Windmills in the sunset
Photo by Thorsten Hack on Unsplash

Η ελληνο-αγγλόφωνη εφημερίδα Kythera Summer Edition είναι σταθερός υποστηρικτής του αγώνα του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και της  Κίνησης Πολιτών Κυθήρων – Dynamo Kithiron ενάντια την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα Κύθηρα. Κρατάμε ανοιχτή τη συζήτηση -πολιτική, κοινωνική ή και προσωπική- ώστε να  κρατηθεί στην επικαιρότητα το θέμα της μη εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί μας.

Η συστράτευση στη δράση κάθε πολιτικής δύναμης των Κυθήρων αλλά και η υποστήριξη της Κυθηραϊκής κοινωνίας είναι κρίσιμη σε αυτή την ιστορική στιγμή του τόπου μας.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι πάντα εξάγεται αποτέλεσμα όταν παραμένουμε ενωμένοι και με δυνατή φωνή στους κοινωνικούς και δικαστικούς αγώνες και παρεμβάσεις.

Πιστεύουμε ότι έφτασε η ώρα να αναρωτηθούμε τόσο οι θεσμικοί φορείς όσο και η κοινωνία, τι κληρονομιά επιθυμούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας; Τη βαθιά μαγική σιωπή των Κυθήρων που διαπερνά τα πάντα ή το συνεχές άλεσμα των μηχανικών τεράτων;

Στις 17-3-23 θα εκδικαστούν σε πρώτο βαθμό στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών οι τρεις άδειες παραγωγής που εξέδωσε η ΡΑΕ στο βορά του νησιού, στις περιοχές ΚΟΡΔΕΛΛΙΔΕΣ, ΞΕΡΟΚΑΜΠΙΑ και ΦΟΙΝΙΚΙΕΣ.

Στην περιοχή του Κάβο Μαλέα δυστυχώς οι αδειοδοτήσεις προχωρούν και τα έργα θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Ήδη η θέα από την Αγία Πελαγία το βράδυ έχει αλλάξει με τα όλο και περισσότερα φώτα που αναβοσβήνουν.

  1. Πόσες ανεμογεννήτριες είναι στα σχέδια;

Βασεί νομοθεσίας η φέρουσα ικανότητα του νησιού είναι 147 τυπικές ανεμογεννήτριες. Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί 7 άδειες παραγωγής (το πρώτο στάδιο της αδειοδότησης) για 115 ανεμογεννήτριες. Μια πρόσθετη αίτηση για μια μόνη μεγάλη ανεμογεννήτρια στα Σόπωτα (κοντά στον Αυλέμονα) απορρίφθηκε όπως και μια από τις 7 άδειες παραγωγής επειδή οι επενδυτές δεν προσκόμισαν την απαραίτητη από το νόμο εγγυητική επιστολή, πιθανότατα λόγω της κινητοποίησης της τσιριγώτικης κοινωνίας!

  1. Πού θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες;

Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί άδειες για τις εξής τοποθεσίες:

  • 15 στον λόφο Μερμηγκάρι στον Μυλοπόταμο η οποία απορρίφθηκε λόγω μη προσκόμισης εγγυητικής επιστολής
  • 16 στην περιοχή Κροτηρια/Κεφαλοβούνι/Πύργος (ανάμεσα στον Μυλοπόταμο και στα Περλεγκιάνικα/Ντουριάνικα.
  • 15 στις Φοινικιές (Δυτικά του Ποταμού, Λογοθετιάνικα, Κουσουνάρι)
  • 14 στο Κροτήρι/Κεφαλάκια (ανάμεσα στην Αγία Πελαγία και την Παλιόχωρα)
  • 5 στον Καρβουνόλακο/Φοινικιές (δίπλα στην παραλία του Λυκοδήμου)
  • 24 στα Ξηροκάμπια ( Βορειο-Δυτικά, δίπλα στην παραλία του Ρούτσουνα)
  • 26 στις Κορδελίδες (Δυτική ακτή, ανάμεσα στον Ορθόλιθο και το Γερακάρι)
  1. Πόσο ψηλές θα είναι οι ανεμογεννήτριες;

Υπάρχουν 4 τύποι ανεμογεννητριών που προορίζονται για τα Κύθηρα. Η ψηλότερη θα έχει ύψος περίπου 250 μέτρα ενώ η διάμετρος της φτερωτής θα είναι 155 μέτρα.

Για σύγκριση, ο Πύργος του Άιφελ είναι 300 μέτρα.

Για περισσότερες πληροφορίες που συμπεριλαμβάνουν ένα  χάρτη που δείχνει τις ακριβείς τοποθεσίες  εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, λεπτομέρειες για την προτεινόμενη ενεργειακή κοινότητα, τρόπους υποστήριξης της εκστρατείας μας εναντίον της εγκατάστασης του βιομηχανικού πάρκου ανεμογεννητριών στα Κύθηρα, καθώς και για συνεισφορά στις νομικές δαπάνες, επισκεφτείτε το  https://kythira-windturbines.com..

  1. Θα χρησιμοποιηθεί η ενέργεια στο νησί;

Όχι. Η ενέργεια θα μεταφερθεί με υποθαλάσσια καλώδια στο κεντρικό δίκτυο. Από εκεί τα Κύθηρα θα παίρνουν την ηλεκτρική ενέργεια ακριβώς όπως και τώρα. Και με το ίδιο κόστος αν όχι μεγαλύτερο.

  1. Μπορεί οι ανεμογεννήτριες να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μου;

Οι ανεμογεννήτριες είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο για αυτό και η έρευνα συνεχίζεται. Όμως άνθρωποι που ζουν ή εργάζονται κοντά σε ανεμογεννήτριες έχουν αναφέρει συμπτώματα του «Συνδρόμου Ανεμογεννητριών» που περιλαμβάνουν γνωστική δυσλειτουργία, στρες, διαταραχές ύπνου, πονοκεφάλους, ανησυχία, κατάθλιψη, αρρυθμία και γενικά υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

  1. Ποια είναι η αναμενόμενη επίδραση στον τουρισμό;

Τα Κύθηρα ελκύουν ένα πολύ συγκεκριμένο τύπο επισκεπτών. Έρευνα σε παρόμοια τοποθεσία έδειξε ότι η θέα ήταν πολύ σημαντική για το 90% των επισκεπτών, και ότι η παρουσία ενός βιομηχανικού αιολικού σταθμού έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντίληψης μιας τοποθεσίας ως ωραίας ή όχι. Μια μεγάλη πλειοψηφία είπε ότι πιθανόν θα επέλεγε άλλο τουριστικό προορισμό.

  1. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τις ανεμογεννήτριες στην φύση, στην πανίδα και την πολιτιστική κληρονομιά;
  • Όλες οι τοποθεσίες του σχεδίου είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Και μόνο η παρουσία των ανεμογεννητριών και των απαραίτητων υποδομών , θα αλλάξει το τοπίο δραματικά και μόνιμα. Υποσταθμοί, πυλώνες, γραμμές  μεταφοράς, και ένα δίκτυο δρόμων ευρείας πρόσβασης θα κατασκευαστούν σε όλο το νησί προκαλώντας μη αναστρέψιμες καταστροφές και μετατρέποντας τα φυσικά τοπία σε βιομηχανικές ζώνες.
  • Τα Κύθηρα είναι ένας από τους σημαντικότερους μεταναστευτικούς στενωπούς για αρπακτικά πουλιά στην Ελλάδα. Εκατομμύρια πουλιά και νυχτερίδες και εκατομμύρια  κιλά από έντομα σκοτώνονται κάθε χρόνο από τις ανεμογεννήτριες σε όλο τον κόσμο. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές  συνέπειες στην τροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβάνοντας τις μέλισσές μας και επομένως την παραγωγή του φημισμένου Κυθήριου θυμαρίσιου μελιού.

Υπάρχουν πολλές τοποθεσίες μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος  κοντά ή πάνω στους προτεινόμενους τόπους, που θα τεθούν σε κίνδυνο, όπως μοναστήρια, βυζαντινές εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι, κλασσικές ξερολιθιές και παλιά μονοπάτια. 

  1. Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην αξία της περιουσίας;

Οι ανεμογεννήτριες πάντα μειώνουν την αξία της  τοπικής ακίνητης περιουσίας. Το ερώτημα είναι πόσο πολύ? Έρευνες δείχνουν ότι οι περιουσίες κοντά σε ανεμογεννήτριες χάνουν την αξία τους κατά 10-15 %, αλλά ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή, αλλά σε μερικές περιπτώσεις  πέφτουν έως και 50%.

Η αγορά των ακινήτων στα Κύθηρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους αγοραστές θερινών κατοικιών, έτσι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο, ιδίως στα μέρη που οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές – ίσως θα είναι δύσκολο να βρεις έστω και έναν αγοραστή. Οι βιομηχανικές ανεμογεννήτριες είναι τόσο ψηλές που τελικά θα φαίνονται από κάθε πλευρά του νησιού, με αποτέλεσμα η κτηματομεσιτική αγορά και οι τιμές των ακινήτων να πέσουν παντού στο νησί.

  1. Πότε θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες και μπορούμε ακόμα να κάνουμε κάτι για αυτό;

Δεν είναι υπερβολικά αργά! Η διαδικασία είναι μακρόχρονη και οι άδειες που έχουν χορηγηθεί  αντιπροσωπεύουν μόνο μια αρχική αποδοχή της σκοπιμότητας του έργου. Προσφυγές  ενάντια στις ανεμογεννήτριες έχουν κατατεθεί από πολλούς ιδιώτες, την Δημοτική αρχή και άλλους οργανισμούς. Τώρα είναι η ώρα να συνταχθούμε στην εκστρατεία για  πράσινα και καθαρά Κύθηρα!

  1. Υπάρχει εναλλακτική λύση;

Οπωσδήποτε. Προτάσεις για μια μη κερδοσκοπική ενεργειακή κοινότητα και για ένα μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκό σταθμό ήδη εξετάζονται ως εναλλακτικές λύσεις που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του νησιού ΚΑΙ θα σεβαστούν το Τσιριγώτικο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.  H αποδοτικότητα των ηλιακών συλλεκτών συνεχώς βελτιώνεται ενώ το κόστος σταθερά μειώνεται-η ηλιακή ενέργεια είναι 1,5 φορές φτηνότερη από την χερσαία αιολική ενέργεια (παγκόσμιος σταθμισμένος μέσος όρος).

ΠΩΣ ΤΟ KIΠA ΠΑΡΕΧΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ https://kipa-foundation.org

  • Ολο το 2021, το ΚΙΠΑ υπήρξε πολύτιμος θεσμικός σύμμαχος της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ-Dynamo Kythera, στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων του νησιού για τις καταστροφικές συνέπειες των βιομηχανικών σταθμών.
  • Το ΚΙΠΑ και η Κίνηση Πολιτών Κυθήρων ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη συγκέντρωση χρημάτων προς κάλυψη των νομικών δαπανών που αφορούν στις νομικές αμυντικές κινήσεις.
  • Το ΚΙΠΑ είναι στην πρώτη γραμμή στη συλλογή υπογραφών συμμετοχών για τις νομικές ενέργειες.
  • Το ΚΙΠΑ συνεργάζεται στενά με τον δικηγόρο που εκπροσωπεί τους κατοίκους και συλλόγους των Κυθήρων στις προσφυγές.
  • Το ΚΙΠΑ έχει συστήσει στην Εθνική Τράπεζα ειδικό λογαριασμό για την κατάθεση συνεισφορών – δωρεών για τις δικαστικές ενέργειες.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 380/002419-84

IBAN: GR2301103800000038000241984 / BIC: ETHNGRAA
Αιτιολογία κατάθεσης: Δικαστικά έξοδα ΒΑΠΕ

Για κάθε καταβολή επικοινωνήστε ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά με το Κ.Ι.Π.Α.
για την έκδοση απόδειξης που αποστέλλεται στο όνομα του καταθέτη.

SUPPORT THE CAMPAIGN AGAINST INDUSTRIAL WIND TURBINES
ON KYTHERA

ΝΑΤΙΟΝΑL BANK OF GREECE: 380/002419-84

IBAN: GR2301103800000038000241984 / BIC: ETHNGRAA
Reason for Deposit: Legal expenses to oppose wind farms

Kythera Summer Edition

kythera summer edition

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × five =