Της Έμυς Ντούρου
Καθηγητής Κοινωνικής και Φυσικής Επιστήµης στο Πανεπιστήµιο του Γέιλ (όπου κατέχει θέσεις στα τµήµατα της Κοινωνιολογίας, της Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, της Στατιστικής και Επιστήµης ∆εδοµένων, της Βιοϊατρικής Μηχανικής και της Ιατρικής), ένας από τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον πλανήτη σύµφωνα µε το περιοδικό «Time» (2009) και από τους πλέον σηµαίνοντες στοχαστές όπως σηµειώνεται στο περιοδικό «Foreign Policy» (2009 & 2010), ο Νίκολας Α. Χρηστάκης στο τρίτο του βιβλίο (µετά το «Προσχέδιο» και το «Συνδεδεµένοι» το οποίο είχε συγγράψει µε τον Τζέιµς Χ. Φόουλερ) µελετά την επίδραση της Covid-19 στην κοινωνία.
Η µελέτη του αντλεί τον τίτλο της από τον µύθο του Εκηβόλου Απόλλωνα, ο οποίος κατά τον Τρωικό Πόλεµο, εκτόξευσε στους Έλληνες µια επιδηµία µε το ασηµένιο τόξο του για να τους τιµωρήσει επειδή έκαναν σκλάβα τη Χρυσηίδα. Με αναφορά σε επιδηµίες που άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας (όπως εκείνες του 1918 και του 1957) και σε σύγχρονες έρευνες από ένα ευρύ φάσµα επιστηµών, ο καθηγητής µελετά τη ζωή εν µέσω πανδηµίας.
Παρουσιάζει το χρονικό της εξάπλωσης του ιού από τη Γουχάν της Κίνας σε ολόκληρο τον κόσµο, καθώς και τα µέτρα που πάρθηκαν προκειµένου να αναχαιτιστεί. Λεπτοµερώς καταγράφει την περίπτωση των ΗΠΑ, όπου αρχικά ο κίνδυνος υποτιµήθηκε µε αποτέλεσµα την ευρεία εξάπλωση σε µικρό χρονικό διάστηµα. «Εν µέσω πανδηµίας είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι οι προσπάθειες για τον περιορισµό του ιού ήταν παρατραβηγµένες. Κάποιοι θεωρούν ότι η αντίδρασή µας υπήρξε υπερβολική – µία ακόµη ένδειξη της αδυναµίας των σύγχρονων Αµερικανών να αποδέχονται σκληρές αλήθειες» σηµειώνει ο καθηγητής.
Σε έναν κόσµο που αλλάζει ραγδαία, η µελέτη του γιατρού και κοινωνιολόγου Ν. Α. Χρηστάκη εστιάζει στον τρόπο που αντιδρούµε µπροστά στη µαζική ασθένεια και στον θάνατο σε σχέση µε παλαιότερες κοινωνίες που αντιµετώπισαν αντίστοιχες καταστάσεις, καθώς και στις νέες συνθήκες που δηµιουργούνται για τις ανθρώπινες σχέσεις, την οικονοµία, την εργασία, τον προσωπικό χρόνο, τη θρησκευτική συµπεριφορά, την ιατρική, τις µεταφορές, την παραγωγή και το εµπόριο.