νοσοκομείο Αλ Κοντς μέχρι τις 16.00 αλλά δεν θα το κάνει γιατί έχει ανθρωπιστικό καθήκον να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στους ασθενείς και τους τραυματίες.

Στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τη νύχτα ένα τετραώροφο κτίριο και οι γείτονες έσπευσαν να σώσουν τους κατοίκους. «Είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια και μέχρι τώρα ούτε εμείς, ούτε οι διασώστες καταφέραμε να τους βγάλουμε», είπε ένας γείτονας, ο Μοχάμαντ Σαντίκ.

Σε ένα βίντεο που είδε το πρακτορείο Reuters, ένας δημοσιογράφος από τη Γάζα συνόδευσε το πλήρωμα ενός ασθενοφόρου που έψαχνε για επιζώντες έπειτα από έναν νυχτερινό βομβαρδισμό. Ένας διασώστης περπατάει σε ένα σοκάκι, όταν μια τεράστια έκρηξη σημειώνεται μπροστά του. Οι διασώστες σπεύδουν στα ασθενοφόρα και απομακρύνονται με ταχύτητα, ενώ τα αεροπλάνα βρυχώνται από πάνω τους. Ένας από τους τραυματισμένους διασώστες ακούγεται να φωνάζει: «Τα μάτια μου, τα μάτια μου!».

Από την άλλη πλευρά, οι οικογένειες των απαχθέντων Ισραηλινών αγωνιούν για την ασφάλειά τους. Ο Αβιτσάι Μπρόντετζ, ένας αγρότης από το κιμπούτς Κφαρ Αζά, η σύζυγος και τα τρία παιδιά του οποίου κρατούνται όμηροι στη Γάζα, έχει κατασκηνώσει έξω από την έδρα του ισραηλινού στρατού, με σκοπό να τραβήξει την προσοχή των αρμοδίων για να σώσουν τους ομήρους.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να απελευθερωθούν οι γυναίκες και τα παιδιά», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν θέλω να μιλώ για πολιτική, δεν θέλω να βρίσκομαι εδώ. Αγαπώ τους φίλους μου και το σπίτι μου και το κιμπούτς μου. Ελπίζω να επιστρέψουμε εκεί και δεν θα με ξαναδείτε», είπε.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εννέα όμηροι σκοτώθηκαν τη νύχτα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Προηγουμένως, είχε απειλήσει ότι θα σκότωνε έναν όμηρο για κάθε σπίτι που βομβαρδίζεται απροειδοποίητα από το Ισράηλ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × 3 =