gala

Δεν δόθηκαν κίνητρα στις κτηνοτροφικές μονάδες τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσουν τα κοπάδια τους. Αντιθέτως, αφαιρέθηκαν πόροι με περικοπές επιδοτήσεων, εξισωτικών κ.λπ. Όλο αυτό, υπάρχουν ήδη φόβοι πως θα έχει επίπτωση και στη μεταποίηση.

Στα κόκκινα έχει περιέλθει τους τελευταίους μήνες ο κλάδος της κτηνοτροφίας και ειδικότερα εκείνος της αιγοπροβατροφίας, από τον οποίο εξαρτάται και η παραγωγή Φέτας της χώρας και πολλές εξαγωγές. Από το 2015 έως και το 2019 οι αιγοπροβατρόφοι λάμβαναν εξευτελιστικές τιμές για το προϊόν, το οποίο συνάμα σε πολλές περιπτώσεις, έμενε στα αζήτητα. Με την αυστηροποίηση των ελέγχων (νόμος Βορίδη), την αύξηση των τιμών διεθνώς στο γάλα και τώρα την απειλή επισιτιστικής κρίσης και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κατάσταση έχει περιπλακεί ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να βγαίνουν στην επιφάνεια οι δομικές αδυναμίες του συστήματος, που όλα αυτά τα χρόνια οδήγησαν σε μείωση των κοπαδιών και εν τέλει της παραγωγής.

Προβληματισμένος για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά είναι και ο ιδιοκτήτης – διευθυντής της εταιρείας Ολυμπία Φέτα από το Καπελέτο Ηλείας, κ. Γιάννης Λιανάκης, ο οποίος τόνισε τα εξής: «Ήδη υπάρχει δυσκολία στους τυροκόμους και γενικά στη μεταποίηση να βρουν πρώτη ύλη. Αυτό οφείλεται στις πολιτικές… κάποιων πριν από λίγα χρόνια, οι οποίες οδήγησαν τους κτηνοτρόφους στο… μη παρέκει και στη μείωση των κοπαδιών. Όταν λίγα χρόνια πριν ο κτηνοτρόφος πληρώνονταν το πρόβειο γάλα μόλις 65 λεπτά το κιλό και το κατσικίσιο πολύ χαμηλότερα, ήταν φυσικό και επόμενο να εγκαταλείψει το επάγγελμα. Αυτό γίνεται και τώρα. Το κόστος παραγωγής έχει ανεβεί τρομακτικά για τον κτηνοτρόφο, αλλά και για μας που παράγουμε το τελικό προϊόν. Λόγω του τσουχτερού κόστους σε ενέργεια, καύσιμα, υλικά συσκευασίας κ.λπ. εμείς δαπανούμε 40% περισσότερα χρήματα για να κάνουμε τυρί. Την ίδια οι συμφωνίες που έχουμε για εξαγωγή, δε μπορεί να ανατραπούν. Δεν υπάρχει περιθώριο στην εξαγωγή για μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές. Σε λίγο θα υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή τυριών. Επιπλέον, οφείλω να πω ότι έχουν αυστηροποιηθεί τα πράγματα με τους ελέγχους και είναι κι αυτός ένας λόγος, που ανεβαίνει η τιμή στο πρόβειο γάλα. Πιστεύω, επίσης, ότι όποιος έκανε εισαγωγή στο παρελθόν, τώρα δεν το συμφέρει και τόσο να το κάνει γιατί είναι ακριβό το γάλα και στο εξωτερικό. Εκτός από τη μείωση των κοπαδιών και την… έξοδο αρκετών επαγγελματιών του χώρου τα προηγούμενα χρόνια, πιστεύω ότι φέτος έχει επηρεάσει τις αποδόσεις στο γάλα και ο ακραίος καιρός, τόσο το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, όσο και το φθινόπωρο-χειμώνα με τα πολλά κρύα». Σημειωτέον ότι η εταιρεία του κ. Λιανάκη συνεργάζεται με 400 Έλληνες κτηνοτρόφους, δίνοντας τιμές έως και 1,20-1,28 στο πρόβειο γάλα.

Καμπανάκι κινδύνου κρούει από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτης Πεβερέτος. Όπως σημειώνει με τέτοια ακρίβεια και διπλές τιμές στις τροφές, σίγουρα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν όλοι οι συνάδελφοί του, ιδιαίτερα δε εκείνοι που δεν ιδιοπαράγουν ζωοτροφές. Όπως λέει ο κ. Πεβερέτος, ο ΣΕΚ έχει καταθέσει τις προτάσεις του στο υπουργείο εγκαίρως, προειδοποιώντας εδώ και μήνες για την δύσκολη κατάσταση της κτηνοτροφίας και τα προβλήματα των παραγωγών, που εν τέλει θα έχει επίπτωση και στα γαλακτοκομικά μας προϊόντα. Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, εντύπωση προκαλεί ότι πλέον το ΥπΑΑΤ μιλάει για μια ενίσχυση των κτηνοτρόφων της τάξης των 40 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες, υπήρχαν διαβεβαιώσεις για ένα ποσό 100 εκατ. ευρώ για όλους τους κλάδους.

Δύσκολα περιγράφει τα πράγματα σε σχέση με το γάλα το πρόβειο και ο κτηνοτρόφος Θωμάς Στεριάτος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος τονίζει πως έχουν πέσει στα τάρταρα οι αποδόσεις γάλακτος αρκετών μονάδων. λόγω του καιρού, αλλά και λόγω του ότι δεν ταΐζονται πλέον καλά τα ζώα εξαιτίας της ακρίβειας. Σύμφωνα με τον κ. Στεριάτο, η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την ακρίβεια στο ράφι, θα έχει επίτπωση και στη μεταποίηση με εκπροσώπους μάλιστα εταρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να επισημαίνουν πως δεν είναι και δυνατόν να ανεβαίνει με τέτοιο ρυθμό η τιμή στο γάλα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × five =