Την Τρίτη έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αρχιτεκτονικής πρότασης που κέρδισε τον διαγωνισμό σχεδιασμού του νέου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης της Βικτώριας.

Στο “τιμόνι” της πρότασης; Η εταιρεία του καταξιωμένου Ελληνοαυστραλού Άγγελου Κανδαλέπα.

Το NGV Contemporary αναμένεται να διεκδικήσει τον τίτλο όχι μόνο για το νεότερο αρχιτεκτονικό διαμάντι της Μελβούρνης αλλά και της μεγαλύτερης γκαλερί τέχνης στην Αυστραλία, καλύπτοντας περισσότερα από 13.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου.

Και το ελληνικό στοιχείο δεν εξαντλείται στην αρχιτεκτονική υπογραφή.

Η κεντρική αίθουσα του κτιρίου παραπέμπει στο σχήμα του ‘ομφαλού’ εμπνευσμένη από το αρχαιοελληνικό σκεπτικό για το κέντρο της γης.

Πρόκειται για το χωλ υποδοχής στη γκαλερί που θα “ανεβαίνει” σαν σπιράλ έως την οροφή του κτιρίου, ξεπερνώντας τα 40 μέτρα σε ύψος.

Στο κτίριο θα φιγουράρουν ακόμη αψίδες, ειδικά διαμορφωμένος χώρος στην οροφή, ένας κήπος με γλυπτά και χώροι πέραν των εκθεσιακών, όπως εργαστήρια και στούντιο για εκπαιδευτικές δράσεις.

“Η Μελβούρνη είναι η πολιτισμική πρωτεύουσα του έθνους και το NGV Contemporary θα αποτελέσει το επόμενο συστατικό της”, δήλωσε ο Άγγελος Κανδαλέπας, διευθυντής του γραφείου που συντονίζει την ομάδα του νικητήριου σχεδίου για το NGV Contemporary.

“Αυτό το κτίριο θα αναδειχθεί σε σήμα κατατεθέν του πολιτισμού της εποχής μας”.

Υπό την καθοδήγηση του Κανδαλέπα, η ομάδα που αποτελείται από 20 εταιρείες αρχιτεκτονικής, σχεδίου και μηχανικής ανά την Αυστραλία θα παραδώσει τη μεγαλύτερη σε μέγεθος γκαλερί σύγχρονης τέχνης της χώρας.

Η αρχιτεκτονική τους πρόταση επιλέχθηκε από πάνελ ειδικών κριτών, κατόπιν των δύο φάσεων δημόσιου διαγωνισμού.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνοαυστραλός αρχιτέκτονας επιλέγεται να συντονίσει έργα μεγάλου βεληνεκούς.

Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα που έχει αναλάβει είναι η αξίας $27 εκατομ. ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της Αρχιεπισκοπής στο Σύδνεϋ έκτασης 4.000 τ.μ.

Οι προσδοκίες είναι πάντως ιδιαίτερα υψηλές για το NGV Contemporary, με την πολιτειακή κυβέρνηση να κάνει λόγο για ένα κτίριο που ευελπιστεί να “καταστήσει τη Βικτώρια τον νέο προορισμό τέχνης στο παγκόσμιο στερέωμα”.

Η γκαλερί είναι το κεντρικό έργο ανάπλασης στο πλαίσιο πακέτου $1.7 δισ. για το νέο πρόσωπο του arts precinct στο Southbank της Μελβούρνης και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό το 2028.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 + sixteen =