charchalakis

Απάντηση στην ανακοίνωση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης για την ελευθερία έκφρασης στα Κύθηρα, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε στον ίδιο, δημοσίευμα του εκδότη του Kythera.News, Ιππόλυτου Πρέκα, έδωσε, μέσω ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

Στην απάντησή του, ο κ. Χαρχαλάκης κατηγορεί την παράταξη για “ασθενή μνήμη”, αναφορικά με εμπλοκή εκπροσώπου της σε παλαιότερο περιστατικό με λειτουργό του τοπικού Τύπου, εξονειδίζοντάς τη για τα «τραγικά πολιτικά αδιέξοδα» στα οποία έχει περιέλθει και την «πρωτοφανή ένδεια πολιτικού αφηγήματος» από την οποία διέπεται ενόψει και των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ακολούθως, μπαίνει στην ουσία της πρόσφατης διελκυστίνδας, επιχειρηματολογώντας πάνω στο πώς οφείλει η δημοσιογραφία να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του δημάρχου Κυθήρων:

«Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει μια φράση που έμεινε στην ιστορία: «Ζούμε στη Χώρα με την ασθενέστερη μνήμη». Με την αποψινή ανακοίνωση της μείζονος μειοψηφίας η φράση αυτή επιβεβαιώθηκε – δυστυχώς – για ακόμα μία φορά. Φαίνεται ότι η μνήμη της συγκεκριμένης παράταξης μάλλον έχει ασθενήσει. Διότι αν είχαν στοιχειώδη μνήμη, θα έφερναν στο νου τους την εξής δημοσίευση του κ. Παναγιώτη Μπαχτή, που το 2019, προεκλογικά, είχε συγκλονίσει το νησί μας: https://tsirigofm.blogspot.com/…/studio-tsirigo-fm-1056

Θα θυμόντουσαν επίσης πόσο πολύ είχαν οι ίδιοι ως παράταξη στοχοποιήσει τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο και τον TSIRIGO FM όταν έγραφαν:

«Όσο για την αντικειμενικότητα του TSIRIGO FM προτιμούμε να το αφήσουμε ασχολίαστο», 18-04-2019: https://tsirigofm.blogspot.com/2019/04/blog-post_83.html
«…φήμες θέλουν τον συγκεκριμένο σταθμό να υποστηρίζει τη σημερινή δημοτική αρχή. Μήπως ενεργεί έτσι κατ΄ εντολήν κάποιου και ποιού; Μήπως ο κ. Μπαχτής λειτουργεί, άθελά του ίσως, ως εκπρόσωπος τύπου κάποιου; Ο κ. Μπαχτής που επί 4 χρόνια ξέχασε να ασκήσει κριτική στην παρούσα Δημοτική Αρχή έδειξε απόψε πώς αντιλαμβάνεται το δημοσιογραφικό λειτούργημα», 18-04-2019: https://tsirigofm.blogspot.com/…/t-o-studio-tsirigo-fm
Δυστυχώς τα παραπάνω θα τους στιγματίζουν για πολλά χρόνια…

Οι συνάδελφοι της μείζονος μειοψηφίας, ενώπιον των τραγικών πολιτικών τους αδιεξόδων και της πρωτοφανούς ένδειας πολιτικού αφηγήματος, μόλις 1,5 χρόνο πριν τις Δημοτικές Εκλογές, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ο,τιδήποτε προκειμένου να διατηρηθούν πολιτικά ζωντανοί.

Οι Κυθήριοι, όμως, ξέρουν. Ξέρουν ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της εν λόγω παράταξης προσβάλλουν ουσιωδώς τη Δημοκρατία με τη συστηματική τους απουσία από τα συλλογικά όργανα για τα οποία εξελέγησαν ζητώντας – χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόγραμμα – την ψήφο των πολιτών. Ξέρουν ότι αποφεύγουν να λάβουν θέση για τα εμβληματικά έργα δεκάδων εκατομμυρίων που η Δημοτική Αρχή εκτελεί, ωριμάζει και χρηματοδοτεί (τί να πουν εξάλλου;). Ξέρουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει δεν είναι το πόσα έργα εκτελούνται, αλλά το αν οι τσιμεντοστρώσεις των δρόμων έχουν εδαφοτεχνική μελέτη! Σύντομα θα πάρουν την απάντησή τους εξάλλου στο θέμα αυτό και καθόλου δεν θα χαρούν, πιστέψτε με!

Δεν πρόκειται φυσικά να αναλύσουμε στη μείζονα μειοψηφία την έννοια της απειλής. Διότι η προειδοποίηση λήψης μέσων έννομης προστασίας (μήνυση, αγωγή κ.λπ.) δεν αποτελεί απειλή, αλλά έκφραση άσκησης δημοκρατικού δικαιώματος, όπως εξάλλου έχει κριθεί με παγία νομολογία του Αρείου Πάγου. Συνεπώς ας σταματήσουν ορισμένοι αυτή την καραμέλα διότι είναι αστεία.

Δημοκρατία σημαίνει αλήθεια. Η αλήθεια προκύπτει από την έρευνα. Η έρευνα απαιτεί την αντικειμενική εξέταση όλων των απόψεων και όχι την άκριτη υιοθέτηση της μίας μόνο πλευράς, ό,τι και αν αυτή ισχυρίζεται. Αν δηλαδή κάποιος γράψει ότι ο Δήμαρχος π.χ. είναι κλέφτης ή παιδεραστής, αυτό πρέπει να γίνει πρωτοσέλιδο προτού καν εξεταστεί η αλήθεια; Αυτό δεν είναι Δημοκρατία, είναι δολοφονία χαρακτήρων και στις Δημοκρατίες δεν έχει καμία απολύτως θέση. Ας θυμηθούμε ότι όσοι έγραφαν δημόσια ότι ο Δήμαρχος είναι ‘αρχαιοκάπηλος΄ ποτέ δεν βρήκαν το θάρρος να ζητήσουν δημόσια συγνώμη…
Από πού ακριβώς προκύπτει η «υποχρέωση» των ΜΜΕ να μετατρέπουν σε είδηση με πηχυαίους τίτλους ο,τιδήποτε γράφει ή καταγγέλλει ένας πολίτης; Και αν ο πολίτης αυτός λέει ψέματα ή δε λέει ολόκληρη την αλήθεια; Αν έχει άλλους λόγους (προσωπικούς ίσως;) για να δημιουργεί διαρκώς θέματα; Αν οι φωτογραφίες που αναρτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Αν οι συνδέσεις και τα λογικά άλματα που επιχειρεί οδηγούν σε fake news (π.χ. η σύνδεση των αφρών του φυσικού φαινομένου της θαλασσοταραχής με τις λέξεις “μόλυνση” και “ρύπανση”);

Δημοσιογραφία σημαίνει να εξετάζεις όλα τα ανωτέρω και μετά να λαμβάνεις θέση. Όταν θεωρείς εκ προοιμίου αληθή οποιαδήποτε δημόσια αναφορά/κατηγορία ενός πολίτη προς έναν αιρετό (απλά και μόνο επειδή κατηγορεί έναν Δήμαρχο, έναν Βουλευτή, έναν Υπουργό κ.ο.κ.), χωρίς να εξακριβώνεις την αλήθεια, τότε αυτό είναι «αυριανισμός» και όχι δημοσιογραφία. Το «μηδενί δίκην δικάσῃς πρίν ἀμφοῖν μῦθον ἀκούσῃς» είναι δυστυχώς ακόμα άγνωστο σε πολλούς που θα έπρεπε – λόγω επαγγέλματος ή χόμπυ – να αποτελεί δευτέρα φύση τους.

Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας, από το οποίο ΤΙΠΟΤΕ απολύτως δεν πρόκειται να μας αποσπάσει.»

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 − 7 =