Τρί, 24 Φεβ 2026
15.6 C
Cythera

Από τα Κύθηρα στον Πειραιά – Ιστορική εκδήλωση στο νησί

Εσπερίδα στα Κοντολιάνικα για την ιστορική διαδρομή της Κυθηραϊκής Παροικίας στον Πειραιά

Με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εσπερίδα με τίτλο «Από τα Κύθηρα στον Πειραιά», η Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς – Αθηνών και η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, προσκαλούν το κοινό το Σάββατο 19 Ιουλίου 2025 στις 19:30 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοντολιανίκων Κυθήρων, σε μια βραδιά αφιερωμένη στην ιστορική και πολιτισμική διαδρομή του κυθηραϊκού στοιχείου από το νησί προς το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων, περιλαμβάνει εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων και ερευνητών, που εστιάζουν στην πολιτισμική, κοινωνική και διοικητική σύνδεση των Κυθήρων με τον Πειραιά.

Ομιλητές και Θέματα:

  • Καίτη Αρώνη-Τσίχλη, ομότιμη καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα:

    «Κύθηρα και Κυθήριοι μέσα στον χρόνο» – μια αναδρομή στην ταυτότητα και τη συνέχεια της κυθηραϊκής παρουσίας στην ιστορία.

  • Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης, ομότιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα:

    «Διοικητική υπαγωγή των Κυθήρων και των Αντικυθήρων στους νομούς Αττικοβοιωτίας, Αττικής και Πειραιά, σήμερα περιφέρεια Αττικής και Νήσων (1929 κ.ε.)» – μια ιστορική αναφορά στην εδαφική και πολιτική ενσωμάτωση του νησιού.

  • Κούλα Κασιμάτη, ομότιμη καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα:

    «Νικήτας Τζάννες, ένας Κυθήριος στον Πειραιά» – η συμβολή του γνωστού Κυθήριου στη ζωή της πόλης.

  • Ευαγγελία Μπαφούνη, Δρ. Ιστορίας, Διευθύντρια Πολιτισμού Δ.Π. Ευστάθιος Δήλαβερης, με θέμα:

    «Κύθηρα 1852 – Πειραιάς 1932»

  • Καλυψώ Μιχαλακάκη, Δρ. Σύμβουλος Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, με θέμα:

    «Κυθηραϊκή παροικία στον Πειραιά. Δομή, Οργάνωση και Λειτουργία της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Πειραιώς Αθηνών» – παρουσίαση της ιστορίας και του ρόλου της Αδελφότητας ως θεσμικού βραχίονα της κυθηραϊκής κοινότητας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Θεόδωρος Κουκούλης.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια σημαντική γέφυρα γνώσης και πολιτισμού, αναδεικνύοντας τη συμβολή των Κυθηρίων στην ανάπτυξη και την πολιτισμική διαμόρφωση του Πειραιά, αλλά και τη βαθιά σύνδεση των κατοίκων του νησιού με την πρωτεύουσα και το λιμάνι της.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τόσο των Κυθηρίων όσο και των ερευνητών της τοπικής ιστορίας και διασποράς.

image1 1

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή Ειδήσεων

«Είναι ο Τζέφρι Επσταϊν ο διάβολος;»

«Είναι ο Τζέφρι Επσταϊν ο διάβολος;»Η ερώτηση, όπως την...

Σουρής Ζαχαρίας : Μήνυμα για την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Σήμερα ξεκινά η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μια περίοδος...

Πότε ο πρωκτικός πόνος πρέπει να σας ανησυχήσει και να επισκεφθείτε πρωκτολόγο

Παθήσεις που προκαλούν πόνο στην περιοχή του πρωκτού και...

Τα έθιμα που κρατούν ζωντανή την πολιτισμική συνέχεια και την τουριστική ανάπτυξη

Από το Μπουρανί του Τυρνάβου, μέχρι τον χορό των...
00:00:00

Πατρινό Καρναβάλι 2026: Δείτε τη μεγάλη παρέλαση

Κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα την Κυριακή. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img