Ο Νικήτας Τζάννες είναι εθνικός ευεργέτης της χώρας. Γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1799. Ήταν αναλφάβητος όπως είχε δηλώσει σε ηλικία 18 ετών και αυτό δικαιολογείται από την έλλειψη σχολείων στα Κύθηρα εκείνη την εποχή. Νεαρός πήγε αρχικά στη Σύρο και έγινε ναυτικός και αργότερα στη Σμύρνη και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Στη Σμύρνη παντρεύτηκε την Ελένη Αλατατζή. Μετά βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια όπου εκεί εξελίχθηκε γρήγορα σε έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους βαμβακιού και δημιούργησε μεγάλη περιουσία. Καθ’ όλο το διάστημα που βρισκόταν στην Αίγυπτο, συνέδραμε την οικογένειά του, τους συγγενείς και άλλους φτωχούς Κυθήριους στέλνοντάς τους χρήματα. Να σημειωθεί ότι η ζωή στο νησί εκείνη την εποχή ήταν πολύ δύσκολη, αφού οι περισσότερες εκτάσεις είναι άγονες και ο πληθυσμός άγγιζε τις 15.000 κατοίκους.

Εγκατάσταση στον Πειραιά

Το 1855 ο Νικήτας Τζάννες εγκαταστάθηκε στον Πειραιά για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του. Την ίδια χρονιά, μετά από αίτημα του ηγούμενου Αγαθάγγελου, ήρθε σε γραπτή συμφωνία με τον Τήνιο γλύπτη Ιάκωβο Βαρούτη για την κατασκευή του τέμπλου, του δεσποτικού θρόνου και του άμβωνα της μονής Μυρτιδίων. Το έργο παραδόθηκε την ίδια χρονιά.

Φιλανθρωπικό Έργο

Ο Νικήτας Τζάννες δεν ευτύχισε να αποκτήσει δικά του παιδιά. Διέθεσε την περιουσία του σε συγγενείς, φτωχούς ανθρώπους και κοινωφελείς σκοπούς. Απεβίωσε στις 28 Σεπτεμβρίου 1864. Δώρισε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του (45.000 δραχμές της εποχής εκείνης) στο Δήμο του Πειραιά με σκοπό την ανέγερση νοσοκομείου για την περίθαλψη των φτωχών. Το 1873 ανεγέρθηκε το νοσοκομείο και ονομάσθηκε Τζάννειο στη μνήμη του μεγάλου ευεργέτη. Η σύζυγός του, Ελένη Τζάννε όρισε στη διαθήκη της κληρονόμο το υπό ίδρυση Ζάννειο Ορφανοτροφείο Αρρένων Πειραιώς, το οποίο για πολλές δεκαετίες προσέφερε φροντίδα και παιδεία σε πολλά ορφανά και φτωχά παιδιά.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen − ten =