Prosecco

Οπαδοί του Θαλή του Μιλήσιου θα γίνουμε όλοι οι Κυθήριοι. Σε αυτόν αποδίδεται η φράση «Εν αρχή ήν το ύδωρ»… Φράση που παραμένει επίκαιρη στα Κύθηρα, 2.570 χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου φιλοσόφου.

Οι κάτοικοι σε ορισμένες κοινότητες και οικισμούς μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει εντατικά μαθήματα φιλοσοφίας και αρχαίας ελληνικής γραμματείας για να κατανοήσουν τον λόγο που το 2024 το νερό είναι ένα σπάνιο αγαθό στα δικά τους σπίτια

Ορισμένοι άλλοι προτιμούν να διαβάζουν κείμενα του διαφωτισμού για να κατανοήσουν «Λουδοβίκειες συμπεριφορές».

Τέλος υπάρχουν και οι «ανιδιοτελείς» υπερασπιστές της κυθηραϊκής νομενκλατούρας που επιτίθενται σε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει τον «βασιλιά-ήλιο» και την αυλή του. Μετά την Μαρία Αντουανέτα με το περιβόητο «δεν έχετε ψωμί; Φάτε παντεσπάνι» καιρός είναι να υιοθετηθεί το «δεν έχετε νερό; Ανοίξτε ένα Prosecco»…

Έτσι, με φιλοσοφική και ποιητική διάθεση, εξελίσσονται τα πράγματα στο μικρό μας νησί.  Και αν εμείς έχουμε τη αντοχή και την όρεξη να το αντιμετωπίζουμε σκωπτικά, υπάρχουν πολλοί που υποφέρουν και κυριολεκτικά «απασφάλισαν», δεν αντέχουν άλλο την κοροϊδία.

Όσο η αντιπαράθεση περιοριζόταν μεταξύ του Δημάρχου και της αντιπολίτευσης, τα πράγματα ήταν «ελεγχόμενα» και σχετικά ήρεμα.  Η δημοτική πλειοψηφία αρχικά επεδίωξε να μην συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης η οποία ζητούσε άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα (κατέθεσε μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις). Τελικά έγινε μια «τύπου συζήτηση» και οι αποφάσεις μετατέθηκαν για το φθινόπωρο. Μην αγχωνόμαστε κιόλας…

Όμως κάποια στιγμή κυριολεκτικά εξερράγησαν ορισμένοι κάτοικοι και τότε η κατάσταση «άλλαξε πίστα».

Η αντιπαράθεση κορυφώνεται όταν ο γνωστός δικηγόρος Bασίλης Σπηλιωτόπουλος έστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και ταυτόχρονα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει προσφυγές και καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές, καλώντας τους πολίτες του νησιού να συνυπογράψουν το κείμενο της προσφυγής. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτηρίζει τον Δήμαρχο «αλλοπρόσαλλο και κακό δημοτικό άρχοντα» που αντί να υπηρετεί τους πολίτες, τους αντιμετωπίζει σαν φεουδάρχης.

Η Evi Notara, κουρασμένη από τα προβλήματα υδροδότησης και την έλλειψη σοβαρών απαντήσεων στα Αρωνιάδικα, τόλμησε να γράψει στο Facebook: «Δεν έχουμε νερό…» Της απάντησε ο γνωστός Giannis Semitekolos: «Ενημέρωσα τον κύριο Γερουλάνο, για τις φιλικές σχέσεις του σογιού του με τον προθυπουργο, και περιμένω απάντηση και από τον Νίκο Ανδρουλάκη που ενημερώθηκε κι αυτός!». Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά…

Και ξυπνάει το άβαταρ του Δημάρχου που γράφει: «Το δίκτυο φτιάχνεται! ΕΜΕΙΣ το μελετήσαμε, ΕΜΕΙΣ το ωριμάσαμε, ΕΜΕΙΣ το χρηματοδοτήσαμε, ΕΜΕΙΣ το κατασκευάζουμε. Δεν μπορούμε, όμως, να σκάβουμε τους δρόμους αυγουστιάτικα».

Ακολουθεί η Efi Averof η οποία δηλώνει το αυτονόητο: «Μπράβο…κάθε χρόνο το μελετάτε, το ωριμάζετε, το χρηματοδοτείτε και το κατασκευάζετε; ΕΣΕΙΣ όλα αυτά; Στο δια ταύτα: νερό έχουμε; ΟΧΙ; Άρα μια τρύπα στο νερό (που δεν υπάρχει κιόλας). Μην προσπαθείτε να καλύψετε τις ελλείψεις σας. Δεν σας είπε κανείς να σκάβετε Αυγουστιάτικα, τα έργα πρέπει να γίνονται από πριν για να έχουμε τον Αύγουστο.». 

Ταυτόχρονα το διαδίκτυο κυριολεκτικά γέμισε από δεκάδες οργισμένες καταγγελίες είτε για παντελή έλλειψη νερού, είτε για προβλήματα στην υδροδότηση (από διακοπές έως νερό με λάσπη)… Οι υποστηρικτές της δημοτικής πλειοψηφίας (πολύ περισσότερο οι δημοτικοί σύμβουλοι) άρχισαν ήδη να παίρνουν αποστάσεις.

Σε όλα αυτά επιδίωξε να απαντήσει η παράταξη του Δημάρχου «Κύθηρα-Αντικύθηρα καινούργια μέρα» με ανακοίνωση της. Αν και κατηγορείται για την εγκατάλειψη του δικτύου ύδρευσης σε ολόκληρα τα Κύθηρα, απαντά μόνο για την Αγία Πελαγία ρίχνοντας την ευθύνη στις εκάστοτε περιφερειακές αρχές. Όπως σημειώνει «Η οικονομική απεμπλοκή του έργου, ώστε αυτό να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα το μηδενισμό των συνεχών βλαβών στην περιοχή, είναι αποκλειστικά στα χέρια της Περιφέρειας. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα γίνει κατόπιν αιτήματός μου ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Γιάννη Βουτσινά ο οποίος ήδη προσπαθεί επίμονα να λύσει το ζήτημα αν και ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη, όπου ευελπιστώ να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις και το έργο να επανεκκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου».

Βεβαίως και είναι δεδομένες οι ευθύνες της Περιφέρειας. Περιμένουμε τις τοποθετήσεις του κ.Χαρδαλιά, του κ.Πατούλη, της κ.Δούρου και του κ.Χατζηπέρου. Απλά όμως, για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι η Περιφερειακή Αρχή της κ.Δούρου παρέδωσε την περιφέρεια με πλεόνασμα περίπου 303 εκ ευρώ το 2019 (και με δεσμευμένο το ποσό για το έργο της Αγίας Πελαγίας), ενώ ο αποπεμφθείς κ.Πατούλης τον Μάιο του 2023 έφτασε το ταμειακό έλλειμα στα 162 εκ. ευρώ. Χώρια ότι δεν υπάρχει περιφερειακός σύμβουλος που να μην γνωρίζει πόσα έργα διαλύθηκαν επί Πατούλη, και πόσοι εργολάβοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη επειδή δεν ελάμβαναν πληρωμές (ο περ. σύμβουλος Ανδρουλακάκης τα θυμάταει αυτά όταν τα κατήγγειλε). Μάλιστα σε σχέση με την αποπομπή του κ.Πατούλη ελάχιστοι πιστεύουν ότι απομακρύνθηκε για έναν χορό… Ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο κ.Χαρδαλιάς δεν τον καλύπτουν! Λέτε να καλύψουν τον Χαρχαλάκη για το μπάχαλο στην υδροδότηση και την καθημερινότητα του νησιού;

Η αλήθεια είναι ότι το νησί «βράζει» για το θέμα της υδροδότησης, αλλά και για τον τρόπο αξιοποίησης των υδάτινων πόρων του νησιού. Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και αυτό δεν αμφισβητείται. Η μείωση των βροχοπτώσεων είναι δεδομένη. Όμως μήπως η όλη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι τελείως ερασιτεχνική; Μήπως κάποιοι παίζουν στις πλάτες ενός νησιού; Ορισμένα προβλήματα δεν λύνονται με λιτανείες…

Το σίγουρο είναι ότι η δημοτική αρχή δεν αντέχει μια ακόμα σεζόν με προβλήματα στην υδροδότηση. Αν το 2025 συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές…

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve + three =