Σάβ, 17 Ιαν 2026
12.5 C
Cythera

Μητσοτάκης: Δεν έχω καμία πρόθεση να δώσω περισσότερα στους αγρότες

Κάθετος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός εν όψει της συνάντησης με τους αγρότες τη Δευτέρα. “Όλοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα”, είπε για Ανεστίδη. Μέσα στο πρώτο 15νθημερο Φεβρουαρίου συνάντηση με Ερντογάν.

Τις προθέσεις του εν όψει της συνάντησης με τους αγρότες της πλειοψηφίας τη Δευτέρα στο Μαξίμου ξεκαθάρισε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Εγώ θα τους ακούσω. Γνωρίζουν όμως ότι το πλαίσιο παρεμβάσεων, που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει, έχει πρακτικά ήδη ανακοινωθεί. Με χαρά να κάνουμε μία ευρεία συζήτηση. Αλλά δεν έχω καμία πρόθεση να δώσω περισσότερα χρήματα από αυτά που αντέχει ο προϋπολογισμός, από αυτά που επιβάλλει η κοινωνική δικαιοσύνη -γιατί δεν είναι μόνο οι αγρότες- και από αυτά που μας επιτρέπει η Ευρώπη”, δήλωσε ειδικότερα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συνάντηση με την επιτροπή που όρισε η πανελλαδική των μπλόκων, λέγοντας: Οι αγρότες έχουν ήδη έρθει στο Μαξίμου. Το λέω διότι συναντήθηκα με μεγάλη ομάδα αντιπροσωπευτική από όλη την Ελλάδα. Να μη νομίζουμε ότι αυτοί που μονοπωλούν τον τηλεοπτικό χρόνο εκφράζουν όλους τους αγρότες”. 

Οσον αφορά στον επικεφαλής του μπλόκου των Μαλγάρων, Κώστα Ανεστιδη, για τον οποίο το Μαξίμου είχε θέσει βέτο με αφορμή δηλώσεις του off camera κατά του πρωθυπουργού και ο οποίος τελικά μένει εκτός της επιτροπής σύμφωνα με την ανακοίνωση της πανελλαδικής των μπλόκων, ο κ.Μητσοτάκης είπε: “Δεν θέλω να κάνω σχόλιο. Ολοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους” και σχολίασε: “Δυστυχώς για 10 δευτερόλεπτα δημοσιότητας πολλοί -ειδικά άνθρωποι που δεν έχουν εμπειρία στα μέσα – μπορεί να καταφεύγουν σε ακρότητες. Δε νομίζω ότι αυτή είναι η εικόνα του πρωτογενούς τομέα”.

“Ενα και μόνο ζήτημα με την Τουρκία, η ΑΟΖ”

Ερωτηθείς πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας και άρα η επόμενη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε: “Η ημερομηνία δεν έχει κλειδώσει. Ευελπιστούμε μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου”.

Ενώ όσον αφορά στις δηλώσεις Φιντάν για “μόνιμη λύση στο Αιγαίο”, ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: “Ο καθένας έχει μία διαφορετική οπτική για το τι πρέπει να λύσουμε. Η Ελλάδα λέει, βεβαίως οριστική λύση, για το ένα και μόνο ζήτημα, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Θα πρέπει η Τουρκία να αποστεί από διεκδικήσεις, που είναι ανυπόστατες και δεν θα αναγνωριστούν από καμία ελληνική κυβέρνηση”.

Εκτίμησε πάντως ότι: “Διαμορφώνεται πλαίσιο για ειλικρινή συζήτηση”. Ενώ δήλωσε ότι: “Και να διαφωνούμε -που διαφωνούμε- με την Τουρκία, δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε συνεχώς στα κόκκινα. Οι ανοιχτοί δίαυλοι πρέπει να διατηρούνται”. Ενώ κατέληξε: “Εγώ θα πάω στην Τουρκία ως επικεφαλής υπουργικής αντιπροσωπείας για να συζητήσουμε και τα μεγάλα και τα επιμέρους θέματα”.

Όσον αφορά στις ειρωνικές δηλώσεις του Έντι Ράμα ότι οι Έλληνες νομίζουν πως είναι απόγονοι του Πλάτωνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τον γνωρίζει έξι χρόνια και ξέρει τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο εκφράζεται. “Μερικές φορές του ξεφεύγουν πράγματα που δεν πρέπει να λέει. Νομίζω ότι κατάλαβε το λάθος του. Αυτό ήταν μία χοντράδα απίστευτη”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε ότι “ξέρει ο κ. Ράμα ότι η πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ περνάει μέσα από την Ελλάδα” και έκανε λόγο για μία “άστοχη δήλωση, που είναι καλύτερα να την αφήσουμε πίσω μας”. 

“Δεν πέφτουν πάντα μέσα οι δημοσκοπήσεις”

Για το προαναγγελθέν κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού, ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε: “Είναι παράξενο δημοσκοπικά – δεν ξέρω πόσο δεοντολογικό είναι – να μετριούνται κόμματα που ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί”. 

Εξέφρασε την άποψη ότι: “Θα αποτυπωθεί η πραγματικότητα, μόνο όταν έχουμε συγκεκριμένες εξαγγελίες”. Ενώ σχολίασε πως: “Υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ να είσαι γονιός θύματος μίας εθνικής τραγωδίας και να είσαι αρχηγός κόμματος”. 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2027. Και όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία μακριά από το κατώφλι της αυτοδυναμίας, καταρχήν επικαλέστηκε ότι: “Απέχουμε ακόμη ένα χρόνο- και από τις εκλογές. Στην πολιτική ένας χρόνος είναι ένας αιώνας. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα, σε τι ευμετάβολο περιβάλλον είμαστε” και πρόσθεσε:

Και πριν τις εκλογές του 2023 οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τη ΝΔ στο 33% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 25% και τελικά η ΝΔ πήρε 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20%. Δεν πέφτουν πάντα μέσα οι δημοσκοπήσεις”. 

“Κανείς δεν είναι ισόβιος. Όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα”

Εξέφρασε εκ νέου την πίστη του τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Χρησιμοποίησε δε μία ναυτική αναλογία λέγοντας: “Το δικό μου σύνθημα είναι πρόσω ολοταχώς. Αυτό κατά την άποψη μου γίνεται καλύτερα με αυτοδύναμες κυβερνήσεις”. 

Πρόσθεσε πάντως: “Αλλά τελικά ο κυρίαρχος λαός θα καθορίσει, με βάση τους σημερινούς κανόνες του παιχνιδιού έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από τον εκλογικό νόμο -γιατί δεν τίθεται θέμα αλλαγής- εάν θα έχουμε κυβέρνηση αυτοδύναμη ή συνεργασίας”. 

Στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε: “Με πάτε πολύ μακριά. Κανείς δεν είναι ισόβιος. Όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα”. 

Σχολίασε δε, με αφορμή την πρόσφατη επέτειο των 10 ετών από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, ότι: “Εγώ ξέρω ότι για μία 10ετία έχω καταφέρει να έχω τη ΝΔ πρώτη και κυρίαρχη πολιτικά. Και θέλω να συνεχίσω σε αυτή τη διαδρομή. Οχι για πολιτική φιλοδοξία, αλλά γιατί η πολιτική σταθερότητα που δίνει η ΝΔ είναι προϋπόθεση για να έχουμε σταθερές αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή ενίσχυση των ΕΔ, σταθερή βελτίωση της υγείας”. 

Δήλωσε μάλιστα ότι στόχος είναι: “Να διεκδικήσουμε – όχι σε πρώτο ενικό, αλλά σε πρώτο πληθυντικό- μία τρίτη τετραετία”, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας πτήσεων

Ο κ.Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για πρώτη φορά και για το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών.

“Δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου. Ήταν ένα περιστατικό ανησυχητικό, όμως δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας πτήσεων. Αλλά δεν μπορεί να κλείνει ο εναέριος χώρος της χώρας”, δήλωσε.

Διαβεβαίωσε ότι ζήτημα με την ασφάλεια των πτήσεων με τα παλιά μηχανήματα δεν υπάρχει, απλά δεν επιτρέπουν περισσότερα αεροπλάνα στον εναέριο χώρο, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα ειδικά το καλοκαίρι. Δήλωσε ότι ο εξοπλισμός θα ανανεωθεί εντός δύο ετών και επικαλέστηκε ότι “κληρονομήσαμε μια προβληματική κατάσταση, θα το ξεπεράσουμε με διαδικασίες κατεπείγοντος. Ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού αντιμετωπίζεται ήδη”.

 

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή Ειδήσεων

Καιρός: Σε εξέλιξη η ψυχρή εισβολή – Πόσο θα διαρκέσει και πού αναμένονται χιόνια

Χειμωνιάτικο σκηνικό επιστρέφει από σήμερα, με ψυχρή εισβολή που...

Συνεχείς διακοπές ρεύματος στα Κύθηρα – «Τσαφ» στο δίκτυο και σοβαροί κίνδυνοι για καταναλωτές και επιχειρήσεις

Έντονη ανησυχία προκαλούν τις τελευταίες ώρες οι συνεχείς και...

Το σχολείο χωρίς ασπίδα

Δεν υπήρξαν χειροπέδες.Δεν υπήρξε αυτόφωρο.Δεν υπήρξε σύλληψη μέσα στο...

Πού μπορώ να αγοράσω φθηνές θήκες για Xiaomi στην Ελλάδα; Τα 5 καλύτερα σημεία online & offline

Στην αγορά υπάρχουν πολλές θήκες, το ερώτημα όμως είναι...

AQUA JEWEL: τροποποίηση δρομολογίου

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img