Μεγάλες αλλαγές παρουσιάζει η τελευταία «έκδοση» της κατάταξης Covid Resilience του Bloomberg, που ανανεώνεται κάθε μήνα και προβάλει τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη στον κόσμο την εποχή του Covid-19.

Η κατάταξη βαθμολογεί 53 χώρες, αυτές που οι οικονομίες τους είναι άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι πίνακες του Bloomberg αξιολογούν τόσο την κατάσταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας σε κάθε χώρα, όσο και την ποιότητα ζωής των πολιτών κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdownΗ αξιολόγηση γίνεται βάσει των εξής παραγόντων: στην πρώτη κατηγορία (την κατάσταση της Covid-19) υπολογίζονται τα κρούσματα ανά μήνα, η θνησιμότητα, οι συνολικοί θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πολίτες, τα ποσοστά των θετικών τεστ και η πρόσβαση στα εμβόλια. Στην δεύτερη κατηγορία (ποιότητα ζωής) υπολογίζονται η αυστηρότητα του lockdown, η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, η πρόβλεψη για το μέλλον της οικονομίας, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, αλλά και πόσο άλλαξε η ζωή των πολιτών.

Από αυτές τις 53 χώρες που βρίσκονται στη λίστα της δημοφιλούς οικονομικής ιστοσελίδας, η Ελλάδα είναι στην 50η θέση, πάνω μόνο από Περού, Αργεντινή και Μεξικού. Έχει πέσει κατά 19 θέσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταλαμβάνοντας δύο αρνητικές πρωτιές. Εκτός του ότι είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (6,3%) μεταξύ των 53, έχει και το χειρότερο lockdown με τη μικρότερη κινητικότητα των πολιτών. Επιπλέον, βρίσκεται στη 10η θέση με την χειρότερη πρόβλεψη για το μέλλον της οικονομίας για το 2021.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λίστα δεν απηχεί σε αμιγώς αντικειμενικά κριτήρια, καθώς βάση της αποτελούν τα επίσημα στοιχεία των χωρών για τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. Έτσι, όπως προκύπτει από αυτά, χώρες όπως το Ιράν (46ο), η Τουρκία (45η) και η Ινδία (39η) εμφανίζονται σε καλύτερη μοίρα απ’ ότι η Ελλάδα, κάτι που μοιάζει έως και απίθανο να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Ωστόσο, πολλοί από τους αναγνώστες του Bloomberg θα σχηματίσουν ακριβώς αυτή την εντύπωση.

Η Νέα Ζηλανδία, με τα κλειστά σύνορα, την εξάλειψη του ιού και τη διαθεσιμότητα εμβολίων για όλους παραμένει στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα. Ακολουθεί η Ταΐβάν, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν Αυστραλία, Νορβηγία και Σιγκαπούρη.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine + nineteen =