Alexis Tsipras

Ανεύθυνο πρωθυπουργό, με έλλειψη συναίσθησης των ευθυνών και των λαθών που έχουν γίνει αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο αρχηγός της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για τις κυβερνητικές παραλείψεις στην πανδημία του κορονοϊού.

Δηλώνετε ικανοποιημένος «πάνω στα συντρίμμια», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό καυτηριάζοντας το γεγονός πως εκείνος αρνείται να παραδεχθεί τις παραλείψεις της κυβέρνησής του.

«Είναι αυτό η στάση ενός υπεύθυνου πρωθυπουργού ή είστε απλώς ανεύθυνος;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρθηκε με τον πιο περιφρονητικό τρόπο στους γιατρούς και νοσηλευτές που συμμετέχουν στη μάχη της πανδημίας.

Εκ των πραγμάτων δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της άρσης του καθεστώτος της πατέντας των εμβολίων που είχε θέσει δημοσίως, ζήτημα για το οποίο νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στερείται σοβαρότητας και ότι είναι πυροτέχνημα. «Σπεύσατε να απαξιώσετε την πρόταση που διατύπωσα για μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ώστε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες για τα εμβόλια», τόνισε για να επισημάνει: «Είστε τόσο αναξιόπιστος που καταγγείλατε μία πρόταση που είχε διατυπώσει ο διακεκριμένος καθηγητής κ. Μόσιαλος, αλλά και εσείς ο ίδιος τον περασμένο Απρίλιο είχατε υπερασπιστεί δημοσίως».

Υποστηρίζοντας την πρότασή του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η ΕΕ έχει στηρίξει με μεγάλα ποσά τις έρευνες που χρειάστηκαν για να αναπτυχθούν τα εμβόλια από ιδιωτικές εταιρείες, άρα έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις. Σήμερα, ανέφερε, υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 19 παραγωγικές μονάδες εμβολίων στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων αν εξασφαλιζόταν η πατέντα.

Συνέχισε λέγοντας, πως ήδη η πρωτοβουλία αυτή έχει την στήριξη των ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να αποκτήσει όσο μεγαλύτερη στήριξη γίνεται. «Ε όχι κ. Μητσοτάκη δεν σάς ζητάμε να κρατικοποιήσετε την Pfizer», συμπλήρωσε απαντώντας σε σχετικό πρωθυπουργικό σχόλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ο τόπος πληρώνει τις ευθύνες ενός «ανέμελου πρωθυπουργού» και μίας «ανερμάτιστης κυβέρνησης» που είναι μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες κάθε ελληνικής οικογένειας, κάθε εργαζόμενου, κάθε καταστηματάρχη, κάθε νέου και νέας. Τόνισε πως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι όχι μόνο σοβαρές αλλά «εγκληματικές» και σχολίασε πως δεν εννοεί να απομακρυνθεί από την παγίδα της αυτοϊκανοποίησης στην οποία έχουν πέσει όλοι οι κυβερνώντες μέσα.

Στην αρχή της παρέμβασής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε: «Θα προσπαθήσω να μην επιτρέψω σήμερα τον δικαιολογημένο θυμό που νιώθω ως πολίτης να επηρεάσει τους τόνους της κριτικής μου». Σχολίασε πως για την κυβέρνηση Μητσοτάκη “υπάρχουν ευθύνες όλων των άλλων εκτός από την κυβέρνηση” και τόνισε ότι το χειρότερο που μπορεί να πάθει ένας πρωθυπουργός είναι να είναι κλεισμένος σε μία γυάλα και να μην μπορεί να διορθώσει τα λάθη γιατί πιστεύει ότι όλα τα κάνει καλά.

Ακολούθως, παρέθεσε σειρά ερωτημάτων καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει κυρίως με πράξεις και όχι με λόγια. Ερωτήματα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για τα στοιχειώδη μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τις δομές που φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους, για τους αστυνομικούς διωγμούς εναντίον πολιτών και νέων και για τα μαζικά δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό.

«Η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown και μέσα σ’ αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θρηνούν τον πατέρα, τη μητέρα, τη γιαγιά, τον παππού, τον συγγενή! Είναι συγκλονιστικό» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγεία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις για να μας πει ότι τα έχουμε πάει καλά».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην άρνηση του πρωθυπουργού για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σχολιάζοντας πως ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ένα τέτοιο συμβούλιο είναι «πρωτοβουλία πίσω από κλειστές πόρτες». «Εσείς αλήθεια κ. Μητσοτάκη τις αποφάσεις σας τις παίρνετε πίσω από ανοιχτές πόρτες;» ρώτησε καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι αδιαφόρησε σε πολλές περιπτώσεις για την γνώμη των ειδικών κι επιπροσθέτως ότι λαμβάνει τις αποφάσεις και με κλειστά αυτιά και με κλειστά μάτια.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ανέφερε ότι παρατηρούνται απίστευτες παλινωδίες, που αφορούν από τον αριθμό των δόσεων, τον χρόνο παραλαβής τους και το πού εμβολιάζονται οι πολίτες. «Δυστυχώς η χώρα είχε την ατυχία, να διαχειρίζονται τη δημόσια υγεία, εν μέσω πανδημίας, οι ιδεολογικοί και πολιτικοί της πολέμιοι» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «το πιστεύω σας είναι η ιδιωτική υγεία, η ιδιωτική ασφάλιση, η κερδοσκοπία επί της ζωής και της υγείας».

Συνέχισε λέγοντας, πως είναι case study πως ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά επιτεύγμτα της επιστήμης μπορεί να μείνει αναξιοποίητο στην ολότητά του, όταν πέσει στα χέρια μίας ανίκανης κυβέρνησης. «Μακάρι τη μισή ενέργεια που ξοδέψατε στο να προπαγανδίζετε ότι με το εμβόλιο και μόνο θα ξεμπερέψουμε με τον ιό σύντομα, να την δίνατε στην οργάνωση ενός σοβαρού και αξιόπιστου σχεδίου για τον εμβολιασμό του πληθυσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά προβλέποντας πως οι στόχοι που θέτει η κυβέρνηση για εμβολιασμούς ως τον Μάρτιο «είναι εκτός πραγματικότητας». Επομένως είναι το λιγότερο ύβρις να πανηγυρίζετε και από πάνω για τον πενιχρό αριθμό ημερήσιων εμβολιασμών» ανέφερε ψέγοντας την πρωθυπουργική δήλωση πως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει».

Σε σχέση με τα ζητήματα της οικονομίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μεριμνήσει για τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας «που τούς έχετε αφήσει στο έλεος»:

  • Με μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα
  • Με συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στα πρότυπα της ρύθμισης που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα ασφαλιστικά ταμεία για τους επιχειρηματίες, τους μικρομεσαίους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, που προέβλεπε και 120 δόσεις και μερική διαγραφή της βασικής οφειλής
  • Θεσμοθέτηση της κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για περίοδο μετά την άρση του Lockdown.
  • Aπόσυρση του πτωχευτικού νόμου.

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine − 7 =