Η Follow Your Art Gallery σας προσκαλεί στην ομαδική έκθεση, με τίτλο ”Ντεμοντέ Ιστορίες” που θα βρίσκεται στον χώρο μας, στο Καψάλι Κυθήρων.

Ομαδική έκθεση επιμέλειας Στρατή Πανταζή

Συμμετέχουν: Άγγελος Αντωνόπουλος, Μπέττυ Ζέρβα, Μαρίνα Κροντηρά, Αλίκη Ρήγου, Δημήτρης Σκουρογιάννης.

Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 στις 20:00, Καψάλι

από 11/7 έως 26/7/24

Διανύουμε μία εποχή, στην οποία η οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση αποκαλύπτεται ποικιλοτρόπως και επηρεάζει τον σύγχρονο άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα. Η ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνολογίας και κυρίως η κυριαρχία της εικονικής πραγματικότητας (ακόμα και στο κομμάτι των ανθρωπίνων σχέσεων) απειλεί τη συναισθηματική και νοητική σταθερότητα του ατόμου και οδηγεί στην παθητικότητα. Η τυποποίηση και μαζικοποίηση έχει προκαλέσει την ομογενοποίηση του κόσμου, με κίνδυνο την εξομοίωση των ψυχών, τον περιορισμό της ελεύθερης σκέψης και τη μετατροπή της ανθρώπινης ύπαρξης σε μηχανή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η προσέγγιση πολλών σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως στην περίπτωση του Άγγελου Αντωνόπουλου, της Μπέττυ Ζέρβα, της Μαρίνας Κροντηρά, της Αλίκης Ρήγου και του Δημήτρη Σκουρογιάννη, μπορεί να φαντάζει ντεμοντέ καθώς τείνουν να μη ακολουθούν το κατεστημένο. Δημιουργούν υπερασπιζόμενοι και υπερασπιζόμενες  την προσωπική τους ελευθερία έκφρασης καθώς το έργο τους δεν αποτελεί απλά ένα αντικείμενο ή ένα υποκατάστατο αντικειμένου. Εκφράζει τη σχέση τους με τα υλικά που χρησιμοποιούν, τη φόρμα και τις μορφές που διαμορφώνουν για να δημιουργήσουν το προσωπικό τους λεξιλόγιο. Το τελικό αποτέλεσμα που παρουσιάζεται στον θεατή αποτελεί μια ξεχωριστή πραγματικότητα μέσα στην οποία συνυπάρχει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, η φαντασία και η κατάθεση της ψυχής των καλλιτεχνών μαζί με την προσωπική τους ματιά για τον κόσμο.

Οι ιστορίες που φέρνουν στο προσκήνιο –οι οποίες αγγίζουν τα διαχρονικά και βαθιά ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο ή που θα έπρεπε να τον απασχολούν– και η ενασχόλησή τους με υλικά για τη δημιουργία των έργων τους ίσως φαντάζουν ντεμοντέ στις μέρες μας. Η προσφυγή τους όμως στη φαντασία, η οποία παίρνει σάρκα και οστά στο κάθε έργο, αποτελεί ταυτόχρονα μία ζώνη μοναξιάς και σύνδεσης με τον κόσμο. Ανακαλύπτουν τη θέση τους και την κατεύθυνση τους μέσα στον χαοτικό κόσμο που τους περιβάλλει, ενώ παράλληλα ενεργοποιούν ξεχωριστές σκέψεις, ερωτήματα συναισθήματα, αναμνήσεις και προσδοκίεςς στους θεατές. Με τα έργα τους, μπορούμε ταυτόχρονα να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα και να έρθουμε κοντά σε αυτήν και στις «ντεμοντέ» ιστορίες της, έτσι ώστε να «τραπούμε σε φυγή» εντός μας, να σώσουμε την ατομικότητά μας και να ανακαλύψουμε τα εφόδια που θα μας στηρίξουν στο μέλλον.

Επιμέλεια: Στρατής Πανταζής

Καλλιτέχνες:  Άγγελος Αντωνόπουλος, Μπέττυ Ζέρβα, Μαρίνα Κροντηρά, Αλίκη Ρήγου Δημήτρης Σκουρογιάννης

“Démodé” Stories 

We are living in an era in which the economic and socio-political crisis is revealed in various ways and affects us at all levels. The uncontrolled use of technology and especially the domination of virtual reality (even in the area of human relations) poses a threat to the emotional and mental stability of the individual and results to passivity. Standardization and massification have led to the homogenization of the world, with the danger of the restriction of free thought and the transformation of human existence into a machine.

Under these conditions, the approach of many contemporary artists, as in the case of Aggelos Antonopoulos, Betty Zervas, Marina Krontira, Aliki Rigou and Dimitris Skourogiannis, may seem démodé as they tend not to follow the established rules, defending their personal freedom of expression.

The stories they bring to the fore -which touch on the timeless and deep issues that concern us, or should concern us- as well as their engagement with materials for the creation of their works may seem démodé nowadays. Nevertheless, their recourse to imagination, which takes shape in each work, is both a zone of solitude and of connection to the world. With their works, we can simultaneously escape from reality and get closer to it and its “démodé” stories.

 

Artists: Aggelos Antonopoulos, Betty Zerva, Marina Krontira, Aliki Rigou and Dimitris Skourogiannis

Curated by: Stratis Pantazis

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × five =