lignitis

Με γρήγορους ρυθμούς προετοιμάζεται η διαδικασία για τη μεταβίβαση των εκτάσεων των ορυχείων και παγίων της ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές που θα «περάσουν» στο Δημόσιο, ώστε να δρομολογηθεί η αποκατάστασή τους. Έτσι, η Συντονιστική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης υπό τον Κ. Μουσουρούλη και η ΔΕΗ, ολοκληρώνουν αυτή την περίοδο τη λεπτομερή χαρτογράφηση των τμημάτων από τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης που θα παραμείνουν στην επιχείρηση για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, και οι οποίες αναλογούν περίπου στο 1/3 του συνόλου των εκτάσεων, καθώς και των υπόλοιπων 2/3 που θα περιέλθουν στην κατοχή του Δημοσίου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η χαρτογράφηση αυτή θα αποτυπώνεται σε μία από τις δύο προγραμματικές συμβάσεις που πρόκειται να υπογραφούν μεταξύ του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ. Για τη μεταβίβαση του 2/3 των Ζωνών, η «φόρμουλα» που έχει προκριθεί είναι η συναλλαγή μεταξύ δύο «Οχημάτων Ειδικού Σκοπού» (SPV) που θα ιδρύσουν ΔΕΗ και Δημόσιο, αντίστοιχα. Η εισφορά των εκτάσεων από τη ΔΕΗ, στο SPV που θα συστήσει εκείνη, θα γίνει μέσω απόσχισης κλάδου.

Η πρακτική είναι οικεία στην επιχείρηση, καθώς χρησιμοποιήθηκε για παράδειγμα και στην πρόσφατη απόπειρα πώλησης τριών λιγνιτικών μονάδων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία έχει εκκινήσει τις διαδικασίες.

Από την άλλη πλευρά, τον δρόμο για την ίδρυση του SPV του Δημοσίου θα ανοίξει ειδικό κεφάλαιο σε σχέδιο νόμου που προετοιμάζεται, και το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση, περιγράφοντας ουσιαστικά το καταστατικό του «Οχήματος», όπως για παράδειγμα τον τρόπο οργάνωσής του.

Η «εξίσωση» για το τίμημα 

Η ΔΕΗ θα αναλάβει τη δαπάνη αποκαταστάσεων του 1/3 των Ζωνών που θα μείνουν στην κυριότητά της – αποκαταστάσεις που μάλιστα θα ξεκινήσουν άμεσα, για να μπορέσουν να εγκατασταθούν οι μονάδες ΑΠΕ που ήδη δρομολογεί στις περιοχές αυτές. Για την αποκατάσταση των υπόλοιπων περιοχών, προβλέπεται να αξιοποιηθούν πόροι 242 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», χωρίς η επιχείρηση να εισφέρει σε κεφάλαια.

Ωστόσο, η δαπάνη με την οποία θα επιβαρυνόταν αν αποκαθιστούσε η ίδια τα 2/3 των Ζωνών, με βάση τις σχετικές ΑΕΠΟ, θα επηρεάσει το τίμημα της συναλλαγής μεταξύ των δύο SPV. Κι αυτό γιατί θα αφαιρεθεί από το ποσό εξαγοράς των εκτάσεων από το Δημόσιο, το οποίο θα προκύψει από την αποτίμηση της αξίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συντονιστική Επιτροπή έχει ολοκληρώσει την κοστολόγηση των δαπανών που θα «επωμιζόταν» η ΔΕΗ, αν προχωρούσε με δικά της έξοδα στις αποκαταστάσεις και των τμημάτων των ΖΑΠ που δεν θα παραμείνουν στην κυριότητά της. Επίσης, έχει ήδη ανατεθεί σε ανεξάρτητο Οίκο η αποτίμηση αυτών των εδαφών, τα οποία θα εξαγοράσει το Δημόσιο, για να μεταβιβασθούν σε αυτό.

Δύο φάσεις παρεμβάσεων 

Η ΔΕΗ θα έχει πάντως ρόλο στην προετοιμασία της «επόμενης ημέρας» και για τις εκτάσεις που θα εξαγοράσει το Δημόσιο, καθώς θα αναλάβει την υλοποίηση των αποκαταστάσεων, λόγω της εμπειρίας και της ευελιξίας που διαθέτει. Μάλιστα, για να αποφευχθεί ο «σκόπελος» ερμηνείας του κονδυλίου από το Ταμείο Ανάκαμψης ως κρατικής ενίσχυσης, η ΔΕΗ δεν θα έχει καμία εμπλοκή στη διαχείριση των κονδυλίων, τα οποία θα κατευθύνονται απευθείας στους εργολάβους.

Το πρώτο «κύμα» παρεμβάσεων θα αφορά έργα αποκατάστασης των περιοχών για γενική χρήση, παρόμοια με τα έργα που προέβλεπαν οι ΑΕΠΟ. Τέτοια έργα είναι η αφαίρεση λιγνίτη ώστε να αποτραπούν οι αυτοαναφλέξεις, ή η στήριξη των πρανών.

Σκοπός είναι αυτές οι παρεμβάσεις να ολοκληρωθούν σε 16-17 μήνες, ώστε σε δεύτερο χρόνο να ξεκινήσουν οι στοχευμένες αποκαταστάσεις ανά ειδική χρήση (repurposing) των εκτάσεων, με βάση τις δραστηριότητες που θα προσδιοριστούν για κάθε επιμέρους τμήμα των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης, από τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) που θα εκπονηθούν.

Η ΔΕΗ θα εμπλακεί και στα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, αναλαμβάνοντας τη διενέργεια των διαγωνισμών για την εκπόνησή τους. Μάλιστα, η δεύτερη προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΕΝ, που θα συναφθεί γι΄ αυτό τον σκοπό, είναι ήδη έτοιμη.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × four =