Το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Ενέργειας, που γίνεται δέκτης παραπόνων από επενδυτές ότι δεν μπορούν να αδειοδοτήσουν τις επενδύσεις τους. Το τσουνάμι υποβολής ομαδοποιημένων αιτήσεων για νέες μονάδες ΑΠΕ από μικρούς επενδυτές έχει φρακάρει τη διαδικασία αδειοδότησης και πληθώρα μεγάλων έργων περιμένουν στην ουρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τον ΕΣΕΚ μέσα σε μια δεκαετία θα πρέπει να γίνουν έργα της τάξης των 6-7 GW και σήμερα υπάρχει ένας όγκος αιτήσεων της τάξης των 100 GW που θέλουν να αδειοδοτηθούν, ενώ ο ΑΔΜΗΕ έχει λάβει περισσότερες από 4.000 αιτήσεις ομαδοποιημένων μικρών έργων συνολικής ισχύος 3 GW.
Νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή
Λύσεις στο πρόβλημα επεξεργάζεται το υπουργείο Ενέργειας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αποτελούν τη δεύτερη φάση απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης ΑΠΕ.
Πρόκειται για μια σειρά παρεμβάσεων απολύτως απαραίτητων για να λειτουργήσει αποδοτικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με στόχο την μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης ενός έργου ΑΠΕ στα δύο χρόνια που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Το νομοσχέδιο επίσης θα ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.
Αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες
Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες που ανησυχούν για τη διαμόρφωση μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης ως προς το πού και υπό ποιες προϋποθέσεις θα εγκατασταθούν οι νέες μονάδες ΑΠΕ. Η συμβατότητά τους με το χωροταξικό πλαίσιο αποτελεί ακόμη ένα θέμα που πρέπει να λυθεί και γι’ αυτό το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ την εκπόνηση μελέτης για την ενσωμάτωση του υφιστάμενου χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ στον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ, ώστε τα έργα ΑΠΕ που θα εμφανίζονται σε αυτόν να είναι συμβατά με την χωροταξική νομοθεσία.
Με την ολοκλήρωση της μελέτης, σε ένα δίμηνο θα γίνεται γνωστό ποια έργα είναι συμβατά με το χωροταξικό πλαίσιο ώστε να μην καθυστερούν τη διαδικασία αδειοδότησης έργα που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν.
Το Ολοκληρωμένο Χωροταξικό των ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το 2022.