dendias-cavusoglu

Το Reuters μεταδίδει σχετικά την Δευτέρα ότι η Τουρκία προχωράει σε επίσημη πρόταση προς την Ελλάδα για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών σε σχέση με τις διεκδικήσεις στο θαλάσσιο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και άλλα θέματα, με τις σχετικές δηλώσεις να γίνονται από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε μία ακόμη προσπάθεια να νομιμοποιηθεί το καθεστώς των Κατεχόμενων της Κύπρου, ο κ. Τσαβούσογλου προχώρησε σε σχετικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τουρκοκύπριο «ομόλογό» του, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα. Όπως υποστήριξε, η Αθήνα θα είναι «αδικαιολόγητη» αν δεν αποδεχθεί την πρόταση της Άγκυρας.

Η Σαμπάχ γράφει σχετικά ότι η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της να εμφανιστεί ξανά ως «συνεργάσιμη» με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Τσαβούσογλου είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αύριο με τους πρέσβεις των 27 χωρών μελών της ΕΕ στην Άγκυρα (στη συνέχεια θα συναντηθούν και με τον πρόεδρο Ερντογάν). Έχει προηγηθεί στο τέλος της χρονιάς που πέρασε μία σειρά από σχετικές δηλώσεις Ερντογάν περί «προτεραιότητας» και «ευρωπαϊκού μέλλοντος» για την Τουρκία, καθώς και ευχές για ένα «νέο ξεκίνημα» στις ευρωτουρκικές σχέσεις, μετά τα «τεχνητά προβλήματα» που προκάλεσαν «συγκεκριμένα μέλη της ΕΕ».

Δεν είναι ωστόσο μόνο η ανατολική Μεσόγειος και η τουρκική πρόταση περί σχετικής Συνόδου στην ατζέντα των επαφών με τους πρέσβεις της ΕΕ. Η Σαμπάχ υπογραμμίζει την σημασία της αναθεώρησης της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό, την visa για Τούρκους πολίτες και την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης. Η Τουρκία συντηρεί στο έδαφός της 3,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και με βάση την συμφωνία με την ΕΕ θα λάμβανε 6 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια σε δύο δόσεις, με αντάλλαγμα τις visa και την ανανέωση της τελωνειακής ένωσης, ωστόσο τα όσα ακολούθησαν τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και σε άλλα θέματα «πάγωσαν» την πλήρη υλοποίηση των παραπάνω.

ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα έχει τη διάθεση να ανταποκριθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου»

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τόνισε.

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε από τη Λισαβόνα με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα ανέφερε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η διαδικασία είναι απλή από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση, και πρόσθεσε ότι οι γενικοί γραμματείς των δυο ΥΠΕΞ συνεννοούνται, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια αυτή.

«Δεν έχει γίνει αυτό. Κρατώ όμως ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, να βρούμε ημερομηνία και να ξεκινήσουμε τις επαφές. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι σε αυτή την πολιτική απαιτείται συνέπεια και συνέχεια, και νομίζω αυτό είναι που θα κριθεί από την έκθεση του κ. Μπορέλ που θα μας παρουσιαστεί το Μάρτιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποκλείσει κάθετα κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας, πχ με αναφορές σε δήθεν ζητήματα “γκρίζων ζωνών” ή “αποστρατιωτικοποιημένων νησιών”» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Για μια ακόμη φορά και παρότι έχουμε ζητήσει ενημέρωση για την επίσκεψη του πρωθυπουργου της Αλβανίας, μαθαίνουμε από τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας για ενδεχόμενη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στα Τίρανα. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σε σχέση με μια τέτοια συνάντηση και για ποιο λόγο να πραγματοποιηθεί στα Τίρανα αντί πχ στις Βρυξέλλες;» διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × 1 =