Έπειτα από τα πρόσφατα δημοσιεύματα ιστοσελίδων και ερωτήματα συμπολιτών μας αναφορικά με την τύχη του ημιτελούς Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων στο Οικοδομικό Τετράγωνο 264α (επί της λεωφόρου Κυθηρίων 75-79) στον Άλιμο, η Δημοτική Αρχή υπεύθυνα σας ενημερώνει για τα ακόλουθα:

  • Θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι το ημιτελές κτήριο πρέπει να αποπερατωθεί άμεσα και να λειτουργήσει ως Πνευματικό Κέντρο της περιοχής Κυθηρίων, προς όφελος των Κυθηρίων κατοίκων της περιοχής και εν γένει των πολιτών μας, ακριβώς όπως έχει εξαρχής σχεδιαστεί από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Κυθηρίων και τους πρώτους Κυθηρίους κατοίκους της περιοχής αυτής της πόλης μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Συνεταιρισμού Κυθηρίων, ο χώρος του Πνευματικού Κέντρου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, μουσείο, βιβλιοθήκη, κέντρο νεότητας, μικρή πτέρυγα γηροκομείου κ.λπ.

  • Ο σχεδιασμός του Τριφυλλείου Ιδρύματος να κατεδαφίσει το κτήριο που του δώρισε ο Συνεταιρισμός Κυθηρίων και στη θέση του να ανεγείρει συγκρότημα 4 πολυκατοικιών (48 κατοικίες συνολικά), βρίσκει αντίθετη όχι μόνο τη Δημοτική Αρχή, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής Κυθηρίων. Επιπλέον, και αυτό είναι το σημαντικότερο, ο σχεδιασμός αυτός παραβιάζει τους όρους και τον σκοπό της δωρεάς του ακινήτου, το οποίο δωρήθηκε το 2004 από τον Συνεταιρισμό Κυθηρίων στο Τριφύλλειο Ίδρυμα, με αποκλειστικό σκοπό την αποπεράτωση και λειτουργία του ως Πολιτιστικού Κέντρου για τους κατοίκους της περιοχής Κυθηρίων.

Το συγκεκριμένο ακίνητο δεν δωρήθηκε για οποιονδήποτε άλλο σκοπό ή οποιαδήποτε άλλη οικονομική εκμετάλλευση, συνεπώς η κατεδάφιση του Πνευματικού Κέντρου και η ανέγερση πολυκατοικιών με το σύστημα της αντιπαροχής έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους όρους της δωρεάς που έκαναν οι Κυθήριοι κάτοικοι της περιοχής στο Τριφύλλειο Ίδρυμα το 2004, εμπιστευόμενοι το Ίδρυμα για να αποπερατώσει και να λειτουργήσει το Πολιτιστικό Κέντρο.

Επιπλέον, και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, ο δωρητής Συνεταιρισμός Κυθηρίων έδωσε στο Τριφύλλειο Ίδρυμα και πέντε (5) οικόπεδα, προκειμένου να τα πωλήσει και με τα χρήματα που θα προκύψουν από την πώληση, να καλυφθεί το κόστος αποπεράτωσης του ημιτελούς κτίσματος (Πολιτιστικού Κέντρου).

Ως εκ τούτου, η επιλογή του Τριφυλλείου Ιδρύματος να μην πωλήσει τα 5 αυτά οικόπεδα και να μην αποπερατώσει το Πνευματικό Κέντρο επί 20 χρόνια (2004-2024), αλλά να κατεδαφίσει τελικά το ημιτελές κτίσμα (για την ανέγερση του οποίου οι Κυθήριοι της περιοχής είχαν δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά) και στη θέση του να κατασκευάσει ιδιωτικές κατοικίες για οικονομική εκμετάλλευση, είναι μία επιλογή που αντιβαίνει πλήρως στην επιθυμία των δωρητών Κυθηρίων και στον πολιτιστικό και κοινωνικό σχεδιασμό που οι Κυθήριοι οικιστές της περιοχής έκαναν εξαρχής. Επίσης, ο σχεδιασμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την πολεοδομική οργάνωση της περιοχής, αλλά και με το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον όλων των κατοίκων της περιοχής Κυθηρίων, που εδώ και 20 σχεδόν χρόνια αναμένουν από το Τριφύλλειο Ίδρυμα την εκπλήρωση των όρων της δωρεάς, την αποπεράτωση του ημιτελούς κτηρίου και την λειτουργία του ως εστία πολιτιστικής δράσης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο Δήμος Αλίμου προτίθεται να ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο που διαθέτει, προκειμένου να εκπληρωθεί η επιθυμία και ο σχεδιασμός του Συνεταιρισμού Κυθηρίων, να μην κατεδαφιστεί το Πολιτιστικό Κέντρο, αλλά αντίθετα το κτήριο να αποπερατωθεί το συντομότερο και να λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, ακριβώς όπως σχεδίασαν οι πρώτοι Κυθήριοι οικιστές της περιοχής και όπως σήμερα έχει ανάγκη ολόκληρη η περιοχή Κυθηρίων.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ:

Για όποιον ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε ένα συνοπτικό ιστορικό του Οικοδομικού Τετραγώνου 264α:

  • 1969: ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός αποφασίζει ο χώρος να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση του «Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων». Είχε ήδη αποφασιστεί οι δύο διπλανοί χώροι να αξιοποιηθούν για Σχολείο και Εκκλησία αντίστοιχα, ώστε να δημιουργηθεί το τρίπτυχο «Σχολείο – Εκκλησία – Πολιτισμός».
  • 1992: εκδίδεται η Οικοδομική Άδεια 784/1992 για την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων. Ξεκινάει το κτίσιμο του χώρου.
  • 1995-2004: ανεγείρεται το Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων, με έξοδα του Συνεταιρισμού Κυθηρίων. Οι πόροι προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από πώληση οικοπέδων του Συνεταιρισμού στην περιοχή.
  • 2004: ο Συνεταιρισμός δωρίζει με συμβόλαιο το ακίνητο στο Τριφύλλειο Ίδρυμα, με μοναδικό και ρητό σκοπό την αποπεράτωση του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων και τη λειτουργία του. Για να καλυφθούν τα έξοδα της αποπεράτωσης, ο Συνεταιρισμός δωρίζει στο Τριφύλλειο Ίδρυμα και πέντε (5) οικόπεδα στην περιοχή Κυθηρίων, προκειμένου να πωληθούν και να προκύψουν πόροι για τις οιοκοδομικές εργασίες. Ρητά προβλέπεται ότι στο κτήριο θα στεγαστούν, μεταξύ άλλων: βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, εκθεσιακός χώρος, μουσείο, μικρό αμφιθέατρο, τμήμα νεότητας και εξυπηρέτησης Κυθηρίων φοιτητών, μικρή πτέρυγα στέγασης και φροντίδας υπερηλίκων Κυθηρίων της περιοχής
  • 2007: εκδίδεται η 101/2007 αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας, για την παράταση της ισχύος της 784/1992 οικοδομικής άδειας και προσθήκη ορόφου στο Πνευματικό Κέντρο.
  • 2004-2024: το Τριφύλλειο Ίδρυμα δεν πωλεί τα πέντε (5) οικόπεδα και δεν προχωράει σε καμία οικοδομική εργασία αποπεράτωσης του κτηρίου.
  • 2021 (Ιανουάριος): ο Δήμος Αλίμου χαρακτηρίζει τον χώρο ως «χώρο πολιτισμού (πρόνοιας)» στο νέο Γενικό Πολεοδομικό του Σχέδιο. Η έγκριση του νέου αυτού Γ.Π.Σ. εξακολουθεί να εκκρεμεί στο αρμόδιο Υπουργείο.
  • 2022 (Σεπτέμβριος): το Τριφύλλειο Ίδρυμα προκηρύσσει διαγωνισμό για την αποπεράτωση του κτηρίου, με το σύστημα της αντιπαροχής. Ο Δήμος Αλίμου καταθέτει πρόταση, όπως είχε ήδη συνεννοηθεί με τη Διοίκηση του Τριφυλλείου Ιδρύματος. Τελικά το Τριφύλλειο ανακηρύσσει ανάδοχο την κατασκευαστική εταιρεία ΔΑΚΩΝ ΑΕ, η οποία όμως δεν πρότεινε την αποπεράτωση του ακινήτου, αλλά την κατεδάφισή του και την ανέγερση συγκροτημάτων 48 κατοικιών.
  • 2023 (Νοέμβριος): το Τριφύλλειο Ίδρυμα παρεμβαίνει ενώπιον του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας ο χώρος να μην χαρακτηριστεί ως «χώρος πολιτισμού (πρόνοιας)», αλλά ως περιοχή Γενικής Κατοικίας, ώστε να είναι δυνατή η ανέγερση κατοικιών (ή και καταστημάτων) και η εμπορική εκμετάλλευση του ακινήτου. Καθίσταται πλέον σαφές ότι το Τριφύλλειο Ίδρυμα επιδιώκει την παραβίαση των όρων της δωρεάς.
  • 2024 (Ιανουάριος): πραγματοποιείται ανοικτή συνέλευση των κατοίκων της περιοχής Κυθηρίων και συλλέγονται υπογραφές των κατοίκων, με αίτημα τη διατήρηση του Πνευματικού Κέντρου και την προστασία του σκοπού της δωρεάς και της χρήσης γης που ήδη υπάρχει στην περιοχή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΜΟΥ

Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων Αλίμου
Μακέτα του Συνεταιρισμού Κυθηρίων (δεκαετία 1990) για το Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων και τον παρακείμενο Ι.Ν. Μυρτιδιώτισσας.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen + four =