Ο Φιλόξενος ήταν διθυραμβοποιός της κλασσικής εποχής. Γεννήθηκε στα Κύθηρα το 435 π.Χ. Όταν ήταν ακόμη παιδί, περίπου 12 ετών, αιχμαλωτίστηκε και οδηγήθηκε ως δούλος στην Αθήνα, ώσπου να τον απελευθερώσει ο Μελανιππίδης, ο οποίος τον δίδαξε να συνθέτει διθυράμβους. Ο Φιλόξενος συνέθεσε είκοσι τέσσερις διθυράμβους και έγινε γνωστός για την πρωτότυπη έκφραση και τη μελωδικότητα του έργου του. Εξ αυτών φημισμένος είναι ο διθύραμβος του «Κύκλωπα», ένα ερωτικό άσμα των Κυκλώπων προς την Γαλάτεια.

Ο Φιλόξενος ταξίδεψε στις Συρακούσες και έμεινε για ένα διάστημα στην αυλή του τυράννου Διονυσίου με τον οποίο ανέπτυξε φιλικές σχέσεις. Η κριτική και ο σαρκασμός του Φιλόξενου για τα ποιήματα του Διονυσίου, τον εξόργισαν κι έτσι ο τύραννος έδωσε εντολή να τον φυλακίσουν στα λατομεία. Όταν ο Διονύσιος τον αποφυλάκισε, κάλεσε να τον φέρουν μπροστά του και τον ρώτησε ξανά να του πει τη γνώμη του για τα ποιήματά του. Ο Φιλόξενος αποκρινόμενος στο Διονύσιο είπε: «Ας με οδηγήσουν και πάλι στα λατομεία!».

Ο Φιλόξενος πέθανε το 380 π.Χ στην Έφεσο. Μνημονεύτηκε από τον Πλούταρχο και τον Αντιφάνη με εγκωμιαστικές αναφορές. Ο Διογένης ο Λαέρτιος διηγείται ότι κάποτε ο ποιητής συνάντησε κάποιους κτίστες που τραγουδούσαν παράτονα τις μελωδίες του και εκνευρισμένος στράφηκε προς το έργο τους και άρχισε να το γκρεμίζει, λέγοντας τους: «Όπως καταστρέφετε το δικό μου έργο έτσι κι εγώ θα καταστρέψω το δικό σας».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × 1 =