Παρ, 19 Δεκ 2025
15.5 C
Cythera

Αυτά τα δύο συμπτώματα της COVID-19 συνήθως στέλνουν τους ασθενείς στο νοσοκομείο

covid 19 4982910 1280
Αν και φυσικά δεν υπάρχουν “καλά” και “κακά” συμπτώματα της νόσου COVID-19, την οποία προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, μερικά είναι σίγουρα χειρότερα από άλλα.

Όσο η επιστήμη μαθαίνει περισσότερο για την COVID-19 και τον μυστηριώδη νέο κορονοϊό, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι ορισμένα συμπτώματα προκαλούν περισσότερα προβλήματα στην πορεία της ασθένειας κάποιου.

Μία πρόσφατη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, αλλά αναρτήθηκε ως προδημοσίευση στην πλατφόρμα medrxiv, έδειξε ότι δύο σοβαρά συμπτώματα της COVID-19 μπορεί να υποδηλώνουν υψηλότερες πιθανότητες νοσηλείας μεταξύ εκείνων με μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου. Με μια πρώτη ματιά, μπορεί να μην φαίνονται χειρότερα από άλλα συμπτώματα, αλλά στατιστικά εκείνοι που τα εκδηλώνουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Αυτά τα συμπτώματα είναι ο συνεχής πυρετός και η απώλεια όρεξης.

Η ερευνητική ομάδα πίσω από τη μελέτη συνέλεξε δεδομένα από περισσότερους από 4.100 ασθενείς με COVID-19 και διαπίστωσε ότι περίπου το 13% εξ αυτών την λεγόμενη “μακρά COVID-19”, δηλαδή παρατεταμένα συμπτώματα που διήρκεσαν τουλάχιστον 28 ημέρες. Επιπλέον 1 στους 20 ασθενείς ήταν άρρωστος για πάνω από δύο μήνες και 1 στους 50 ήταν άρρωστος για πάνω από τέσσερις μήνες.

Μεταξύ αυτών των παρατεταμένων περιπτώσεων, οι ασθενείς που παρουσίασαν πέντε ή περισσότερα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποτελέσουν ασθενείς με “μακρά COVID-19”.

Αλλά ακόμη και μεταξύ των ασθενών με “μακρά COVID-19”, δύο συμπτώματα ξεχώρισαν ως πρώτοι προγνωστικοί παράγοντες επιπλοκών, οι οποίες τελικά οδήγησαν αυτούς τους ασθενείς στο νοσοκομείο με στατιστικά πολύ αυξημένη συχνότητα.

“Σε άτομα με παρατεταμένα συμπτώματα κορονοϊού, ο διαρκής πυρετός και η μείωση της όρεξης αποδείχτηκαν ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες για μια επόμενη επίσκεψη στο νοσοκομείο”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ των ατόμων που υπέφεραν περισσότερο από τον κορονοϊό, εκείνα με αυτά τα δύο σοβαρά συμπτώματα COVID ήταν μεταξύ των πιο βαριών περιστατικών.

Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να ΜΗΝ γενικευθούν και υπογράμμισαν τους περιορισμούς της (ιδίως ότι τα άτομα της μελέτης ήταν κυρίως γυναίκες, κάτω των 70 ετών και τα στοιχεία βασίστηκαν σε αυτοαναφορές των ίδιων των συμμετεχόντων), εντούτοις θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν νωρίτερα τα πιο σοβαρά περιστατικά COVID-19.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Η Σάμος στις ανερχόμενες δυνάμεις του ευρωπαϊκού τουρισμού, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ

Στο επίκεντρο διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται η Σάμος για...

Δεν πάει άλλο…

Ήταν Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024 όταν έγραψα  στο KytheraNews...

Ανακοίνωση Επιτροπής Δράσης για την Αναγέννηση του Μυλοποτάμου

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2025, μετά από σχετική πρόσκληση...

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Κατηχητικῶν Σχολείων

Τό Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025 τό ἀπόγευμα καί περί...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img