mitsotakis-astypalaia-prasini-anaptixi

Με αφορμή το πιλοτικό πρόγραμμα της Volkswagen στην Αστυπάλαια, «Smart & Sustainable Island», ο πρωθυπουργός έστησε ένα επικοινωνιακό σόου για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Εκεί, ισχυρίστηκε ότι το νησί θα αποτελέσει τον πυλώνα της μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη, που θα παρέχει «ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση».

Ο κος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην διαδικασία της απολιγνιτοποίησης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, κατά την οποία είναι επείγουσα ανάγκη να «είμαστε γενναίοι και να ενεργήσουμε από κοινού», προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση της κλιματικής αλλαγής. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα παράθυρο προς ένα καθαρότερο μέλλον, μέσω δημιουργίας πράσινων θέσεων εργασίας.

Στον αντίλογο, «πράσινη ανάπτυξη», δεν μπορεί να συνιστά η παραλαβή πέντε ηλεκτρικών οχημάτων από γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία, όπως επισημαίνει ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νεκτάριος Σαντορινιός. Ούτε μπορείς να ονομάσεις «κυβερνητική πρωτοβουλία για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών», τους 9 φορτιστές που προμηθεύτηκες, από τους οποίους τους 6, τους έχει αγοράσει ο ίδιος ο Δήμος Αστυπάλαιας και τους 3 τους διαθέτει η ιδιωτική εταιρεία.

Παράλληλα, ο κος Σαντορινιός ελέγχει την κυβερνητική θέση, σύμφωνα με την οποία η Αστυπάλαια θα είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στην Μεσόγειο, αντιπαραθέτοντας τα παραδείγματα του Αι Στράτη και της Τήλου, που, σύμφωνα με τον ίδιο, «έγιναν ενεργειακά αυτόνομα με πραγματικές πολιτικές επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί καιρό τώρα να μας πείσει ότι εφαρμόζει ένα μεγάλο σχέδιο ενεργειακής αυτονομίας για το νησί, όμως δυστυχώς για αυτήν, τα νούμερα δεν βγαίνουν αφού σύμφωνα με την ίδια τη μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ (στοιχεία που αναφέρονται στην επίσημη απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από σχετική Ερώτηση που κατέθεσα), το νησί θα καλύπτει τις ανάγκες του κατά 60%. Αυτό, αυτονομία πάντως, δεν το λες».

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στα πρακτικά, προκύπτει ακόμη ότι τα τεύχη δημοπράτησης δεν βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, η εισήγηση του αρμόδιου διαχειριστή βρίσκεται υπό εκπόνηση, ενώ ερευνώνται όλες οι εναλλακτικές επιλογές διαχείρισης του έργου.

«Η Αστυπάλαια θα γίνει ένα ανοιχτό εργαστήρι δοκιμής αυτόνομης οδήγησης και θα πάρει υπεραξία η εταιρεία από αυτό. Η κυβέρνηση, πέρα από τις κορδέλες και την τροφοδότηση της επικοινωνιακής ατζέντας του Πρωθυπουργού, πώς έχει σκεφτεί να εξασφαλίσει την ουσιαστική ενίσχυση των υποδομών του νησιού μέσα από αυτό το Πρόγραμμα;» διερωτήθηκε ο Νεκτάρτιος Σαντορινιός και συμπλήρωσε:

«Η Αστυπάλαια αξίζει να είναι ένα πράσινο και αυτόνομο νησί, αξίζει και μπορεί να προσελκύσει πράσινες επενδύσεις. Όμως, επειδή οι νησιώτες δεν είναι ιθαγενείς να θαμπώνονται με καθρεπτάκια, κάθε τέτοιος σχεδιασμός πρέπει να γίνεται με ουσία και προγραμματισμό, και όχι με φιέστες. Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι χτίζει ένα πράσινο προφίλ για τα νησιά, χωρίς όμως πρακτικό αντίκρισμα και χωρίς τα έργα να έχουν καν πλήρη σχεδιασμό».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen − nine =