airbnb, air bnb, apartment
Photo by InstagramFOTOGRAFIN on Pixabay

Οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει μια νέα καμπάνια ενάντια στο Airbnb, με στόχο να αναδείξουν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που προκαλεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η πρωτοβουλία, με τίτλο «Μιλάμε για τη Ζωή μας», περιλαμβάνει δημόσιες παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης, καμπάνιες στα κοινωνικά δίκτυα, και θεσμικές συναντήσεις με αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με μελέτη, η αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει μειώσει τη διαθεσιμότητα ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος στέγασης και δημιουργώντας προβλήματα θορύβου και ασφάλειας στις γειτονιές.

Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι μια δίκαιη ρύθμιση είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Ένα από τα κύρια στοιχεία της καμπάνιας είναι ότι οι πολίτες καλούνται να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες, ανησυχίες και προβληματισμούς σχετικά με την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκε επικαιροποιημένη μελέτη της Grant Thornton, η οποία αναδεικνύει τις βασικές τάσεις και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αυτή η μελέτη αποτελεί το εναρκτήριο βήμα της πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης:

  • Οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά περίπου 18% ετησίως την περίοδο 2019-2023.
  • Οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 100% την τελευταία πενταετία, ενώ οι κλίνες των ξενοδοχείων αυξήθηκαν μόνο κατά 3,5%.
  • Η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι από 200% έως 900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.
  • Η διαθεσιμότητα ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση μειώνεται, ενώ οι μακροχρόνιοι ενοικιαστές εκτοπίζονται. Το περιορισμένο απόθεμα ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση οδηγεί σε αύξηση του κόστους στέγασης.
  • Προκαλούνται προβλήματα θορύβου και ασφάλειας, επιβαρύνονται οι τοπικές υποδομές, και διαταράσσεται η αίσθηση κοινότητας στις γειτονιές.
  • Η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεπάγεται αύξηση του όγκου απορριμμάτων ανά επισκέπτη κατά 20% σε σύγκριση με τους μακροχρόνιους ενοικιαστές.
  • Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις χρησιμοποιούν κατά 40% λιγότερες λύσεις ανακύκλωσης σε σχέση με τα ξενοδοχεία.
  • Η πλειοψηφία των κατοικιών (66,8%) είναι παλαιού τύπου και χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, ενώ το 70% των ξενοδοχείων ανήκει σε υψηλή ενεργειακή κλάση.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, δήλωσε ότι «Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα πρέπει να προσφέρει ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Ο ξενοδοχειακός κλάδος το έχει αποδείξει με πράξεις. Με την πρωτοβουλία “Μιλάμε για τη Ζωή μας”, δίνουμε φωνή στους πολίτες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια δίκαιη ρύθμιση ώστε ο τουρισμός να συνεχίσει να στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × five =