apoleia-varous

Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιθυμούν να χάσουν βάρος, θέλουν να γίνει γρήγορα, μη υπολογίζοντας ταυτοχρόνως τις συνέπειες που θα έχει αυτό στα συστήματα του σώματός τους.

Η λογική πάντως – πέραν πρωταρχικά της επιστήμης – μας λέει πως τα κιλά όπως δεν μπαίνουν σε ένα βράδυ, αντίστοιχα δεν φεύγουν σε ένα βράδυ.

Από τι εξαρτάται, όμως, η ταχύτητα απώλειας του βάρους;

1) Τρόπος Ζωής

Στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής, πρέπει να είμαστε συνεπείς με την υγεία μας σε ότι αφορά την τροφή που βάζουμε μέσα μας, την κινητοποίηση του σώματός μας, την “γυμναστική” του μυαλού μας και την απαραίτητη παύση σε όλα – ξεκούραση.

Εάν λοιπόν η διατροφή σας δεν ακολουθείται από κάποιους βασικούς κανόνες, πχ πίνετε πολύ αλκοόλ, δεν γυμνάζεστε και είστε την περισσότερη ώρα με το κινητό ή την τηλεόραση, είστε σε πιο μειονεκτική θέση.

Όλα θέλουν ισορροπία, δεν χρειάζεται να στερήστε πράγματα, αλλά κάποια από αυτά θα πρέπει να τα εκτελείτε με μέτρο.

2) Διατροφή

Εάν είστε σε θερμιδικό έλλειμα (θερμίδες που λαμβάνω – θερμίδες που καίω = αρνητικός αριθμός) της τάξης των 200 θερμίδων, διαφέρει από το έλλειμα των 500 και σαφώς από το πλεόνασμα των 300.

Κοινώς, το θερμιδικό ισοζύγιο που καθορίζεται από τη διατροφική πρόσληψη και την θερμιδική δαπάνη μέσω φυσικής δραστηριότητας και άσκησης, είναι ο πιο βασικός παράγοντας για την ταχύτητα της απώλειας βάρους.

Προϋπόθεση για να χάσετε βάρος, είναι το θερμιδικό έλλειμα. Η ταχύτητα που θα το χάσετε, πιθανών να είναι αποτέλεσμα του μεγέθους του θερμιδικού ελλείματος. Αλλά προσέξτε: Δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα φυσιολογικά όρια, προς χάρη της υγείας μας.

3) Κατάσταση θυρεοειδή

Μερικοί άνθρωποι έχουν μη φυσιολογικές λειτουργίες του θυρεοειδούς – υπερθυροειδισμό / υποθυροειδισμό – πράγμα που επηρεάζει άμεσα τον μεταβολισμό τους.

Στις γυναίκες συγκεκριμένα, οι ορμονικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα ποσοστά απώλειας βάρους είναι πάρα πολλοί.

Για παράδειγμα, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο, σύμφωνα με έρευνα μπορεί να επηρεάσει έως και το 20% όλων των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, καθιστώντας δύσκολη τόσο την αύξηση όσο και την απώλεια βάρους.

Εάν πιστεύετε ότι τα ορμονικά προβλήματα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες σας για απώλεια βάρους ή γενικά στην υγεία σας, μιλήστε με τον γιατρό σας και πάντως κάντε εξετάσεις αίματος για τις ορμόνες του θυροειδούς.

4) Κατάσταση κορτιζόλης

Το χρόνιο στρες που προκύπτει από διάφορα θέματα της καθημερινότητας και ενδεχομένως να μας ακολουθεί σαν ένα βαρύ βράχο που κουβαλάμε καιρό τώρα, εκφράζεται με την αύξηση της ορμόνης κορτιζόλη.

Η κορτιζόλη είναι στεροειδής ορμόνη, παράγωγο δηλαδή της χοληστερόλης. Είναι υπεύθυνη για την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα ως απάντηση σε καταστάσεις συναισθηματικού ή σωματικού άγχους όπου το σώμα μας λέει ‘’ή πάλεψε ή φύγε’’ προετοιμάζοντας έτσι το σώμα και το κεντρικό νευρικό σύστημα να πάρει γρήγορα αποφάσεις.

Η κορτιζόλη λοιπόν όταν είναι σε χρόνιο επίπεδο αυξημένη, παρουσιάζεται αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και παρεμπόδιση της λειτουργίας άλλων ορμονών και συνεπώς δρα ως ανασταλτικός παράγοντας προς το στόχο της απώλειας βάρους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι με την έντονη γυμναστική θα την σταματήσουμε..

Στις περισσότερες περιπτώσεις η κορτιζόλη πρέπει να καταπολεμηθεί με την προαγωγή της ψυχικής μας ηρεμίας, της αποφόρτισης και της αίσθησης ‘να ξεφύγουμε από όλα’. Γι’αυτό βρείτε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα, και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές, μένοντας συγκεντρωμένοι. Το χρειάζεστε.

5) Είδος άσκησης

Θέλετε απώλεια βάρους ή απώλεια λίπους; Όχι δεν είναι το ίδιο..

Η απώλεια βάρους μπορεί να σημαίνει για εσάς και απώλεια μυϊκής μάζας. Εκτός ορισμένων περιπτώσεων όπου η μυϊκή μάζα δεν μας απασχολεί σε τόσο σημαντικό επίπεδο (προχωρημένα στάδια παχυσαρκίας), η απώλεια λίπους είναι αυτή που θα σας εγγυηθεί μια καλύτερη σωματική εικόνα.

Και πως εξασφαλίζετε ότι θα χάσετε λίπος και όχι μυϊκή μάζα; Η απάντηση ακούει στο όνομα: Προπόνηση με αντιστάσεις.

Με αυτό το είδος προπόνησης, μπορεί να χάνετε πιο αργά βάρος στη ζυγαριά, αλλά βελτιώνετε την εικόνα του σώματός σας. αφού προστατεύετε τη μυϊκή σας μάζα.

Η αερόβια άσκηση επίσης θα σας βοηθήσει πολύ να αυξήσετε το μεταβολκό σας ρυθμό και την καρδιαγγειακή υγεία και σίγουρα δεν θα πρέπει να παραλείπεται από τα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπο ζωής. Χρησιμοποιήστε λοιπόν και την αερόβια άσκηση ως εργαλείο στην περαιτέρω θερμιδική δαπάνη παράλληλα με μια ήδη σωστή διατροφή.

6) Ηλικία

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να χάσουν βάρος, αλλά κι όταν το καταφέρουν, αυτό συμβαίνει με χαμηλότερους ρυθμούς.

Αυτό φυσικά επηρεάζεται και από τις ορμονικές μεταβολές (εμμηνόπαυση και χαμηλή τεστοστερόνη), ενώ ένας άλλος σοβαρός λόγος είναι η σαρκοπενία ή η απώλεια μυϊκής μάζας που συμβαίνει φυσικά, κατά τη διαδικασία της γήρανσης.

7) Ύπνος

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα τείνουν να έχουν πιο αργούς μεταβολισμούς.

Επίσης, ανεξάρτητα από το πόσες ώρες κοιμάστε τη νύχτα, εάν ο ύπνος είναι κακής ποιότητας, μπορεί επίσης να επηρεάσει το μεταβολισμό σας και την απώλεια βάρους. Οι δυσκολίες στην αναπνοή την ώρα του ύπνου συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με προβλήματα βάρους.

8) Επίπεδο ως ασκούμενος

Τα αρχάρια άτομα τείνουν να χάνουν πιο εύκολα βάρος συγκριτικά με τα προχωρημένα, όπως και να παίρνουν μυϊκή μάζα.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ξεκινάμε μια διαδικασία απώλειας βάρους, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας το πιο βασικό:

Όταν πλέον θα έχουμε κατακτήσει το στόχο μας, θα πρέπει ΣΕ ΚΑΘΕ επίπεδο, να είμαστε ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΣ.

Κι αυτό δεν θέλει βιασύνη. Θέλει επιμονή και συνέπεια σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Παύλος Κοθωνίδης, γυμναστής, Καβάλα

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × two =