gazprom-lng

Το εργοστάσιο Portovaya βρίσκεται κοντά στον κλειστό αγωγό Nord Stream 1. Όπως τονίζει το Bloomberg, «η Ελλάδα διαθέτει μόλις μία εγκατάσταση LNG που προμηθεύει την εγχώρια αγορά, κάτι που ισχύει και για τη Βουλγαρία που είναι επίσης κράτος – μέλος της ΕΕ, αλλά και για τη Βόρεια Μακεδονία».

«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια της ΕΕ, που έχουν δημοσιευθεί από τον περασμένο Μάρτιο που στοχεύουν να μειώσουν την εξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα έως το τέλος του 2022 και να τερματίσουν την εξάρτησή του από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμου πολύ πριν από το 2030», όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το πρακτορείο παρατηρεί πως ενώ οι προμήθειες του αγωγού έχουν ουσιαστικά σταματήσει, το υπερψυγμένο καύσιμο από ένα άλλο ρωσικό εργοστάσιο LNG εξακολουθεί να φτάνει σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Η Gazprom δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο ως προς τη δημοσίευση.

  • Επί του παρόντος δεν υπάρχουν κυρώσεις για το ρωσικό LNG στην Ευρώπη, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε να λαμβάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη χώρα, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Bloomberg σημειώνει ότι η μοναδική εγκατάσταση LNG στην Ελλάδα (δηλαδή ο σταθμός στη Ρεβυθούσα) μπορεί να τροφοδοτεί με 6 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, από τα οποία τα μισά περίπου πηγαίνουν στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Βουλγαρία δεν τροφοδοτείται με ρωσικό αέριο μέσω αγωγού, καθώς η Μόσχα διέκοψε πριν από μήνες τη ροή του, αναφέροντας ότι η γειτονική χώρα δεν συμμορφώθηκε με το σύστημα πληρωμών σε ρούβλια που είχε ζητήσει.

  • Το δεξαμενόπλοιο Pskov LNG βρίσκεται για την ώρα αγκυροβολημένο στο εργοστάσιο LNG της Portovaya, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Vitaly Markelov, δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ολοκλήρωσε έναν έλεγχο 72 ωρών στη μικρότερη εγκατάσταση LNG και ότι απομένει κάποια γραφειοκρατική δουλειά. Το εργοστάσιο έχει ήδη παράξει περίπου 30.000 τόνους LNG.

Στις αρχές Αυγούστου, η εγκατάσταση βρέθηκε στο επίκεντρο όταν οι δορυφόροι της NASA εντόπισαν έκρηξη και μεγάλη φωτιά στη ρωσική ακτή της Βαλτικής, εγείροντας ανησυχίες ότι ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου έκαιγε καύσιμα αντί να προμηθεύει στην Ευρώπη εν μέσω κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Portovaya LNG έχει ετήσια δυναμικότητα 1,5 εκατομμυρίων τόνων, ή λιγότερο από το ένα έκτο της χωρητικότητας τους αγωγού Sakhalin-2 της Gazprom στην Ρωσική Άπω Ανατολή.

Προηγούμενες πληροφορίες του Bloomberg ανέφεραν οτι η Portovaya πρόκειται να προμηθεύσει το LNG στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, και να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο της Gazprom.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen + 14 =