Μπορεί ένα πέναλτι να ρίξει μια κυβέρνηση; Στις κανονικές δημοκρατίες όχι. Αν ρίξουμε όμως μια ματιά σε άλλες χώρες θα δούμε περίεργα πράγματα:
-Για παράδειγμα η αραβική άνοιξη ξεκίνησε 18 Δεκεμβρίου του 2010, στην πόλη Σιντί Μπουζίντ της Τυνησίας, όταν ένας πλανόδιος πωλητής φρούτων και λαχανικών, ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι, αυτοπυρπολήθηκε, διαμαρτυρόμενος για την κατάσχεση των προϊόντων του από την αστυνομία επειδή δεν είχε άδεια. Ακολούθησαν εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη, εξεγέρσεις στο Μπαχρέιν, τη Συρία και την Υεμένη. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν στην Αλγερία, το Ιράν, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Μαρόκο και το Ομάν. Μικρότερες οργανωμένες διαμαρτυρίες έγιναν στο Τζιμπουτί, το Κουβέιτ, τον Λίβανο, τη Μαυριτανία, τη Σαουδική Αραβία, και το Σουδάν. Η ουσία της εξέγερσης στην Τυνησία είναι ότι (από τη wikipedia το κείμενο) “μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει σε πολύ άσχημες συνθήκες και υποφέρει από την ανεργία (ακόμα και νέοι πτυχιούχοι) και την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη διαφθορά του καθεστώτος, την αυταρχικότητα της αστυνομίας και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι πραγματικές αιτίες”… Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;
Ανάλογες κοινωνικές εκρήξεις έχουν υπάρξει και σε άλλες χώρες του “δυτικού” κόσμου, της Αφρικής, της Ασίας κλπ. Στις ΗΠΑ η δολοφονία του μαύρου Τζωρτζ Φλόϊντ από αστυνομικό οδήγησε σε εξέγερση, σε τεράστιες διαδηλώσεις και καταστροφές. Στα προάστια του Παρισίου το 2005 είχαμε την “εξέγερση των καταραμένων”, όταν η αστυνομία κυνήγησε έφηβους που έπαιζαν ποδόσφαιρο, αυτοί κρύφτηκαν σε έναν ηλεκτρικό υποσταθμό της Γαλλικής εταιρίας ηλεκτρισμού και δύο από αυτούς πέθαναν από ηλεκτροπληξία…
Υπάρχει κάποια αναλογία με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα; Μόνο στο ότι ένα τυχαίο και απρόσμενο γεγονός μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια μια υποβόσκουσα κατάσταση. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού δεν είναι ούτε πλανόδιος πωλητής φρούτων, ούτε έφηβος ποδοσφαιριστής, ούτε υποφέρει από την ακρίβεια, ούτε έχει κάποιο πρόβλημα με την εκτεταμένη διαφθορά που υπάρχει στη χώρα. Όμως σίγουρα νοιώθει ότι πλέον δεν είναι αυτός που ελέγχει την κυβέρνηση και καθορίζει καταστάσεις. Και αυτό δεν του αρέσει. Επιπλέον πρέπει να έχει “κάτι να πει” στους πολυπληθείς οπαδούς του Ολυμπιακού οι οποίοι βλέπουν την αγαπημένη ομάδα τους να διασύρεται στην Ευρώπη όταν ο “μισητός” αντίπαλος τους, ο Παναθηναϊκός, πάει καλά στην Ελλάδα… Κάποιος φταίει και αυτός δεν πρέπει να είναι ο πρόεδρος. Έτσι μπορεί και να χαλάσουν κουμπαριές!
Για να είμαστε σοβαροί όμως: Το πιο πιθανό είναι οι εκρήξεις θυμού κάποιων ολιγαρχών να υποχωρήσουν μπροστά στον μεγαλύτερο κίνδυνο που υπάρχει να έρθει μια άλλη κυβέρνηση η οποία “να μην είναι και τόσο συνεργάσιμη”. Κάποια στιγμή, σύντομα, “θα τα βρουν”. Η ζημιά όμως έχει ήδη γίνει. Η εικόνα του πρωθυπουργού, του “πρωθυπουργικού περιβάλλοντος” και της κυβέρνησης του έχει στρωθεί σε σημείο μη αντιστρεπτό. Η ακρίβεια που τσακίζει τα πιο φτωχά νοικοκυριά, τα σκάνδαλα τύπου Πάτση (ο βουλευτής-κοράκι με τα “κόκκινα δάνεια”) ή τύπου Μαραβέγια (ο άλλος βουλευτής που εγκρίθηκε επιχορήγηση 4,2 εκ. Ευρω για επένδυση ύψους 11 εκατομυρίων, από μια εταιρεία της γυναίκας του με κεφάλαιο 5.000 ευρω), οι υποκλοπές, ο αυταρχισμός, η βία, η αναποτελεσματικότητα στη δημόσια διοίκηση κλπ, όλα αυτά έχουν “πριονίσει” την αξιοπιστία του πρωθυπουργού.
Οι οπαδοί ψηφίζουν, είναι πολλοί και ένα μέρος τους δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική. Όμως ζει σε αυτή την κοινωνία και υπόκειται σε όσα υποκείμεθα όλοι μας… Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά και την ψήφο του.
Σε ότι αφορά τον πρωθυπουργό είναι δεδομένο ότι θα πορευτεί έως τις εκλογές με την πλάτη στον τοίχο, απολογούμενος για όσα έχουν ήδη βγεί και (τα χειρότερα…) που θα βγουν στη συνέχεια, μην έχετε καμία αμφιβολία. Μέχρι τώρα είχε στήριξη από την συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ. Αυτό δεν είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο…
Οι υποκλοπές μπορεί να μην “αγγίζουν” τον απολιτικό οπαδό, η ακρίβεια όμως τον αγγίζει. Όταν αυτή συνοδεύεται με την “οργή” για «καθεστώς παρανομίας, στο Μέγαρο Μαξίμου, με επικεφαλής τον Γρηγόρη Δημητριάδη και άλλα λαθραία και παράνομα στοιχεία” (δήλωση του “αντ’αυτού” Γιάννη Βρέντζου) ή πολύ περισσότερο του ίδιου του προέδρου ο οποίος δήλωσε ότι «έχω μάθει να αλλάζω τις καταστάσεις όταν χρειάζεται να αλλάξουν». Όλοι βέβαια θυμόμαστε ότι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019 ο κ.Μαρινάκης είχε δηλώσει «η χούντα πέφτει». Ποτέ δεν έκρυψε τα λόγια του, ούτε τις προθέσεις του…
Δημιουργός του άρθρου:
Δημοσιογράφος