efialtes

Η νόσος Πάρκινσον αποτελεί ένα νευροεκφυλιστικό νόσημα που επηρεάζει κυρίως ανθρώπους μέσης και μεγάλης ηλικίας. Μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί παγκόσμιες μελέτες που να δείχνουν με αξιοπιστία τον αριθμό των ατόμων που πάσχουν, αναφέρει η European Parkinson’s Disease Association. Η Global Burden of Disease Study 2015 είχε υπολογίσει ότι ο αριθμός των ασθενών ανερχόταν σε 6,2 εκατομμύρια, αλλά το πραγματικό νούμερο μπορεί να ήταν μεγαλύτερο, καθώς πολλοί ασθενείς μένουν αδιάγνωστοι.

Το σίγουρο ήταν ότι η συχνότητα της νόσου αυξάνεται σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου και, καθώς το προσδόκιμο ζωής μεγαλώνει, ο επιπολασμός της θα αυξάνεται. Η παραπάνω μελέτη νοσοεπιβάρυνσης υπολόγιζε ότι μπορεί να υπάρχουν σχεδόν 13 εκατ. άνθρωποι με νόσο Πάρκινσον μέχρι το 2040.

Ήδη, το Parkinson’s Foundation μιλάει για περισσότερους από 10 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, με τους άντρες να έχουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με τις γυναίκες.

Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή βασίζεται στην υποκατάσταση του ελλείμματος της ντοπαμίνης, το οποίο χαρακτηρίζει τη νόσο, και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην διαχείρισή της, ιδιαίτερα όσον αφορά τις κινητικές της εκδηλώσεις, εξηγούν ειδικοί από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Μάλιστα, η έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση της αγωγής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και να επιδράσει στην εξέλιξη της νόσου.

Πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια εξέταση ή κάποιος συγκεκριμένος βιολογικός δείκτης για τη διάγνωση της νόσου, η οποία εξακολουθεί να στηρίζεται στην κλινική εξέταση του ασθενούς.

Πώς οι εφιάλτες δείχνουν αυξημένο κίνδυνο

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EClinicalMedicine έδειξε ότι σε μια ομάδα ηλικιωμένων αντρών, εκείνοι που έβλεπαν συχνά άσχημα όνειρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν αργότερα με νόσο Πάρκινσον σε σχέση με εκείνους που δεν έβλεπαν.

«Αν και η έγκαιρη διάγνωση της νόσου μπορεί να είναι πραγματικά ωφέλιμη, υπάρχουν πολύ λίγοι δείκτες πρόγνωσης του κινδύνου. Επιπλέον, πολλοί από αυτούς απαιτούν ακριβές νοσοκομειακές εξετάσεις ή είναι πολύ συνηθισμένοι», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Abidemi Otaiku, από το Κέντρο για την Υγεία του Ανθρώπινου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

«Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τα συμπεράσματά μας θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ότι τα άτομα που βιώνουν αλλαγές στα όνειρά τους σε μεγαλύτερη ηλικία, χωρίς κάποια προφανή αιτία, θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή».

Παλαιότερη μελέτη του Otaiku διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με νόσο Πάρκινσον και έβλεπαν επαναλαμβανόμενα όνειρα με «επιθετικό» ή «γεμάτο δράση» περιεχόμενο, είχαν γρηγορότερη εξέλιξη της νόσου τα χρόνια που ακολούθησαν, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν τέτοιου είδους όνειρα.

Τι μελέτησε η επιστημονική ομάδα

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από μια αμερικανική μελέτη, η οποία περιελάμβανε στοιχεία περίπου 3.800 ηλικιωμένων ανδρών. Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων, ένα από τα οποία περιελάμβανε μια ερώτηση σχετικά με την ποιότητα του ύπνου.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης διαγνώστηκαν 91 περιπτώσεις Πάρκινσον. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έβλεπαν συχνά άσχημα όνειρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν. Οι περισσότερες από τις διαγνώσεις έγιναν τα πρώτα πέντε χρόνια της μελέτης.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι ηλικιωμένοι που μια μέρα θα διαγνωστούν με Πάρκινσον είναι πιθανό να αρχίσουν να βλέπουν άσχημα όνειρα και εφιάλτες λίγα χρόνια πριν αναπτύξουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου, όπως π.χ. τρόμο και δυσκαμψία.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty − nineteen =