Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Αλκίνοος Ιωαννίδης: Συγκλονιστική ανάρτηση για τις διαδηλώσεις φοιτητών στο Columbia υπέρ της...

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Συγκλονιστική ανάρτηση για τις διαδηλώσεις φοιτητών στο Columbia υπέρ της Παλαιστίνης

«Είδα την “κατάληψη” του campus από τους φοιτητές, την είσοδο σε αυτό της αστυνομίας (η πρώτη μετά το 1968) και τη σύλληψη 108 φοιτητών». Γιγαντώνεται το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης στα πανεπιστήμια – Διαδηλώσεις και συλλήψεις σε Yale και Columbia.

Τον παλμό του αντιπολεμικού κινήματος των φοιτητών στο πανεπιστήμιο Columbia, με αφορμή τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέρει από τη Νέα Υόρκη ο οποίος βρίσκεται για προγραμματισμένη συναυλία ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

«Οι τελευταίες μέρες ήταν αρκετά ιδιαίτερες στη Νέα Υόρκη. Μένω δίπλα στο Columbia και παρακολούθησα από κοντά τα γεγονότα. Είδα την “κατάληψη” του campus από τους φοιτητές, την είσοδο σε αυτό της αστυνομίας (η πρώτη μετά το 1968) και τη σύλληψη 108 φοιτητών μετά από εντολή της προέδρου του πανεπιστημίου» σημειώνει με ανάρτησή του ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι είχε προηγηθεί «ανάκριση» της προέδρου του Columbia από την επιτροπή εκπαίδευσης της Βουλής, όπου ανάμεσα σε άλλα κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση αν επιθυμεί να καταραστεί ο Θεός το Columbia.

Όπως αναφέρει ο γνωστός τραγουδοποιός η πρόεδρος απάντησε «εξίσου σοβαρά “Όχι, δεν θα το ήθελα”» ενώ της έγινε και παρατήρηση ότι στο πανεπιστήμιο που προΐσταται δεν διδάσκεται αρκετά η Βίβλος.

a bike is parked in front of a building
Photo by Santeri Liukkonen on Unsplash

«Είδα επίσης τις ασταμάτητες, 24ωρες διαδηλώσεις μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, με τα συνθήματα, τις παλαιστινιακές σημαίες και μαντίλες που βλέπεις παντού στην πόλη, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων καθηγητών του Columbia προς υποστήριξη των φοιτητών τους» σημειώνει ο ίδιος ενώ περιγράφοντας το κύμα διαμαρτυριών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Berkeley, Boston University, MIT, University of California, NYU, University of North Carolina) σημειώνει ότι έγιναν 47 συλλήψεις φοιτητών στο Yale.

«Από σήμερα το πρωί λοιπόν, το Columbia απαγόρευσε την είσοδο στο campus, τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, το πανεπιστήμιο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και οι εκδηλώσεις του αναστέλλονται. Παρά λοιπόν την πεποίθησή μου ότι το τραγούδι δεν πρέπει να σταματά ποτέ, τα πιο πάνω μέτρα έκαναν αδύνατη την πραγματοποίηση της συναυλίας. Ζητώ συγνώμη από όσους ακροατές και όσες ακροάτριες ταλαιπωρήθηκαν» αναφέρει καταλήγοντας ο ίδιος.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλκίνοου Ιωαννίδη:

«Ακύρωση συναυλίας στο Columbia, 22/4/2024

Οι τελευταίες μέρες ήταν αρκετά ιδιαίτερες στη Νέα Υόρκη. Μένω δίπλα στο Columbia και παρακολούθησα από κοντά τα γεγονότα. Είδα την «κατάληψη» του campus από τους φοιτητές, την είσοδο σε αυτό της αστυνομίας (η πρώτη μετά το 1968) και τη σύλληψη 108 φοιτητών μετά από εντολή της προέδρου του πανεπιστημίου. Είχε προηγηθεί την προηγουμένη η «ανάκριση» της από την επιτροπή εκπαίδευσης της Βουλής, όπου ανάμεσα σε άλλα τής έγινε η παρατήρηση ότι δεν διδάσκεται αρκετά η Βίβλος στο πρόγραμμα σπουδών και ρωτήθηκε σοβαρά αν η ίδια επιθυμεί να καταραστεί ο Θεός το Columbia, με την πρόεδρο να απαντά εξίσου σοβαρά «Όχι, δεν θα το ήθελα.»

Είδα επίσης τις ασταμάτητες, 24ωρες διαδηλώσεις μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, με τα συνθήματα, τις παλαιστινιακές σημαίες και μαντίλες που βλέπεις παντού στην πόλη, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων καθηγητών του Columbia προς υποστήριξη των φοιτητών τους. Ταυτόχρονα, έγιναν 47 συλλήψεις φοιτητών στο Yale, ενώ διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται και σε αρκετά άλλα πανεπιστήμια (πχ Berkeley, Boston University, MIT, University of California, NYU, University of North Carolina).

Από σήμερα το πρωί λοιπόν, το Columbia απαγόρευσε την είσοδο στο campus, τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, το πανεπιστήμιο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και οι εκδηλώσεις του αναστέλλονται. Παρά λοιπόν την πεποίθησή μου ότι το τραγούδι δεν πρέπει να σταματά ποτέ, τα πιο πάνω μέτρα έκαναν αδύνατη την πραγματοποίηση της συναυλίας. Ζητώ συγνώμη από όσους ακροατές και όσες ακροάτριες ταλαιπωρήθηκαν.

– Η ομιλία και η συναυλία στο UCLA (26 και 27/4) φαίνεται ότι θα γίνουν κανονικά.»

Γιγαντώνεται το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης στα πανεπιστήμια – Διαδηλώσεις και συλλήψεις σε Yale και Columbia

Αναβρασμός επικρατεί στα αμερικανικά πανεπιστήμια εν μέσω των διαδηλώσεων φοιτητών και ακτιβιστών ενάντια στη σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα. Φοιτητές ακτιβιστές, δήλωσαν ότι δεν υποστηρίζουν κανενός είδους «φανατισμό» και διαδηλώνουν ενάντια στις ενέργειες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Εκατοντάδες άτομα συνελήφθησαν τη Δευτέρα (22/4), σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο Yale στο Κονέκτικατ και στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) στο Μανχάταν.

Αλλά και στο Columbia, οι κινητοποιήσεις έχουν πάρει μεγάλη έκταση, με καταλήψεις των campus αλλά και με μεγάλες διαδηλώσεις στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Στην πανεπιστημιούπολη του Yale οι αρχές συνέλαβαν 47 διαδηλωτές το βράδυ της Δευτέρας, όπως ανέφερε το ίδρυμα σε ανακοίνωσή του. Τα άτομα που συνελήφθησαν θα παραπεμφθούν για πειθαρχική δίωξη.

Σκηνές στήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πανεπιστημιούπολη, όπου ακούγονταν κάποιοι φοιτητές να φωνάζουν: «Ένα, εμείς είμαστε οι άνθρωποι. Δύο, δεν θα σιωπήσουμε. Τρίτον, σταματήστε τη βία τώρα, τώρα, τώρα, τώρα» και «η αντίσταση είναι δικαιολογημένη, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται υπό κατοχή».

Στο Κονέκτικατ έκλεισαν δρόμους γύρω από την πανεπιστημιούπολη, με την αστυνομία να συλλαμβάνει τουλάχιστον 45 άτομα. Στο NYU αν και οι φοιτητές είχαν απειληθεί με κυρώσεις, διαδήλωσαν τη νύχτα και η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις.

Οι νέες επιχειρήσεις της αστυνομίας ήρθαν μετά την απόφαση του Κολούμπια να ακυρώσει τα δια ζώσης μαθήματα και να προχωρήσει σε τηλεκπαίδευση ως «απάντηση» για τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που στήθηκαν σε προαύλιους χώρους από φοιτητές που στέκονται αλληλέγγυοι με τον λαό της Παλαιστίνης.

Το ανερχόμενο κίνημα διαμαρτυρίας έχει εξαπλωθεί επίσης στο Μπέρκλεϊ, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν αστυνομικούς να καταστρέφουν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν: «Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα ησυχάσουμε. Αποκαλύψτε, αποεπενδύστε».

Είναι πραγματικά εξωφρενική η καταστολή από το πανεπιστήμιο, το οποίο επέτρεψε στην αστυνομία να συλλάβει φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη», ανέφερε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AP ο φοιτητής νομικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Μπάιουλ Γιουν.

Η πρόεδρος του Columbia, Νεμάτ Μινούς Σαφίκ, είπε ότι το πανεπιστήμιο ακυρώνει τα δια ζώσης μαθήματα. Κατήγγειλε επίσης αντισημιτική γλώσσα και ανάρμοστη συμπεριφορά στην πανεπιστημιούπολη.

«Αυτές οι εντάσεις έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και ενισχύονται από άτομα που δεν συνδέονται με το Κολούμπια και έχουν έρθει στην πανεπιστημιούπολη για να ακολουθήσουν τις δικές τους ατζέντες», είπε η Σαφίκ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Σαφίκ είχε ζητήσει από την αστυνομία να απομακρύνει τις σκηνές που είχαν στήσει στο γρασίδι έξω από το κεντρικό κτίριο του Κολούμπια διαδηλωτές με αίτημα το πανεπιστήμιο να μην επενδύει σε ισραηλινές εταιρείες. Περισσότεροι από 100 φοιτητές συνελήφθησαν τότε, ενώ το Κολούμπια έχει αποπέμψει δεκάδες φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

 

 

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 − 3 =

Exit mobile version