kypros

Συνυπεύθυνες για οτιδήποτε συμβαίνει στην Κύπρο, θεωρεί τις δύο πλευρές ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Στις εκθέσεις του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό, ο Γκουτέρες, κινείται στη λογική των ίσων αποστάσεων, ακόμα και για τους μετανάστες, τις παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη, τα εμπόδια στο διακοινοτικό εμπόριο ή και την προκλητική ρητορική.

Αξιοσημείωτη η προσέγγισή του στο θέμα των μεταναστών με αιχμές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και σιωπή για τον ρόλο της Τουρκίας. Εκφράζει απογοήτευση και τονίζει τη σημασία για τον διορισμό απεσταλμένου που θα συμβάλει να βρεθεί κοινό έδαφος για έναρξη διαπραγματεύσεων.

Και αυτή τη φορά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μέσα από τις εκθέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας φρόντισε και πάλι να… μοιάσει το καρπούζι στη μέση. Στην έκθεσή του αφορά τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό, ο Αντόνιο Γκουτέρες κρατά ίσες αποστάσεις ως προς το ότι δεν έγινε κατορθωτή η επανέναρξη των συνομιλιών.

Η έκθεση Γκουτέρες για τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο καλύπτει την περίοδο 19 Ιουνίου 2021 μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2021. Και σ’ αυτήν περιλαμβάνεται και η συνάντηση που είχε με τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη στις 27 Σεπτεμβρίου 2021.

Στην παράγραφο 14 της έκθεσής του ο ΓΓ ΟΗΕ αφού καταγράφει τις συναντήσεις που έγιναν από την Τζέιν Χολ Λουτ πριν από την ολοκλήρωση της αποστολής της και τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης προσθέτει: «Στις 27 Σεπτεμβρίου, προσκάλεσα τους δύο ηγέτες σε γεύμα για να συζητήσουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε σχέση με την αναζήτηση κοινού εδάφους. Αμφότεροι οι ηγέτες εξέφρασαν τη στήριξή τους στην εισήγησή μου για διορισμό ενός απεσταλμένου ο οποίος θα αναλάβει τη διερεύνηση εξεύρεσης κοινού εδάφους. Ενώ οι ουσιαστικές τους θέσεις σ’ ό,τι αφορά τη λύση παραμένουν σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, οι δύο ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον στο να συνεχίσουν να εμπλέκονται. Καθώς οι απόψεις για τον ρόλο και την εντολή ενός απεσταλμένου διέφεραν, οι προσπάθειες συνεχίστηκαν προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες που θα συμβάλουν με τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να προχωρήσουν προς τα εμπρός».

Ο Γενικός Γραμματέας σημειώνει στην έκθεσή του πως μετά το Κραν Μοντάνα είχε συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο πλευρών αρκετές φορές με πιο πρόσφατη συνάντηση το γεύμα της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στη Νέα Υόρκη. Ο Α. Γκουτέρες εκτιμά πως τόσο η συνάντηση αυτό όσο και η άτυπη πενταμερής του Απριλίου «κράτησαν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και μου έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσω ανοικτά και άμεσα με τους ενδιαφερόμενους». Υποδεικνύει ακολούθως ότι «σ’ αυτές τις προσπάθειες παραμένω καθοδηγούμενος από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν καθορίσει και τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών».

Στο θέμα των Βαρωσίων ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή και τονίζει πως «η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη» ενώ υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου, ιδίως τα ψηφίσματα 550(1984) και 789(1992), και υπογραμμίζω τη σημασίας της πλήρους συμμόρφωσης σ’ αυτά τα ψηφίσματα».

Ίσες αποστάσεις κρατά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και στα ενεργειακά: «Ανησυχώ για τις αυξανόμενες εντάσεις μέσα και γύρω από την Κύπρο και ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τονίζω και πάλι ότι οι φυσικοί πόροι εντός και πέριξ της Κύπρου θα πρέπει να αποβούν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τα μέρη προκειμένου να εξεύρουν μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό». Ο Αντόνιο Γκουτέρες απευθυνόμενος σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συστήνει αυτοσυγκράτηση και ζητά όπως καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια για την εκτόνωση της έντασης.

Ο ΓΓ ΟΗΕ σημειώνει στην έκθεσή του πως η αποστολή των καλών του υπηρεσιών συμβάλλει στη διατήρηση του διαλόγου σε διάφορα επίπεδα και στην προώθηση της προσέγγισης ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Απευθυνόμενος, ακολούθως, προς τους δύο ηγέτες τους προτρέπει να εργαστούν από κοινού, μαζί με τους εκπροσώπους τους, για προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης «και να συνεχίσουν να αναζωογονούν το έργο των τεχνικών επιτροπών, ώστε να μπορέσουν να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να επηρεάσουν θετικά την καθημερινή ζωή των Κυπρίων, σύμφωνα και με την απόφαση 2587(2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Επίσης προτρέπει τους δύο ηγέτες να προχωρήσεις πέραν από τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που σχετίζονται με ορολογίες, και «να παράσχουν πρακτική και πολιτική υποστήριξη και καθοδήγηση σε όλες τις επιτροπές με σκοπό να καταστεί δυνατή η πλήρης αναζωογόνηση του έργου τους». Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες αυτοί οι μηχανισμοί «ελλείψει μιας πλήρους διαπραγμάτευσης μπορούν να αναζωπυρώσουν την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος μεταξύ των μερών».

Τόσο η έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες όσο και η έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκονται ενώπιον των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η συζήτηση των εκθέσεων είναι προγραμματισμένη για τις 17 Ιανουαρίου παρουσία του Κόλιν Στιούαρτ. Η υιοθέτηση των ψηφισμάτων αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου.

Προτείνει έρευνες με σημαία ψευδοκράτους

Έκκληση για έναρξη ερευνών στο τεμάχιο 5 υπό τη σημαία της «τδβκ» από τον «Τ/κ σύνδεσμο γαλάζιας πατρίδας».  Η «τδβκ» πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της, που της διασφαλίζει η «γαλάζια πατρίδα», η οποία καθορίζει τα όρια των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων της, υποστήριξε ο «πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του τουρκοκυπριακού συνδέσμου γαλάζια πατρίδα», Τζιχανγκίρ ‘Οζγερ, γράφει η Κίπρις (πηγή ΓΤΠ).

Σε γραπτή ανακοίνωση, ο Όζγερ ανακοίνωσε ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως τα εξής απαραίτητα μέτρα: «Πρέπει να υπογραφτεί άμεσα συμφωνία Τουρκίας – τδβκ κοινής χρήσης των αρμοδιοτήτων των θαλάσσιων ζωνών, που θα περιλαμβάνει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες Τουρκίας και τδβκ. Επιπλέον, κάποιο υλικό των γεωτρύπανων και των σεισμικών ερευνητικών πλοίων από τον τουρκικό στόλο να ενοικιαστεί στην τδβκ και να της δοθεί η ευκαιρία και η ικανότητα να διεξάγει με τη δική της σημαία, τις δικές της γεωτρήσεις στις δικές της περιοχές και στις κοινές περιοχές των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων. Λόγω μη ικανοποίησης των προφορικών δηλώσεων των ΗΠΑ και του Κατάρ, πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι έρευνες στο τεμάχιο 5, αναρτώντας τη σημαία ντε φάκτο επί του πεδίου και πρέπει να λεχθεί ότι η τδβκ έχει δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 + four =