fysiko-aerio

Toν πραγματικό στόχο της Αγκυρας στην Κύπρο αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις για το Κυπριακό και τόνισε πως το σημαντικότερο ζήτημα είναι ο τρόπος διαμοιρασμού των εσόδων του φυσικού πλούτου του νησιού. «Αν στην Κύπρο καταφέρουμε να βρούμε τον τρόπο του διαμοιρασμού των εσόδων (σ.σ. φυσικού πλούτου), τότε θα έχουμε λύσει το 50% του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε την επίλυση του ζητήματος του Κυπριακού στη βάση των δύο κρατών. «Για 52 ολόκληρα χρόνια έγιναν διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδιακή λύση. Κάθε φορά οι διαπραγματεύσεις οδηγούνταν σε αποτυχία λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων, όπως έγινε στο σχέδιο Ανάν και με άλλα σχέδια. Αυτό πια εξαντλήθηκε. Τώρα πια θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις με ισότιμη κυριαρχία. Αρα, αν υπάρχει ισότιμη κυριαρχία, τότε μπορούν να υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός μίλησε για μια «de facto» κατάσταση που επικρατεί στη Μεγαλόνησο και τόνισε πως «σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο κοινότητες, δύο λαοί, δύο κράτη. Δηλαδή υπάρχει μια κατάσταση de facto κι ας μην την αναγνωρίζουν. Αυτό πρέπει να επισημοποιηθεί».

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως ο ίδιος θα πάει στις συνομιλίες με τη θέση «για ισότιμη κυριαρχία. Δηλαδή την ύπαρξη δύο κρατών το ένα δίπλα στο άλλο».

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα γίνουν εκεί όπου θα ορίσει ο γ.γ. του ΟΗΕ και υποστήριξε πως ίσως γίνουν στη Νεα Υόρκη, στη Γενεύη, στη Βιέννη. «Θα προτείναμε και στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν θα το ήθελαν οι άλλες πλευρές», δήλωσε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φαρούκ Καϊμακτσί, δήλωσε πως η θετική ατζέντα της Τουρκίας με την Ε.Ε. θα εξαρτηθεί από τον «τερματισμό των προκλήσεων» της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας, ισχυριζόμενος ότι σημαντικός παράγοντας είναι και οι ανεπίσημες συνομιλίες για το Κυπριακό.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μilliyet, ο κ. Καϊμακτσί ανέφερε ότι η εδραίωση μιας θετικής ατζέντας στη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. τον Μάρτιο θα εξαρτηθεί από 5 βασικές παραμέτρους, οι οποίες περιλαμβάνουν: τον τερματισμό προκλήσεων από την Ελλάδα, τους Ελληνοκυπρίους και τη Γαλλία, τις ανεπίσημες συνομιλίες για την Κύπρο και τη διεξαγωγή της διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, τη συνέχιση των συναντήσεων με την Ελλάδα, τη συνέχιση της άμβλυνσης των σχέσεων με τη Γαλλία και τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε «χρήση κατευναστικής και συμφιλιωτικής ρητορικής μέχρι τη σύνοδο» και είπε ότι «η προσδοκία μας είναι ότι η Ελλάδα, η “Ε/Κ Διοίκηση” (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) ή η Γαλλία δεν θα προβούν σε προκλήσεις».

Επικοινωνία Καλίν με Σάλιβαν

Επικοινωνία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επαφή της Αγκυρας με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν. Στη συνομιλία, συζητήθηκαν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και οι εξελίξεις στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο κ. Καλίν και ο κ. Σάλιβαν εξέφρασαν την επιθυμία των δύο συμμάχων να έχουν ένα ισχυρό, μόνιμο, και εποικοδομητικό μοντέλο σχέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV, εκφράστηκε η επιθυμία να επιλυθούν κάποια ζητήματα με μια νέα προοπτική, όπως αυτά των S-400, των F-35 και των Κούρδων της Συρίας. Παράλληλα, εκφράστηκε η προσδοκία οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας να ενισχύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, συναντήθηκε στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα ομόλογο του Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ και σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η αποφυγή νέων εντάσεων στην περιοχή. Η Γερμανίδα υπουργός τόνισε πως πριν από τη συνάντησή της με τον Χουλουσί Ακάρ, είχε τηλεφωνικές επαφές με τους υπουργούς Αμυνας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 + 18 =