Να απορροφήσουν τις αναμενόμενες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων θα ζητήσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συνάντηση που θα έχει αργότερα σήμερα με εκπροσώπους του κλάδου, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Πρόσθεσε, ότι οι περισσότερο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις έχουν μια ευκαιρία να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές τους και να έχουν περισσότερη πελατεία. Διευκρίνισε ότι δεν ζητά να προκαλέσουν ζημιά στις επιχειρήσεις τους από την απορρόφηση των αυξήσεων, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ανεργία, χρεοκοπίες και καταστροφή.
Αυξήσεις «σχεδόν στα πάντα»
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πρόκειται για έναν «εισαγόμενο πληθωρισμό», καθώς παγκοσμίως αυξάνονται οι τιμές «σχεδόν στα πάντα». Ειδικότερα, ανέφερε ότι χθες το αλουμίνιο έφτασε στην υψηλότερη τιμή στην ιστορία πώλησής του, η τιμή των ρύπων έφτασαν σε ιστορικό υψηλό ενώ έχει δεκαπλασιαστεί η ναύλωση κοντέινερ από την Κίνα σε 13.000 σε σχέση με οκτώ μήνες πριν που κόστιζε 1.300. Επίσης έχουν αυξηθεί παγκοσμίως οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καλαμπόκι και καφέ.
Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε την εκτίμηση, ότι η οξεία αύξηση των τιμών παγκοσμίως θα κρατήσει έως τις γιορτές των Χριστουγέννων, επικαλούμενος στοιχεία από τον επικεφαλής του ΚΕΠΕ, Παναγιώτη Λιαργκόβα αλλά και τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει
Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, θα λάβει όλα τα μέτρα που μπορεί και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κερδοσκοπήσει. «Κανένας δεν πρέπει να διανοηθεί ότι πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία της αυξήσεως των διεθνών τιμών και του αναμενομένου πληθωρισμού για να πάει να βγάλει ‘’καπέλο” παραπάνω χρήμα. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας», διεμήνυσε ο υπουργός. Πρόσθεσε, ότι έως το τέλος του χρόνου ισχύει νόμος για να μην αυξηθεί το περιθώριο κέρδους περισσότερο από όσο ήταν την περίοδο πριν τον κορονοϊό. «’Αρα, και τα θεσμικά εργαλεία έχουμε, και ελέγχους κάνουμε, και πρόστιμα βάζουμε», σημείωσε.
Για τα αιτήματα μείωσης φόρων
Για το αίτημα μείωσης φόρων από διάφορους κλάδους, θύμισε ότι υπάρχουν και δεκάδες αιτήματα ενισχύσεων λόγω της κρίσης από ανθρώπους, επιχειρήσεις και ομάδες και πως όλοι γνωρίζουν «τι συμβαίνει σε ένα μαγαζί αν εισπράττει λιγότερο και ξοδεύει περισσότερο».
«Πρέπει και τα μεν αιτήματα και τα δε αιτήματα, να τα διαχειρίζεται ο νοικοκύρης με υπευθυνότητα». Ποιος κρίνει αν ο νοικοκύρης είναι νοικοκύρης ή δεν είναι νοικοκύρης και καταστρέφει την επιχείρησή του; Οι αγορές. Τι κρίνουν μέχρι τώρα, ότι εδώ έχουμε πράγματι έναν νοικοκύρη πρωθυπουργό που καταφέρνει, από τη μια να παρέχει επαρκή ρευστότητα στην οικονομία για να λειτουργήσει και να πάει καλά όπως είδαμε, και από την άλλη, ‘’μαζεύει” γενικώς τις δαπάνες του κράτους ώστε να μην εξοκείλει και έχουμε τα προβλήματα του παρελθόντος».