stratos charchalakis

Με άρθρο του ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης καταθέτει τις απόψεις του για το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας. Διαβάστε το άρθρο του.

Όχι στα εύκολα εξιλαστήρια θύματα. Όχι στη σαλαμοποίηση προσώπων. Ναι στις αλήθειες

Με αφορμή τη σημερινή (29-01) εξαιρετική τοποθέτηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου (https://kede.gr/d-papastergiou-proedros-kede-makari-ta-provlimata-na-lynontousan-me-epistoles-kai-nouthesies), σχετικά με τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας και τις αρμοδιότητες των Δήμων και των Περιφερειών, θέλω να δημοσιοποιήσω ορισμένες απόψεις μου:

  1. Ήταν ακραίο το φαινόμενο «ΕΛΠΙΔΑ»; Απάντηση: ξεκάθαρα ΝΑΙ. Όλοι οι μετεωρολόγοι έκαναν λόγο για το «φαινόμενο της δεκαετίας». Ακραίο είναι ένα φαινόμενο που μια περιοχή αντιμετωπίζει σπάνια ή ποτέ, σε ό,τι αφορά την ένταση και τις επιπτώσεις του. Το να λένε Βουλευτές ότι το φαινόμενο δεν ήταν ακραίο και πρωτοφανές, απλά τους καθιστά αστείους και τίποτε άλλο. Βέβαια τα φυσικά φαινόμενα είναι πάντα η χαρά των αντιπολιτεύσεων, γιατί δυστυχώς αυτή είναι η Παιδεία μας. Αλλά κάποια στιγμή θα αλλάξει.

  2. Είναι λογικό να διαθέτουν οι νότιοι Δήμοι της Χώρας μηχανήματα αποχιονισμού; Απάντηση: ΟΧΙ. Με εξαίρεση τους ορεινούς Δήμους που έχουν συχνές χιονοπτώσεις σε υψόμετρα άνω των 500-800μ., οι λοιποί αστικοί και πεδινοί Δήμοι της Νοτίου Ελλάδας, ποτέ δεν παρέστη ανάγκη να διαθέτουν έναν τεράστιο στόλο μηχανημάτων αποχιονισμού, ακριβώς επειδή το φαινόμενο μιας ακραίας χιονόπτωσης είναι εξαιρετικά σπάνιο. Αντίστοιχα εξαιρετικά σπάνιο ήταν το φαινόμενο των εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών στη Σουηδία το καλοκαίρι του 2018. Κανείς τότε δεν κατηγόρησε τη χώρα αυτή της Βόρειας Ευρώπης επειδή δεν είχε επάρκεια πυροσβεστικών μέσων και γι΄ αυτό το λόγο ενεργοποιήθηκε το καινούργιο τότε σύστημα ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας rescEU, εμπνευστής και δημιουργός του οποίου ήταν ο τότε Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ και σημερινός Υπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρήστος Στυλιανίδης. Άρα η άποψη «γιατί η Περιφέρεια Αττικής ή ο Δήμος τάδε δεν είχαν 200 εκχιονιστικά ταυτόχρονα σε όλους τους δρόμους» είναι ουτοπική. Να προετοιμαστούμε λοιπόν για την κλιματική κρίση, αλλά με σαφή στήριξη στους ΟΤΑ, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες, με λιγότερους εμπλεκόμενους φορείς, με το να ακούσουμε επιτέλους τους ειδικούς επιστήμονες.

  3. Έχει ευθύνες η εταιρεία της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ: Απάντηση: ΝΑΙ. Χωρίς κανέναν αστερίσκο. Και οι ποινές που θα της επιβληθούν πρέπει να είναι τεράστιες. Τόσο από το εποπτεύον Υπουργείο Υποδομών όσο και από τις αγωγές των ιδιωτών που ταλαιπωρήθηκαν.

  4. Η Δευτέρα 24/01 έπρεπε να έχει κηρυχθεί αργία ήδη από την Κυριακή. Η ξαφνική αποχώρηση δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων στις 12 το μεσημέρι δημιούργησε παντού συνθήκες κυκλοφοριακού χάους. Η μη προληπτική κήρυξη της Δευτέρας σε αργία ήταν τεράστιο λάθος. Αντίθετα, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό το κλείσιμο των σχολείων με απόφαση που ελήφθη από την Περιφέρεια και τους Δήμους από την Κυριακή (και την οποία ορισμένοι – ακόμα και αυτοδιοικητικοί δυστυχώς – χλεύασαν). Μπορείτε να φανταστείτε τί θα είχε γίνει αν τη Δευτέρα το πρωί πήγαιναν όλοι οι μαθητές στα σχολεία τους και ειδοποιούνταν ξαφνικά να φύγουν στις 12; Θα είχαμε νεκρούς.

  5. ΔΕΔΔΗΕ: τρομακτικές οι ευθύνες του διαχρονικά. Καμία μέριμνα για υπογειοποίηση δικτύων παρά τις διαρκώς βαρύγδουπες εξαγγελίες. Είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα (αν όχι στην Ευρώπη) που ΠΡΟ-πληρώνεται για τα έργα που κάνει χωρίς σαφείς μελέτες, χωρίς αναλυτικές προμετρήσεις, χωρίς τις συνήθεις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων, απλά επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ είναι μονοπώλιο και κάνει ό,τι γουστάρει. Ένα παράδειγμα: για την υπογειοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στους κεντρικούς δρόμους του Αβλέμωνα (ενόψει του μεγάλου έργου της ανάπλασης που ωριμάζουμε), ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει σχεδόν 616.000€ χωρίς το ΦΠΑ (!!!) με ένα απλό μπακαλόχαρτο 4 γραμμών, χωρίς πλήρη μελέτη. Μάλιστα απαιτεί, τα χρήματα αυτά να του ΠΡΟ-καταβληθούν. Όταν το 2015 προπληρώσαμε 60.000€ για ορισμένες επεκτάσεις δικτύων, ο εργολάβος έκανε σχεδόν 3 χρόνια για να έρθει να τις ολοκληρώσει (προειδοποιήσαμε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη), αλλά εμείς σαν Δήμος τα είχαμε ήδη πληρώσει στον ΔΕΔΔΗΕ. Για να υπογειοποιήσει 3 κολώνες στο Belvedere ζήτησε 30.000€! Αλήθεια, ΠΩΣ κοστολογούνται επιτέλους αυτά τα έργα; Με ΤΙ τιμές; Ποιος μπορεί να μας απαντήσει; Στον ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να αλλάξουν όλα ΧΤΕΣ. (Εξαιρώ τους απλούς υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ που ξημεροβραδιάζονται πάνω στις κολώνες με ακραίες καιρικές συνθήκες για να έχουμε εμείς ρεύμα…). Ευτυχώς που έρχονται οι Αυστραλοί να μας κάνουν Κράτος…

  6. Σε κάθε πρόβλεψη ακραίων καιρικών συνθηκών (πλημμύρα, κίνδυνος πυρκαγιάς κ.λπ.) οι Δήμαρχοι και γενικά οι αρμόδιοι των ΟΤΑ λαμβάνουμε διάφορα emails και SMS: από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κ.λπ. Όλα έχουν το ίδιο περιεχόμενο: «έρχονται βροχές, πάρτε μέτρα»! Ποια μέτρα να πάρουμε και πως ακριβώς κύριοι κρατικοί φωστήρες; Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες ΔΕΝ είναι πυροσβέστες, ούτε αστυνόμοι, ούτε έχουν ειδική εκπαίδευση σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, ούτε για να ανακηρυχθούν υποψήφιοι πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση ότι έχουν πτυχίο στη διαχείριση κρίσεων! Ο Δήμος Κυθήρων για παράδειγμα με ΤΙ μέσα και με ΤΙ προσωπικό να λάβει προληπτικά μέτρα για τα ακραία φαινόμενα; Διαθέτουμε εξειδικευμένο προσωπικό; ΟΧΙ. Διαθέτουμε επαρκείς πόρους; ΟΧΙ. Διαθέτουμε χειριστές μηχανημάτων έργου; ΟΧΙ. Είναι επαρκής η ετήσια χρηματοδότηση πυρασφάλειας; ΟΧΙ. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της ανεπάρκειας του Κράτους, δείτε το εξής: η αντιπυρική περίοδος είναι 6 μήνες (Μάιος-Οκτώβριος), αλλά το προσωπικό πυρασφάλειας που προσλαμβάνουμε κάθε χρόνο είναι 4μηνο! Λογική μηδέν. Το 2017, ο ανεπαρκέστερος Υπουργός της Μεταπολίτευσης στα θέματα Πολιτικής Προστασίας (εκ του τραγικού αποτελέσματος και άνευ αντιρρήσεως) είχε το απύθμενο θράσος να τολμήσει να κατηγορήσει τον Δήμαρχο ενός νησιού για τις τρομακτικές ανακολουθίες και ανεπάρκειες του δικού του ανοργάνωτου Υπουργείου και μηχανισμού. Ευτυχώς βέβαια η δικογραφία τρέχει και εκεί θα μπουν όλοι στη θέση τους. Για να τελειώνουμε λοιπόν: εάν θέλετε να πετάτε το μπαλάκι στους ΟΤΑ για τις πλημμύρες και τις φωτιές, να τους ενισχύσετε ουσιαστικά: πόρους, μέσα, προσωπικό, θεσμική θωράκιση. Δεν είναι δυνατόν να πρέπει να πάρουμε 10 εγκρίσεις για να κλαδέψουμε ένα δέντρο που αποδεδειγμένα θα σκοτώσει κόσμο εάν σπάσει. Δεν δεχόμαστε να γινόμαστε ο σάκος του μποξ, το εύκολο θύμα απέναντι στα λάθη και τις ανεπάρκειες των καθ΄ ύλην αρμόδιων φορέων, ειδικά όταν υπάρχει πλέον και αποκλειστικά αρμόδιο Υπουργείο για την Πολιτική Προστασία. Οι ευθύνες των ΟΤΑ είναι συγκεκριμένες και τις αναλαμβάνουν. Μέχρι εκεί όμως. Δεν είναι δουλειά των Δημάρχων να πιάνουν τη μάνικα, αυτό δεν λέγεται Κράτος, αλλά ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ (λίαν επιεικώς).

  7. Κεντρική διαχείριση: χωρίς κεντρική διοίκηση και διαχείριση της Πολιτικής Προστασίας δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε σοβαρό Κράτος. Έχουμε 10 διαφορετικά κέντρα επιχειρήσεων και control rooms (ο Θεός να τα κάνει). Χρειάζεται ΕΝΑ και μόνο ΕΝΑ με τη συμμετοχή όλων των αρμών του Κράτους: Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, ΟΤΑ, επιστήμονες κ.λπ. Με ΕΝΑΝ και μόνο επικεφαλής, χωρίς πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και εντολών. Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε πραγματικά επιτελικές διαδικασίες στην Πολιτική Προστασία. Ας διδαχθούμε από άλλα σύγχρονα Κράτη, δεν είναι δύσκολο.

  8. Στις Δημοκρατίες υπάρχει ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ σε όλα. Είτε αρέσει σε ορισμένους δήθεν δικαιωματιστές και ψευτοεπαναστάτες, είτε όχι. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει τους πολίτες για τους τρόπους και τα μέσα ατομικής προστασίας και προστασίας της περιουσίας τους απέναντι στα καιρικά και φυσικά φαινόμενα. Εάν οι πολίτες δεν παίρνουν αυτά τα μέτρα, ΝΑΙ έχουν ευθύνη, χωρίς βέβαια αυτό να υποβαθμίζει τις ευθύνες του Κράτους σε ό,τι αφορά την ορθή λειτουργία των δομών και υπηρεσιών του. Όταν ένας μπάρμπας βάζει φωτιά να κάψει χόρτα ή να ψήσει μπιφτέκια με 40 βαθμούς και 8 μπόφωρ, ΝΑΙ αυτός είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΊΑΣ και δεν ευθύνεται κανένα Κράτος για μια τέτοια συμπεριφορά. Και αυτού του είδους η Παιδεία πρέπει να καλλιεργηθεί από τα σχολεία, με ειδικά μαθήματα Πολιτικής Προστασίας που έπρεπε ήδη να έχουν μπει ψηλά στην agenda.
    Είμαι στην Αυτοδιοίκηση από το 1999 και την πονάω ίσως περισσότερο και από τον εαυτό μου. Δεν θα αποδεχθώ ΠΟΤΕ την άδικη κριτική και τη σαλαμοποίηση των συναδέλφων μου όταν κάποιοι επιχειρούν να τους φορτώσουν ευθύνες και αρμοδιότητες που είτε δεν έχουν εκ του Νόμου, είτε δεν μπορούν αντικειμενικά να ασκήσουν επειδή οι ίδιοι που τους κατηγορούν δεν φρόντισαν ποτέ να τους δώσουν τα απαραίτητα εργαλεία, μέσα, προσωπικό και πόρους.

Οι Δήμοι κράτησαν την κοινωνία όρθια μετά το 2010, όταν το Κράτος πτώχευσε και διαλύθηκε, με τις χιλιάδες κοινωνικές τους δομές (μαζί με την Εκκλησία).

Οι Δήμοι ανέλαβαν τεράστιες ευθύνες μέσα στην πανδημία, μέχρι και αμιγώς ιατρικού περιεχομένου, χωρίς να έχουν καμία σχετική αρμοδιότητα.

Οι Δήμοι καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα πάντα όταν το Κράτος ζορίζεται και τα βρίσκει μπαστούνια.

ΩΣ ΕΔΩ ΟΜΩΣ!
Στο προσεχές έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ πρέπει να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να μας ενδιαφέρει αν και ποιους θα δυσαρεστήσουμε. Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ούτε φιλο-κυβερνητική ούτε αντι-κυβερνητική, είναι ο πρώτος βαθμός διοίκησης δίπλα στον πολίτη με απόλυτα συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ελάχιστα στελεχωμένη, με διαρκώς μειούμενους πόρους, με αιρετούς που οδηγούν απορριμματοφόρα και πετάνε αλάτι στα χιόνια χωρίς αυτό να αποτελεί αρμοδιότητά τους. Αν κάποιοι οραματίζονται τέτοιου είδους Αυτοδιοίκηση, εμείς λέμε ΟΧΙ. Θα δώσουμε τις μάχες που πάντα δίναμε για μια ανεξάρτητη και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση που θα οδεύει στην Τοπική Διακυβέρνηση (Local Governance) όπως συμβαίνει στις σύγχρονες ευρωπαϊκές Χώρες.
ΥΓ: δημοσιοποιώ το πρόσφατο υπόμνημά μου στον Υπουργό κ. Χρήστο Στυλιανίδη, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Δεν φτάνει που η καταστατική θέση των αιρετών διαρκώς επιδεινώνεται, δεν θα γίνουμε και πυροσβέστες στην τελική! Ο καθένας ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του! Τελεία και παύλα!

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen − eleven =