Σημαντικές αλλαγές σημειώθηκαν στις ταξιδιωτικές επιλογές των Ελλήνων και ξένων τουριστών κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου 2024, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία επιβατικής κίνησης μέσω της πλατφόρμας Ferryhopper.

Κυκλάδες: Αγαπημένος προορισμός για Δεκαπενταύγουστο

Τα νησιά των Κυκλάδων βρέθηκαν για άλλη μια φορά στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών, με τα δημοφιλέστερα νησιά να περιλαμβάνουν την Πάρο, τη Νάξο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Τήνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την παραμονή της Σαντορίνης στους κορυφαίους προορισμούς, καταγράφηκε μείωση στη ζήτηση σε σχέση με πέρυσι.

Ταξιδιωτικές προτιμήσεις των Ελλήνων

Οι Έλληνες προτίμησαν περισσότερο παραδοσιακούς προορισμούς, με την Τήνο να κατακτά την πρώτη θέση στις επιλογές τους, ακολουθούμενη από την Αίγινα και τη Νάξο. Αντίθετα, η Σαντορίνη δεν συγκαταλέγεται πλέον στους κορυφαίους προορισμούς των Ελλήνων, όπως είχε ήδη παρατηρηθεί και τις περιόδους του Πάσχα και του Αγίου Πνεύματος. Ειδικά οι νεότερες γενιές, GenZers και Millennials, έδειξαν σαφή προτίμηση στη Νάξο, την Τήνο, την Πάρο, τη Σύρο και την Κρήτη.

Αύξηση προτίμησης για λιγότερο γνωστά νησιά

Ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο που παρατηρήθηκε φέτος ήταν η στροφή προς τουριστικά νησιά όπως η Λευκάδα, η Κεφαλονιά, η Σκόπελος, τα Κρήτη(Χανιά), η Ικαρία και η Λέσβος να σημειώνουν εντυπωσιακές αυξήσεις στις επισκέψεις. Η Λευκάδα, συγκεκριμένα, είδε μια θεαματική αύξηση της τάξης του 1124%.

Πιο συγκεκριμένα: σε σχέση με το 2023, οι παρακάτω προορισμοί σημείωσαν αύξηση: Λευκάδα (1124%), Κεφαλονιά (665%), Σκόπελος (274%), Χανιά (130%), Ικαρία (91%), Λέσβος (80%).

Επιλογές ξένων τουριστών

Οι ξένοι επισκέπτες, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, παρέμειναν πιστοί στους παραδοσιακά τουριστικούς προορισμούς, όπως η Πάρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Νάξος και η Μήλος. Αυτοί οι προορισμοί συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων, διατηρώντας τη δυναμική τους στην τουριστική αγορά.

Τάσεις για οικονομικά ταξίδια

Οι Έλληνες ταξιδιώτες φάνηκε να στρέφονται προς πιο οικονομικούς προορισμούς, με το μέσο κόστος ανά κράτηση να καταγράφει μείωση της τάξης του 3%. Αυτή η τάση δείχνει μια προτίμηση για πιο προσιτά ταξίδια, γεγονός που αντανακλάται και στις επιλογές των λιγότερο τουριστικών νησιών.

Δημοφιλή δρομολόγια στη Βόρεια Ελλάδα και Τουρκία

Στη Βόρεια Ελλάδα, τα δρομολόγια με τη μεγαλύτερη κίνηση ήταν από Καβάλα προς Λήμνο και από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη. Επιπλέον, υπήρξε αύξηση της επιβατικής κίνησης στα δρομολόγια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως οι γραμμές Μαρμαρίδα-Ρόδος και Τσεσμέ-Χίος, οι οποίες σημείωσαν αυξητική πορεία κατά τον Δεκαπενταύγουστο.

Τα δεδομένα από το Ferryhopper δείχνουν μια σαφή στροφή των ταξιδιωτών προς νέους και πιο οικονομικούς προορισμούς, δημιουργώντας νέες τουριστικές τάσεις που αναμένεται να συνεχιστούν και στο μέλλον.

*Τα στοιχεία αφορούν κρατήσεις για ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 14-18 Αυγούστου 2024.


Το Ferryhopper είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα ακτοπλοϊκών στην Ελλάδα με παρουσία σε 26 χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Μετρώντας περισσότερα από 2 εκατομμύρια downloads παγκοσμίως και σκορ αξιολογήσεων 4.6/5 με πάνω από 20.000 κριτικές, είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών στον κόσμο.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 3 =