Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2024 στα Κύθηρα (Συνεδριακό Κέντρο Φρατσίων) «Εργαστήριο Πολιτισμού & Καινοτομίας» με θέμα τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής με επίκεντρο την ελιά.

Το Εργαστήριο διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς» σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020, «Πολιτισμός και Περιβάλλον εν πλω». Το Πρόγραμμα περιλάμβανε συναντήσεις εργασίας και διάλογο με τους εκπροσώπους των σημείων ενδιαφέροντος της διαδρομής τα οποία επιλέχθηκαν μετά από επιτόπια έρευνα, καθώς και ομιλίες και παρουσιάσεις σχετικά με τη μακρόχρονη ιστορία και παρουσία της ελιάς στα Κύθηρα. Συνεργάτες του Οργανισμού παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας, τις δυνατότητες βιωσιμότητας της διαδρομής μέσω του ελαιοτουρισμού και καινοτόμες πρακτικές.

Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή της τοπικής κοινότητας υπήρξαν εντυπωσιακά, καθώς πολλοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων, επιχειρηματίες, παλαίμαχοι και νέοι παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων και άλλοι επαγγελματίες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εργασίες. Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν ενεργά στον διάλογο, ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες σχετικά με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς, των προϊόντων  και του μοναδικού φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού. Μέσα από τον διάλογο, αναδείχθηκε η κοινή βούληση για αειφόρα ανάπτυξη, μέσω δράσεων υπεύθυνου εναλλακτικού τουρισμού, βασισμένου στην αξιοποίηση των τοπικών πόρων και την προστασία των παραδόσεων που διαμορφώνουν την ταυτότητα του τόπου.

Στο Εργαστήριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι των Ελαιουργικών Συνεταιρισμών Ποταμού κ. Παναγιώτης Σουρής και Λειβαδίου κ. Ν. Στάθης, οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων κ. Γαβρίλης Χάρος και Γιάννης Λουράντος, ο κ. Γιάννης Πρωτοψάλτης μελισοκόμος, εκπρόσωπος Κυθηραϊκού Ιδρύματος  Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), ο κ. Παύλος Κορωναίος ιδιοκτήτης του αρτοποιείου (παλαιού ελαιοτριβείου) Καραβά, η κ. Έλενα Μαγείρου ιδ. Αγροκτήματος ‘’Πορφυρούσα’’, ο κ. Βρεττός Σκλάβος οικοξεναγός, οργανωτής φυσιολατρικών δραστηριοτήτων και περιηγήσεων, η κ. Μυρτώ Νικολογιάννη, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις /δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού,  ο κ. Κώστας Παυλάκης και η κ. Ελένη Πρωτοψάλτη ιδιοκτήτες του πρότυπου πολυχώρου πολιτισμού ‘’του Φάβα το λιοτρίβι’’ κ.α.

Σημαντική  ήταν η συμμετοχή της κ. Σταυρούλας Φατσέα Δ/ντριας Γυμνασίου Κυθήρων, διακεκριμένης ερευνήτριας της χλωρίδας και μηκυτοχλωρίδας του νησιού, η συμβολή της οποίας ήταν πολύτιμη για την επιτυχία του Εργαστηρίου Πολιτισμού & Καινοτομίας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eight − seven =