asfaltostrosi-balkoni-stenou

Την περίοδο 2020-2024, η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων σημείωσε σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς, παρά τις προκλήσεις που προέκυψαν λόγω της πανδημίας Covid-19, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής.

Μία από τις σημαντικότερες προσπάθειες ήταν η ολοκλήρωση των εργασιών εξωτερικής και εσωτερικής ανακαίνισης του κτιρίου στο Γύθειο Λακωνίας, το οποίο φιλοξενεί το Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε σύνταξη μελέτης και εκτέλεση εργασιών διάνοιξης οδού από το Φάρο Μουδαρίου προς το Σηματωρείο. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή διενήργησε διάφορες εργασίες βελτίωσης και συντήρησης αγροτικών οδών, ενώ προέβη σε σημαντικές διοργανώσεις και επενδύσεις στην υποδομή και τον πολιτισμό της περιοχής.

Διαβάστε αναλυτικά τον απολογισμό της Επιτροπής παρακάτω:

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2020-2024

Κατά την τετραετία  (2020-2024) ουσιαστικά όμως τη διετία 2022-2024 λόγω covid έγιναν ενδεικτικά τα παρακάτω από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας

  1. Ολοκλήρωση των εργασιών εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου στο Γύθειο Λακωνίας, ιδιοκτησίας του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, όπου στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου και σύνδεσή αυτού με τον βιολογικό της πόλης.

Στο άμεσο μέλλον θα γίνει και ενεργειακά αυτόνομο με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Η δαπάνη κατόπιν παρεμβάσεών μας προς τα ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τον προϋπολογισμό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας. Σημειώνεται ότι η όλη εγκατάσταση θα παραμείνει στο κτίριο και όταν λυθεί η μίσθωση με το Ελληνικό Δημόσιο.

Ήδη έγινε δημοπρασία για την ενοικίαση, απεγκλωβίσθη από την αναγκαστική μίσθωση, η οποία έχει καθηλώσει το ενοίκιο επί πολλά έτη και αυτό διπλασιάσθηκε.

Σημειώνεται ότι η δικαστική απόφαση, με την οποία επεβλήθη  η αναγκαστική μίσθωση, προέβλεπε την εκτέλεση ορισμένων απαραίτητων εργασιών (μόνωση για την εισροή υδάτων κλπ), οι οποίες δεν έγιναν με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται τα ενοίκια τα τελευταία χρόνια μέχρι το 2020. Με αλλεπάλληλες, πολύχρονες παρεμβάσεις έγινε επανάκτηση του ποσού και κατατέθηκε στο λογαριασμό της Τράπεζας (περίπου 32.000,00).

2.Σύνταξη μελέτης και εκτέλεση εργασιών διάνοιξης οδού από το Φάρο Μουδαρίου προς το Σηματωρείο, δημιουργώντας ταυτόχρονα, πέραν από την ανάδειξη του μνημείου, σωτήρια ζώνη ασφαλείας όπως απεδείχθη με τη πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2021. Έγιναν στερεωτικές εργασίες και ήδη έχει δρομολογηθεί η σύνταξη μελετών από το Δίκτυο Νήσων για την πλήρη αποκατάσταση του  μνημείου, το οποίο κηρύχθηκε ως μνημείο των νεοτέρων χρόνων με ενέργειες δικές μας.

3.Βελτίωση συντήρηση και διαπλάτυνση της οδού από Μόδι προς παραλία Βλυχάδας και ταυτόχρονα συντήρηση οδού προς Παλιόχωρα.

  1. Βελτίωση και συντήρηση αγροτικής οδού προς παραλία Φυρή Άμμο.
  2. Βελτίωση και συντήρηση αγροτικής οδού προς παραλία Φούρνοι.
  3. Βελτίωση της οδού προς την παραλία Αμμούτσι – Καρπάθι.
  4. Αποκατάσταση βατότητας προς παραλία Σπαραγαρείου και απομάκρυνση αυθαίρετα τοποθετημένης πόρτας.
  5. Σύνταξη σχεδίου προστασίας δάσους Γερακαρίου. Έχει ζητηθεί η χρηματοδότηση από αρμόδιες Υπηρεσίες.

9.Σύνταξη μελέτης πλήρους αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της Φρυκτωρίας. Το έργο θα είχε εκτελεσθεί εάν είχαν ανευρεθεί τα υποζύγια για την μεταφορά των υλικών στο σημείο εργασιών και οι δεξαμενές νερού σύμφωνα με την υπόδειξη της αρμόδιας Υπηρεσίας, ταυτόχρονα θα είχαν γίνει στερεωτικές εργασίες στο Κάστρο Κολοκυθιάς και φωτισμός.

10.Τοποθέτηση σύγχρονων τηλεφωνικών κέντρων στην Εγχώριο και στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων για την εύρυθμη λειτουργία της και για λόγους ασφαλείας με  δορυφορική λήψη.

11.Ενεργοποίηση Πανεπιστημίου Αθηνών για έρευνα και ανάδειξη παλαιοντολογικών ευρημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αεροδρομίου.

  1. Καταγραφή και μεταφορά όλων των τιμαλφών της Ιεράς Μονής Μυρτιδίων σε ασφαλές σημείο.

13.Ένοικίαση του κάμπινγκ Καψαλίου μετά από πολύχρονες διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλισθούν οι σχετικές άδειες.

14.Ηλεκτρολογικές, ξυλουργικές και οικοδομικές εργασίες στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων.

  1. Οικιακός εξοπλισμός κελιών Μυρτιδίων.

16.Έχει προγραμματισθεί άμεσα η κατασκευή δύο wc στο Μελιδόνι και στο Χαλκό σε πρώτη φάση και τοποθετήθηκε ήδη ΙΝΤΕΡΝΕΤ για διαρκή και δωρεάν χρήση. Στο Χαλκό έχουν εξασφαλισθεί όλες οι άδειες εκτός από την Επιθεώρηση Δασικής Εφαρμογής που δεν συνηγορεί. Παρόλο που το Δασαρχείο κα η Δ/νση Δασών συνηγορεί.

17.Σχεδιασμός για πλήρη αποκατάσταση του διαβατικού Χώρας της δεύτερης επέκτασης, καθόσον με απόφαση του Αρείου Πάγου επανήλθε στην Εγχώριο.

18.Εντοπισμός και καθαρισμός για περαιτέρω αξιοποίηση αξιόλογων αγροκτημάτων ιδιοκτησίας μας.

  1. Διοργάνωση μαζί με την Ι.Μ. Κυθήρων και Αντικυθήρων της θεατρικής παράστασης «Το Κρυφό Σχολειό».
  2. Στελέχωση των γραφείων μας με δύο μόνιμους υπαλλήλους πτυχιούχων μέσω ΑΣΕΠ.
  3. Δενδροφύτευση στο πρώην Κάμπινγκ Αυλαίμωνα μετά από έγκριση του αρμοδίου συμβουλίου της Αρχαιολογίας για τη μελλοντική δημιουργία πάρκου.
  4. Απομάκρυνση των μόνιμων τρέιλερ στο Πίσω Γυαλό Καψαλίου και απελευθέρωση του χώρου.
  5. Παρέμβαση στη δασική Υπηρεσία για την χορήγηση πιστοποιητικών ακαϊας ακόμη και στις περιπτώσεις ιδιοκτησιών για τις οποίες έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, ώστε να δύνανται οι ιδιοκτήτες των να πραγματοποιούν συμβολαιογραφικές πράξεις, με θετικό αποτέλεσμα.
  6. Ασφαλτόστρωση του μεγαλύτερου και δυσκολότερου τμήματος του δρόμου που οδηγεί στο Φάρο Μουδαρίου και στο Σηματώρειο.
  7. Διαπλάτυνση του δρόμου από την διασταύρωση Μυλοποτάμου – Πιτσινιανίκων (Μαραθέας) έως τις Καλοκαιρινές. Η διαπλάτυνση αυτή ήταν απαραίτητη όχι μόνο για τα λεωφορεία που πάνε στο μοναστήρι αλλά και για τα πυροσβεστικά οχήματα, (π.χ. στην πυρκαγιά του 2017).
  8. Κατασκευή καινούργιας γέφυρας στη θέση Λαγκάδα – Μολιγκάδες του Δημοτικού διαμερίσματος Καλοκαιρινών.
  9. Διοργάνωση εκδήλωσης έπαρσης ευμεγέθους Ελληνικής Σημαίας στο Σηματώρειο, στον Φάρο Μουδαρίου την 31η Αυγούστου του 2022 κατά την οποία προσήλθε πλήθος κόσμου και το διερχόμενο πλοίο “Aqua Jewel”, με την ολιγόλεπτη στάση του έδωσε την δυνατότητα και στους επιβάτες που είχαν προορισμό τα Κύθηρα και την Κρήτη να παρακολουθήσουν μια πρωτόγνωρη και συγκινητική εκδήλωση.
  1. Διοργάνωση επετειακής εκδήλωσης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης με ομιλητή τον Ιατρό και Ιστορικό κ. Βέρρα Δημήτριο.
  2. Βελτίωση της οδού προς την παραλία Χαλκός.
  3. Δημιουργία πινακίδων πληροφόρησης για την κάθε παραλία (και με QR codes).
  4. Ηλεκτρονικός εξοπλισμός των γραφείων της ΕΕΠΚΑ και εγκατάσταση προγραμμάτων για υποστήριξη εργασιών προσωπικού.
  5. Ολοκλήρωση αποκατάστασης της φθοράς του προστατευτικού τοιχίου στο αλιευτικό καταφύγιο της Αγίας Πατρικίας μετά από 12 χρόνια.
  6. Εκπόνηση μελέτης αποτύπωσης του σπηλαίου Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου (τοπογραφικά, κατόψεις) από εξειδικευμένο τεχνικό γραφείο και αναμένεται η γεωλογική και βραχομηχανική μελέτη προκειμένου να υποβληθούν αρμοδίως και ληφθεί επιτέλους η άδεια λειτουργίας για την οποία ουδεμία ενέργεια είχε γίνει μέχρι τώρα. Έτσι θα αναδειχθεί το σπήλαιο και μέσα από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Πολιτισμού.
  7. Δημιουργία ζώνης πυρασφάλειας στο δάσος Γερακαρίου.
  8. Πλήρη ανακαίνιση τριών κελιών του συγκροτήματος των Μυρτιδίων, κατασκευή εσωτερικών wc και τοποθέτηση καινούργιων επίπλων με προοπτική να ανακαινισθούν και άλλα.
  9. Συντήρηση και επισκευή αλεξικέραυνου στο κτιριακό συγκρότημα της Αγίας Μόνης.
  10. Διάνοιξη καινούργιας οδού και βελτίωση της υπάρχουσας προς την υπήνεμη στο βοριά αμμώδη παραλία του Ρούτσουνα μέσα από το δάσος Γερακαρίου.
  11. Ολοκλήρωση μελέτης αποκατάστασης καμπαναριού στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μόνης και διαδικασία έναρξης εργασιών επισκευής του.
  12. Κατόπιν παρεμβάσεών μας επετράπη η πώληση του αλατιού, ακατέργαστου και μη συσκευασμένου σε όλες τις λαϊκές αγορές του Νομού Αττικής.
  13. Απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση του IONIAN CHANNEL του πανηγυρικού εσπερινού και της αρχιερατικής θείας λειτουργίας κατά την πανηγυρική εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας κάθε έτος.
  14. Διάνοιξη και καθαρισμός μονοπατιού Μυλοπόταμος – Αυλαίμωνας σε συνεργασία με το ΚΙΠΑ και επιχορήγηση με το ποσό των 10.000,00 ευρώ στο ΚΙΠΑ για το σκοπό αυτό.
  15. Κήρυξη έκπτωτου του εκμισθωτή των παραλιών «Κομπονάδα», «Κακή Λαγκάδα» και δυτικού τμήματος της παραλίας της Αγίας Πελαγίας, διότι δεν κατέβαλαν τα ενοίκια όπως προέβλεπε η σύμβαση.
  16. Δικαστικές διεκδικήσεις καταπάτησης έκτασης 68 στρεμμάτων στο Καψάλι και υποβολή μήνυσης, 163 στρεμμάτων στο Μόδι και 80 τ.μ. στον Καραβά.
  17. Ενέργειες προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και στη Περιφέρεια για την διαχρονικά αδικαιολόγητη υπερχρέωση των καυσίμων από τους εμπόρους στα πρατήρια, έναντι της απέναντι Νεάπολης Λακωνίας, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, καθόσον τα μεταφορικά αντιστοιχούν στο ποσό των 0,05 λεπτών περίπου ανά λίτρο. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, διεπίστωσε το δίκαιο της διαμαρτυρίας μας και παρέπεμψε την υπόθεση στο Υπουργείο για έλεγχο των εμπόρων, καθόσον δήλωσε αναρμόδια για αυτό! Ήδη ο έλεγχος έχει καθυστερήσει και αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα η όλη υπόθεση θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.
  18. Ξεκίνησαν οι νομικές ενέργειες για να περιέλθει στην κατοχή μας το κτίριο του παλαιού τελωνείου στην Αγία Πελαγία, προκειμένου στη συνέχεια να αξιοποιηθεί από εμάς.
  19. Καθαρισμός και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στο Ιερό Προσκύνημα Μυρτιδίων. Φύτευση 100 δενδρυλλίων ελιάς στο χώρο που καθαρίσθηκε μεταξύ του συγκροτήματος και των εξωτερικών κελιών, φύτευση 70 δενδρυλλίων ελιάς σε κτήματα των Μυρτιδίων στην Παλαιόπολη. Το σύνολο των δένδρων ελιάς, μετά τον καθαρισμό των θάμνων πέριξ των Μυρτιδίων ανέρχεται στα 850.
  20. Τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας σε όλο το συγκρότημα του Ιερού Προσκυνήματος Μυρτιδίων.
  21. Απαγόρευση λήψης αδρανούς υλικού «κοκκινάτσα» από την περιοχή των Φρατσίων – Παλαιόπολης – Μητάτων άνευ αδείας από εμάς, η οποία όμως δίδεται δωρεάν.
  22. Τοποθέτηση στο Ιερό Προσκύνημα Μυρτιδίων ανελκυστήρα πλατφόρμας σκάλας (ανελκυστήρας – ράμπας για άτομα με αναπηρία ΑΜΕΑ) προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον Ιερό Ναό και στην Εικόνα της Παναγίας μας, μετά από δωρεά του ομογενή Στάθη Γεωργίου και μετά από πολύχρονη διαδικασία από την Αρχαιολογία η οποία και δεν επέτρεπε την εγκατάσταση.
  23. Πραγματοποίηση εκδήλωσης στον Φάρο Μουδαρίου για την γιορτή των Φάρων, όπου τιμήθηκαν οι υπηρετήσαντες εκεί Φαροφύλακες και συναυλία από την χορωδία «Κεύθος».
  24. Επιχορήγηση 1.000,00 ευρώ στην χορωδία «Κεύθος», 2.000,00 ευρώ στην Φιλαρμονική Κυθήρων και ήδη θα δοθούν άλλες 3.000,00 ευρώ το 2024 και 2.000,00 ευρώ στον εξωραϊστικό πολιτιστικό σύλλογο του Αυλαίμωνα με την επωνυμία «Ο Φιλόξενος».
  25. Μεταφορά και παραμονή των Τιμίων Δώρων επί 3ημερο στο Ιερό Προσκύνημα Μυρτιδίων, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις την 24η Σεπτεμβρίου 2023.
  26. Ασφαλτόστρωση παράκαμψης Καλοκαιρινών που οδηγεί στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα.
  27. Ολοκλήρωση πρώτης φάσης πυρασφάλειας περιμετρικά του Ιερού Προσκυνήματος Μυρτιδίων με τοποθέτηση σωλήνων και κρουνών.
  28. Αποκατάσταση του φωτισμού του καμπαναριού και περιμετρικά του Ιερού Ναού της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.
  29. Απόφαση καταμέτρησης χρημάτων κυτίου στο Ιερό Προσκύνημα Μυρτιδίων με την παρουσία πολιτών.
  30. Μεταφορά Παναγίας Δέσποινας Βουνού την Κυριακή των Μυροφόρων με το αυτοκίνητο του Ιερού Προσκυνήματος Μυρτιδίων, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Μουδάρι, όπου αναβίωσε το κατά το παρελθόν τελούμενο πανηγύρι και στην συνέχεια μετέβησαν στον Φάρο Μουδαρίου, όπου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου.
  31. Ενδεδειγμένες ενέργειες σε συνεργασία με τον Δήμο Κυθήρων προς ματαίωση της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης ακινήτων 13.730 τ.μ. και 986 τ.μ. στην παραλία Πιάτσα Παλαιόπολης από την ΕΤΑΔ (εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) πρώην ΤΑΙΠΕΔ, των οποίων διεκδικεί την κυριότητα.
  32. Επιστολή προς Κατσικάρη για το αεροδρόμιο.
  33. Κατασκευή προτομής Επισκόπου Μελετίου.
  34. Εργασίες συντήρησης κτιριακού συγκροτήματος Μυρτιδίων.
  35. Στα πλαίσια της αδελφοποίησης των Δήμων Κυθήρων και Πύλου – Νέστορος πραγματοποιήθηκε μεταφορά της Αγίας και Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας μαζί με την κάρα του Οσίου Θεοδώρου εκ Κορώνης, στο Γύθειο, στην Καλαμάτα και στην Πύλο, και ομοίως μεταφορά της εικόνας στο Καστέλι – Κισσάμου γεγονός που βοήθησε τουριστικά το νησί με την άφιξη εφέτος αρκετών τουριστών από Κρήτη και Καλαμάτα.
  36. Συντήρηση γεώτρησης Μυρτιδίων και τοποθέτηση καινούργιου αντλητικού μηχανήματος διότι λόγω λειψυδρίας υπήρξε μείωση της άντλησης νερού.
  37. Συντήρηση χωμάτινης οδού που διατρέχει την περιοχή «Ρίζες» Μυλοποτάμου, από την διασταύρωση μέχρι τον Ναό της Αγίας Παρασκευής.
  38. Συντήρηση χωμάτινης οδού που συνδέει τον Ναό του Αγίου Λέοντος με τον οικισμό των Αλεξανδράδων,
  39. Συντήρηση χωμάτινης οδού «Κάμπου» Ποταμού από την διασταύρωση με την επαρχιακή οδό απέναντι από το Ναό του Αγίου Χαραλάμπους και καταλήγει στην διασταύρωση με την κύρια οδό για Παλαιόχωρα.
  • Έχει προγραμματισθεί άμεσα η φύτευση με ελαιόδεντρα όλων των κτημάτων των Μυρτιδίων και της Αγίας Μόνης ο αριθμός των οποίων κατά μία εκτίμηση θα περάσει τα 10.000,00 δενδρύλλια.
  • Ομοίως έχει προγραμματισθεί η επισκευή τριών (3) κελιών ακόμα και του μικρού Ηγουμενείου διότι ευρίσκονται σε κακή κατάσταση εσωτερικά.
  • Όλα τα παραπάνω έργα έχουν γίνει με την διαδικασία που προβλέπει το δημόσιο λογιστικό και με εντάλματα που πληρώνονται μέσω της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Κυθήρων και αναρτώνται στην Διαύγεια.

Ο Πρόεδρος

Ευάγγελος Βενάρδος

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen − four =