diakopi-ydrodotisis-agia-pelagia

Σε μία κίνηση που δείχνει την μεγάλη αγανάκτηση των πολιτών, κάτοικοι των Κυθήρων αποφάσισαν να προσφύγουν στον Συνήγορο του Πολίτη, καταγγέλλοντας τη Δημοτική Αρχή για την κατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο νησί. Η προσφυγή, η οποία συνοδεύεται από συγκεκριμένες καταγγελίες, εστιάζει στις χρόνιες παραλείψεις του Δήμου όσον αφορά τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών, οι οποίες, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, έχουν οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υδροδότησης σε αρκετές περιοχές του νησιού.

Οι πολίτες υποστηρίζουν ότι η έλλειψη νερού στα Κύθηρα δεν σχετίζεται με τη γενική λειψυδρία που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας, αλλά με την πλημμελή διαχείριση των υποδομών από τον Δήμο. Από τα μέσα Ιουλίου, κάτοικοι και επισκέπτες σε πολλές περιοχές του νησιού έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μηδενική ή ελάχιστη ροή νερού, γεγονός που καθιστά τη διαβίωσή τους αβίωτη και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Στην προσφυγή τους, οι πολίτες καταγγέλλουν συγκεκριμένα τον Δήμαρχο Κυθήρων, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, καθώς και άλλους αρμόδιους, για τις παραλείψεις τους και ζητούν την άμεση παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Τονίζουν ότι η κατάσταση έχει οδηγήσει σε σοβαρές δυσλειτουργίες, με συνεχείς διακοπές υδροδότησης και την ανάγκη προμήθειας νερού μέσω βυτίων, γεγονός που επιβαρύνει οικονομικά τους κατοίκους και προκαλεί ανησυχία σχετικά με την ποιότητα του νερού.

Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να αναδείξει τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και να υποχρεώσει τους αρμόδιους να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της ομαλής υδροδότησης και της αξιοπρεπούς διαβίωσης στο νησί. Οι κάτοικοι καλούν όσους επιθυμούν να συνυπογράψουν την προσφυγή, παρέχοντας τα προσωπικά τους στοιχεία για να ενισχυθεί η συλλογική προσπάθεια.

Η ομάδα πολιτών καλεί όσους ενδιαφέρονται να αποστείλλουν στο συνήγορο του πολίτη το κείμενο που επισυνάπτεται παρακάτω, ενώ διαφορετικά μπορούν να το υποβάλλουν απευθείας στην σχετική φόρμα επικοινωνίας:

https://www.synigoros.gr/el/anafora/ipovoli-anaforas

Όπως είχες ανακοινωθεί προ ημερών, σε περίπτωση που χρειάζονται κάποια πληροφορία σχετικά να επικοινωνήσουν στην εξής διεύθυνση: cerigocitizens@gmail.com

Ακολουθεί το αρχείο κειμένου στα ελληνικά και σε αγγλική μετάφραση.

Τα κείμενα και εδώ:

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ:

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ / ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΥΘΗΡΩΝ, κ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ  ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ.

Με την παρούσα αναφορά καταγγέλλουμε ενώπιον σας τις πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του Ο.Τ.Α. Κυθήρων: τον δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, τους συνεργάτες του και την κατ’ εξοχήν αρμόδια και υπεύθυνη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Δόμησης και Περιβάλλοντος, αναφορικά με τη (μη) λειτουργία του δικτύου ύδρευσης του Δήμου.                       .

Καταγγέλλουμε τα παραπάνω νομικά και φυσικά πρόσωπα για τις βαρύτατες ολιγωρίες τους, τις παραλείψεις των εκ μέρους τους οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών και την εν γένει πλημμελή εκπλήρωση των βασικών καθηκόντων τους σχετικά με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης, όπως αυτά τα καθήκοντα προβλέπονται και επιβάλλονται από τις διατάξεις του ν. 3643/2006 άρθρο 75 Ι , στοιχείο γ) περ. 1., όπως ισχύει.

Οι παραλείψεις και οι ολιγωρίες των άνω προσώπων έχουν ως αποτέλεσμα οι δημότες και οι επισκέπτες του νησιού των Κυθήρων να βιώνουν αφόρητες ταλαιπωρίες εν μέσω θέρους και παρατεταμένου καύσωνα, διακινδυνεύοντας την υγεία τους.

Συγκεκριμένα: Σε χωριά και συνοικισμούς του νησιού των Κυθήρων (Αλοϊζιάνικα, Καστρισιάνικα, Φριλιγκιάνικα, Αρωνιάδικα, Πιτσινάδες, Αγία Πελαγία, Σπηλιές, Σταυρό Καψαλίου, Μητάτα), ήδη από τα μέσα Ιουλίου 2024 παρατηρείται μηδενική ή ελάχιστη ροή νερού από το δίκτυο ύδρευσης, με αποτέλεσμα να καθίσταται κυριολεκτικά αβίωτη η καθημερινότητα και η διαβίωση στο νησί και να επαπειλείται άμεσος και σοβαρός κίνδυνος της υγείας όλων μας, κατοίκων και επισκεπτών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ρητά ότι το αναφερόμενο πρόβλημα στα Κύθηρα δεν πρέπει να συσχετισθεί και ΔΕΝ οφείλεται στην κατά γενική ομολογία τρέχουσα λειψυδρία, αλλά έχει ανακύψει εδώ και τρία (3) τουλάχιστον χρόνια, ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα της επί σειρά ετών πλημμελούς εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του δήμου σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης. Αυτό αποδεικνύεται και συνομολογείται, εξάλλου, και  από τον ίδιο τον Δήμο Κυθήρων, δια των αλλεπάλληλων ανακοινώσεών του στην ιστοσελίδα του, περί διακοπής ύδρευσης σε διάφορες περιοχές «λόγω βλάβης» (βλ. σχετικές συνημμένες ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής, ηλεκτρονικά αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της) …

Η αδιαφορία των υπεύθυνων για τη συντήρηση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης είναι η αιτία των συνεχών βλαβών και της στέρησης του νερού  – και όχι η γενικότερη τρέχουσα λειψυδρία.

Καταγγέλλουμε τον Δήμο Κυθήρων, προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, τους συνεργάτες του και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και κάθε άλλον αρμόδιο για τη μη εκπλήρωση των βασικών υποχρεώσεων, όπως αυτές επιβάλλονται από τον Νόμο, κατά τα παραπάνω, παραθέτοντας τις ακόλουθες καταστάσεις και τα εξής πραγματικά περιστατικά:

Ενώ οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού έχουν αφεθεί από την έναρξη σχεδόν της θερινής περιόδου 2024 στο έλεος της αδιαφορίας των «υπευθύνων», οι τελευταίοι, αντιμέτωποι πλέον με την δικαιολογημένα σφοδρή έκφραση αγανάκτησης δημοτών, επισκεπτών και σύσσωμης της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, έφθασαν, τώρα, στα τέλη Αυγούστου 2024, να εξαγγείλουν και να υποσχεθούν έργα, προμήθειες και συντηρήσεις των υποδομών…

Όλη αυτή την περίοδο της μη λειτουργίας του δικτύου αρκετοί κάτοικοι και επιχειρηματίες του νησιού αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη λύση της προμήθειας νερού από βυτία  (με παρότρυνση, μάλιστα, εκ μέρους του Δήμου και του αρμοδίου Αντιδημάρχου), με κόστος 200 Ευρώ ανά μεταφορά βυτίου, νερού άγνωστης, αμφιβόλου και επισφαλούς προέλευσης. Υπέδειξαν, δηλαδή, οι ίδιοι οι αρμόδιοι, ως «λύση» στο μέγα αυτό πρόβλημα, την προμήθεια νερού από βυτία…  γεγονός που εκτός από την άδικη οικονομική επιβάρυνση των δημοτών, εγείρει και δικαιολογημένη ανησυχία ως προς την πλήρωση των προδιαγραφών υγιεινής.

ΟΙ καταγγέλλοντες, μόνιμοι κάτοικοι ή / και προσωρινώς διαμένοντες στη νήσο των Κυθήρων, διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταγγέλλουμε τον Δήμο Κυθήρων, τον δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, τους αντιδημάρχους και συνεργάτες του, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κάθε άλλον αρμόδιο για το γεγονός ότι δια των ενεργειών και, κυρίως, δια των παραλείψεών τους, μας στέρησαν και μας στερούν ουσιώδεις παροχές, όπως είναι το νερό και η αποχέτευση, μη συντηρώντας, ως όφειλαν, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αφήνοντάς τα σε κατάσταση διάλυσης, με συνεχείς βλάβες και διαρροές του δικτύου αποχέτευσης και με αλλεπάλληλες διακοπές της υδροδότησής μας, έτσι ώστε φέτος να στερηθούμε το νερό για πάνω από πέντε (5) εβδομάδες, γεγονός που, συνδυαζόμενο με τη μη λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα ανασφάλειας και επικινδυνότητας για την υγεία μας, δηλαδή:  συνθήκες καταπάτησης κάθε έννοιας αξιοπρεπούς διαβίωσης και, κατ’ ακολουθία, συνθήκες προσβολής της προσωπικότητάς μας.

Περαιτέρω, η προπεριγραφείσα κατάσταση απαξιώνει και τις περιουσίες μας στη νήσο των Κυθήρων.

Για αυτούς τους λόγους προσφεύγουμε σε εσάς και ζητούμε την άμεση παρέμβαση της Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, προκειμένου να ελεγχθεί η άσκηση της διοικήσεως της Δημοτικής αρχής των Κυθήρων, ως προς το αναφερόμενο πρόβλημα, να διαπιστωθούν οι πράξεις και οι παραλείψεις της που οδήγησαν στην προπεριγραφείσα κατάσταση και να υποχρεωθεί με κάθε νόμιμο τρόπο ο Ο.Τ.Α. Κυθήρων και κάθε αρμόδιο φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο να προβεί άμεσα σε κάθε νόμιμη και οφειλόμενη ενέργεια προς αποκατάσταση της ομαλής, ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης  στο νησί μας.

TRANSLATION OF COMPLAIN TO BE FILED BEFORE THE CITIZEN’S ATTORNEY

With this petition we complain before you the acts and omissions of the organs of the O.T.A. Kythera: the mayor Mr. Efstratios Harhalakis, his associates and the competent and responsible Directorate of Technical Services, Building and Environment, regarding the (non-)operation of the water supply network of the Municipality.

We complain against the above legal entities and natural persons for their gross omissions, the omissions of the legal actions due on their part and the generally incomplete fulfilment of their basic duties regarding the water supply and sewerage network of the city, as these duties are provided and imposed by the provisions of Law No. 3643/2006 Article 75 I, point c) para. 1., as amended.

The omissions and failures of the above persons have resulted in the citizens and visitors to the island of Kythera experiencing unbearable suffering in the middle of the summer and the prolonged heatwave, endangering their health.

Specifically: In villages and settlements of the island of Kythera (Aloisianika, Kastrisianika, Frili-Gianika, Aroniadika, Pitsinades, Agia Pelagia, Spili, Stavros Kapsali, Mitata), already since mid-July 2024 there is zero or minimal water flow from the water supply network, having as a result that, the daily life and living on the island to become literally unlivable and threaten the immediate and serious health risk of all of us, residents and visitors.

At this point it should be explicitly stated that the mentioned problem in Kythera should not be associated and IS NOT due to the generally acknowledged current water scarcity, but has arisen for at least three (3) years, as an inevitable result of the many years of inadequate fulfillment of the obligations of the municipality in terms of maintenance and upgrading of the water supply network. This is proven and confirmed, moreover, by the Municipality of Kythera itself, through its repeated announcements on its website, on the interruption of water supply in various areas “due to damage” (see the relevant attached announcements of the Municipal Authority, electronically posted on its official website) …

The lack of interest of those responsible for the maintenance of the water and sewerage infrastructure is the cause of the constant breakdowns and water shortages – not the general current water shortage.

We complain against the Municipality of Kythera, personally the Mayor Mr. Efstratios Harhalakis, his associates and the Technical Services Department of the Municipality, but also everyone else responsible for not fulfilling the basic obligations, as imposed by law, as stated above, citing the following situations and the following facts:

While the residents and visitors of the island have been left from almost the beginning of the summer season 2024 at the mercy of the disregard of the “persons responsible”, the latter, now faced with the justifiably vehement expression of indignation of citizens, visitors and the entire opposition of the Municipal Council, came up, only now, at the end of August 2024, to announce and promise works, supplies and maintenance of the infrastructure…

Throughout this period of non-operation of the network, several residents and businessmen of the island were forced to resort to the solution of supplying water by tank trucks (with the encouragement of the Municipality and the Deputy Mayor), at a cost of 200 Euros per tank transfer, water of unknown, doubtful and precarious origin. They suggested, that is, the responsible parties themselves, as a “solution” to this major problem, the supply of water by tank trucks… a fact that, apart from the unfair financial burden on the citizens, raises justified concern as to the fulfilment of hygiene standards.

We the complainants, permanent residents and / or temporarily residing on the island of Kythera, strongly protest and complain against the Municipality of Kythera, the mayor Mr. Evstratios Harhalakis, the deputy mayors and his associates, the Technical Services Department of the Municipality and all other responsible persons for the fact that through their actions and, especially, through their omissions, they have deprived us and are depriving us of essential services such as water and sewerage, by not maintaining, as they should, the water supply and sewerage networks, leaving them in a state of disrepair, with constant breakdowns and leaks in the sewerage network and with repeated interruptions of our water supply, so that this year we have been deprived of water for more than five (5) weeks, which, combined with the non-operation of the sewerage network, creates an explosive mixture of insecurity and danger to our health, that is to say:  conditions that violate any concept of decent living and, consequently, conditions that violate our personality.

Furthermore, the situation described above also devalues our properties on the island of Kythera.

For these reasons, we appeal to you and request the immediate intervention of the Citizen’s Advocate’s Office, in order to control the administration of the Municipal Authority of Kythira, with regard to the above-mentioned problem, to ascertain its acts and omissions that have led to the situation described above and to oblige in every legal way the O.T.A. Kythira and every competent natural person and / or legal entity to immediately take every legal and due action to restore the smooth, safe and dignified living on our island.

Athens, 27.08.2024

 

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten + 15 =