Μπορεί ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός, όπως τα Κύθηρα εν έτει 2020, να έχει μια εγκαταλελειμμένη συγκοινωνιακή – τουριστική πύλη, υγειονομικά επικίνδυνη, βρώμικη και δυσφημιστική; Μπορεί χιλιάδες πολίτες και τουρίστες που μετακινούνται στο λιμάνι, να έχουν αυτή την άθλια εμπειρία εδώ και 6 χρόνια; Μπορεί να προσβάλλεται η φήμη ενός ολόκληρου προορισμού με αυτό το άθλιο θέαμα στην πύλη εισόδου των Κυθήρων;

Ναι, μπορεί. Δυστυχώς οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε εικονίζουν την πραγματικότητα των τελευταίων 6 χρόνων στον τερματικό σταθμό λιμένος Διακοφτίου. Ο λόγος; Το λιμάνι είναι στο σύνολό του αυθαίρετο. Υπεύθυνος γι’ αυτό; Το ελληνικό κράτος. Υπουργεία, περιφέρεια, δήμος και κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία. Αφού κατασκευάστηκε το 1995 το λιμάνι με όλες τις εγκαταστάσεις του, όπως τον τερματικό σταθμό, όλα λειτουργούσαν κανονικά μέχρι λίγο πριν το έτος 2014. Τότε βγήκε στην επιφάνεια το μεγάλο κρυμμένο μυστικό. Το λιμάνι δεν είχε ποτέ πάρει άδεια κατασκευής και λειτουργίας. Ακόμη, δεν υπήρχε καν κήρυξη ζώνης αιγιαλού και παραλίας, ώστε να προχωρήσει η νομιμοποίησή του. Η αρχή της αποκάλυψης αυτής έγινε με τον ενοικιαστή του κιλυκείου ο οποίος έκλεισε την επιχείρηση και αποχώρησε από το κτίριο. Ο τυπικός λόγος της αποχώρησης ήταν η αυθαίρετη λειτουργία του λιμανιού αφού δε μπορούσε κανένα μισθωτήριο χώρου να είναι νόμιμο και η κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο ήταν παράνομη. Ακολούθησε και η αποχώρηση των υπολοίπων επιχειρηματιών με το κτίριο να εγκαταλείπεται και να καταλήγει στη σημερινή θλιβερή κατάσταση.

Λίγο καιρό μετά την εκλογή του, ο δήμαρχος Κυθήρων Σ. Χαρχαλάκης ανέλαβε πρωτοβουλίες για να προχωρήσει η νομιμοποίηση, όχι μόνο του λιμανιού του Διακοφτίου, αλλά και των άλλων 5  λιμανιών των Κυθήρων (Πλ. Άμμος, Αγία Πατρικία, Αγία Πελαγία, Αυλέμονας, Καψάλι) που και γι’ αυτά δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν νομιμοποιητική πράξη για τη λειτουργία τους. Μάλιστα ο δήμαρχος είχε κρατήσει ψηλά το θέμα στην επικαιρότητα, για μεγάλο διάστημα, ενημερώνοντας τους πολίτες για τις ενέργειές του. Ξεχωρίζει το γεγονός ότι την 26η Ιανουαρίου του 2018 ο δήμαρχος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Παναγιώτη Ζαντιώτη και τον προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών του δήμου κ. Κωνσταντίνο Στάθη πραγματοποίησε συνάντηση με τον τότε Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστο Λαμπρίδη με σκοπό τη διαδικασία νομιμοποίησης των λιμένων στα Κύθηρα αλλά και τα Αντικύθηρα. Μάλιστα φάνηκε από εκείνη τη συνάντηση ότι υπήρξε θετική έκβαση και με δελτίο τύπου που εξέδωσε τότε ο δήμος Κυθήρων η τελευταία πρόταση ήταν η εξής: «Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις διαδικασίες οριστικής επίλυσης όλων των εκκρεμοτήτων που παρέλαβε, και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσει τις εντατικές της προσπάθειες, παρά το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει ο Δήμος».

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από εκείνη την συνάντηση. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία άλλη εξέλιξη που να έλαβε ιδιαίτερη δημοσιότητα. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε τώρα. Υπάρχει μόνο μία παλαιότερη πληροφορία από τον ίδιο τον αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Ζαντιώτη για αδυναμία του Δήμου να συμπληρώσει τον φάκελο με τα απαιτούμενα έγγραφα  για τα λιμάνια και να τον καταθέσει στο Υπουργείο. Το Kythera.News θα ερευνήσει το θέμα και θα επανέλθει. Μέχρι τότε η δημοτική αρχή διαβάζοντας αυτές τις γραμμές μπορεί να συμβάλει στην ενημέρωση των Τσιριγωτών με μία επίσημη πληροφόρηση. Οι εικόνες στοιχειώνουν τα Κύθηρα και απαιτείται εγρήγορση.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 + 8 =