paros-airport

Μέσα στο 2024 θα αναδειχθεί ο ανάδοχος στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας από το Υπερταμείο, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια, ανάμεσά τους και αυτά των Κυκλάδων. Σε χθεσινή δημοσιογραφική ενημέρωση ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Δημητριάδης σημείωσε πως στόχος είναι να κλείσει εντός του έτους το θέμα του διαγωνισμού όπου προβλέπεται να παραχωρηθεί το αεροδρόμιο για συνολικά 40 χρόνια.

Το αεροδρόμιο Καλαμάτας έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και λόγω των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων -με αιχμή του δόρατος το Costa Navarino- έχει σημειώσει συνεχόμενα ρεκόρ στην επιβατική του κίνηση. Στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό συμμετέχουν τα παρακάτω σχήματα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR Airports, Μυτιληναίος – Corporation America Airports, Egis Airport – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Aéroports de la Cote d’Azur και Fraport AG – Delta Airport Investments – ΠΗΛΕΑΣ (Όμιλος Κωνσταντακόπουλου).

Παράλληλα με το ίδιο μοντέλο αναμένεται να ξεκινήσει και ο διαγωνισμός για τα υπόλοιπα 22 περιφερειακά αεροδρόμια. Από αυτά που δείχνουν να ξεχωρίζουν είναι τα αεροδρόμια Πάρου, Νάξου και Ιωαννίνων, λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης. Ο διαγωνισμός θα είναι ενιαίος -και όχι όπως έγινε με τα 14 Περιφερειακά που έσπασαν στα δύο- και αναζητείται το βέλτιστο μοντέλο για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Τα 22 αεροδρόμια που μπαίνουν σε τροχιά παραχώρησης είναι τα εξής: Χίος, Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Κάρπαθος, Λήμνος, Ιωάννινα, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Ικαρία, Κύθηρα, Λέρος, Σητεία, Ν. Αγχίαλος, Κάλυμνος, Σκύρος, Σύρος, Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Καστοριά, Κάσος και Κοζάνη. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για μικρά αεροδρόμια που δεν έχουν σημαντικό εμπορικό ενδιαφέρον, έχουν όμως σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο στην ζωή των κατοίκων των περιοχών που λειτουργούν.

Αυτό σημαίνει πως εξετάζεται το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου, οι χρήσεις ή οι εργασίες επεκτάσεων που κρίνονται κατά περίπτωση απαραίτητες ενώ πραγματοποιούνται συνεχόμενες επισκέψεις σε κάθε αεροδρόμιο. Σε δεύτερο στάδιο θα εκπονηθεί το business plan ανά αεροδρόμιο και το συνολικό που θα διέπει τον διαγωνισμό και ουσιαστικά θα κρίνει και τις προσφορές που θα δοθούν.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 − 15 =