Στην Ελαφόνησο -το ελληνικό νησί που επιθυμούσε διακαώς να επισκεφθεί- έφτασε σήμερα ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό ως επίτιμος προσκεκλημένος του συμποσίου «Elafonisos Eco Week» που διοργανώνεται από τον Οικολογικό Σύλλογο Ελαφονήσου, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πρίγκιπας του Μονακό παρέμεινε στο «μοναδικό» νησί της Πελοποννήσου για λίγες ώρες, αλλά δεσμεύθηκε πως θα επιστρέψει. «Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να ανακαλύψω αυτό το μοναδικό νησί. Δυστυχώς θα είμα εδώ μόνο για λίγες ώρες, όμως αυτές οι λίγες ώρες αρκούν για να μου δώσουν το κίνητρο να το επισκεφθώ ξανά. Σήμερα είμαστε συγκετρωμένοι εδώ για να αναλάβουμε μια κοινή δέσμευση για την αειφόρο ανάπτυξη» ανέφερε παρευρισκόμενος στο συμπόσιο.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Αλβέρτου έρχεται σε συνέχεια της συμμετοχής της δημάρχου του νησιού, Έφης Λιάρου, τον περασμένο μήνα σε συμπόσιο στο Μονακό με αφορμή  πρωτοποριακή έρευνα για το αυξανόμενο πρόβλημα των λεοντόψαρων στη Μεσόγειο που έκανε ο οικολογικός σύλλογος του νησιού στην «Εβδομάδα Ωκεανών» στο μικρό πριγκιπάτο της Κυανής Ακτής. Το οικολογικό συμπόσιο στην Ελαφόνησο θα διεξαχθεί την περίοδο 29/05-04/06.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης του νησιού με σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία της φύσης. Και όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος, «δίνουμε έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία του προορισμού και μας χαροποιεί ιδιαίτερα η τιμητική για το νησί μας επίσκεψη του πρίγκιπα Αλβέρτου».

Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική του δήμου έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες στη βάση του συνθήματος «επιλεγμένη από τη φύση» που υλοποιούνται συστηματικά με μια σειρά δράσεων που, πέρα από τη συμμετοχή στο φόρουμ στο Μονακό, αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα με διαφορετική θεματολογία, όπως η πολιτιστική διπλωματία, το πρόγραμμα Interreg Greece Italy και ο γαμήλιος τουρισμός, που δίνουν τη δυνατότητα στο νησί να καταστεί ευρύτερα γνωστό στο παγκόσμιο κοινό με ειδικά ποιοτικά ενδιαφέροντα.

Ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης που ήταν προσκεκλημένος της Δημάρχου Ελαφονήσου Ευσταθίας Λιάρου έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρέθηκα σήμερα στη γειτονική Ελαφόνησο, προσκεκλημένος της φίλης Δημάρχου Ευσταθίας Λιάρου και του εκλεκτού ιταλού «ελαφονησιώτη» Enrico Toja, για να συμμετάσχω στο ετήσιο Elafonisos Eco Summit, μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, τους Δημάρχους Ύδρας, Άνδρου και Αστυπάλαιας, τον Αντιδήμαρχο Καλαμάτας και συναδέλφους αυτοδιοικητικούς.

Στην έναρξη του Summit, είχαμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε την Αυτού Γαληνοτάτη Υψηλότητα, τον Πρίγκιπα Αλβέρτο ΙΙ του Μονακό, ο οποίος το πρωί προσγειώθηκε στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων και στη συνέχεια με ελικόπτερο μετέβη στο γειτονικό νησί, όπου με μια εμπνευσμένη ομιλία κήρυξε την έναρξη των εργασιών της συνδιάσκεψης.
Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης, υπογράψαμε την Συμφωνία Βιώσιμης Ανάπτυξης, θέτοντας σημαντικούς περιβαλλοντικούς στόχους για τις περιοχές μας. Όπως τόνισε ο Υψηλότατος, «είτε στις πανέμορφες ακτές της Ελαφονήσου είτε στους βράχους του Μονακό, οι περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις είναι όμοιες».

Ακολουθεί περίληψη της δικής μου παρέμβασης:
Your Serene Highness, dear colleagues, distinguished participants,
What we discuss here today is the future of our planet, our children. As the EU Commission stated in 2019, the European islands are facing three major challenges: 1) Ageing population, 2) Accessibility/Connection to mainland, 3) Environmental issues. So, speaking about cohesion and viable development for the islands, we have to take serious action on those three field of interest.
As I said later, during the morning session, more action is needed in:
1. Waste and sewage management
2. Water supply. Less rainfall – more water supply challenges
3. Civil protection
4. Energy transition
5. Overgrazing

Allow me to close with an example: The Greek National Observatory for Climate Change will be built in the island of Antikythira and this huge infrastructure will use energy produced by the most expensive production unit all over Europe!
So let’s act NOW!

Στο τέλος προσέφερα στην ΑΓΥ, τον Πρίγκιπα Αλβέρτο ΙΙ, το βιβλίο του Κωστή Στήκα για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων και τον προσκάλεσα να επισκεφθεί και τα Κύθηρα για να δει από κοντά τις σημαντικές δράσεις και τα έργα που προωθούμε με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας (ΧΥΤΥ, αφαλατώσεις, αποχετευτικό κ.λπ.)».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × two =