karma

Η Κάρμα, η σκυλίτσα, την συγκινητική ιστορία της οποίας παρουσίασε και το Kythera.News, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναζήτηση μόνιμης στέγης. Ένα υπέροχο πλάσμα, που ποτέ δεν τα παράτησε, παρά το τρομερό δυστύχημα που της στέρησε την κίνηση στα δύο μπροστινά της πόδια και που, χάρη στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδεύτριας και συντοπίτισσάς μας, Θεοδώρας Κατράκη, πήρε μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή. Την ζωή, που τόσο απλόχερα προσφέρει σε όσους έχουν την τύχη να την περιβάλλουν.

Η ιστορία της Κάρμα συγκινεί πλέον και σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς η ιστοσελίδα debater.gr φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα και συνέντευξη της κας Κατράκη για το ιστορικό της μέχρι τώρα ζωής της Κάρμα και τα δεδομένα που την συνοδεύουν, όπως αυτά διαμορφώθηκαν λόγω της έκτακτης συνθήκης την οποία βιώνει.

Με την ευχή η Κάρμα μας, το δικό μας τετράποδο (ναι, στις καρδιές μας, πάντα αρτιμελής θα είναι η γλυκιά Κάρμα) να βρει εν τέλει, την μόνιμη αγκαλιά που της αξίζει, αναδημοσιεύουμε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ και ευχαριστούμε εκ νέου την Θεοδώρα Κατράκη για την ενεργοποίηση και τις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε τόσα πολλά πλάσματα του Θεού να έχουν τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης που τους αρμόζουν.

Ακολουθεί το άρθρο:

Η συγκινητική ιστορία της Κάρμα – Το σκυλάκι που συνεχίζει να παλεύει και αναζητά το νέο του σπίτι (pics&vid)

Ένα τετράποδο με απίστευτη δύναμη ψυχής

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η ιστορία της Κάρμα ενός τρυφερού τετράποδου που ένα τρομακτικό ατύχημα της στέρησε τα δύο πόδια, ωστόσο το σκυλάκι δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε προσπαθώντας να ζήσει κανονικά.

Μιλώντας στο DEBATER, η Θεοδώρα Κατράκη αναφέρθηκε στο συγκινητικό βίντεο που ανέβασε στο Instagram για να βρεθεί μία οικογένεια να υιοθετήσει την Κάρμα καθώς και για την ιστορία του τετράποδου αλλά και την αξία της υιοθεσίας σκύλων.

Αρχικά η Θεοδώρα εξιστόρησε στο DEBATER πώς γνώρισε την Κάρμα, αλλά και τη “μάχη” που έδωσε μετά από ένα τρομακτικό ατύχημα που είχε με αποτέλεσμα να χάσει δύο από τα τέσσερα πόδια της.

«Την Κάρμα τη γνώρισα περίπου 2μηνών. Ήταν κάποιους μήνες αφότου είχα μετακομίσει στα Κύθηρα. Η εργασία μου στην Αθήνα σχεδόν 10 χρόνια ήταν η εκπαίδευση των σκύλων, έτσι με κάλεσε η πρώτη οικογένεια που ήθελε να υιοθετήσει την Κάρμα για να ξεκινήσουμε την προεκπαίδευσή της», είπε αρχικά η Θεοδώρα.

«Συζητώντας και κατανοώντας τις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός σκύλου και πόσο μάλλον ενός κουταβιού η οικογένεια αποφάσισε ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί (να επισημάνω πως και η απόφαση να με καλέσουν για την εκπαίδευση του κουταβιού αλλά και η απόφαση να μην το κρατήσουν για τα δεδομένα ειδικά της επαρχίας είναι βήμα πολύ σημαντικό και υπεύθυνο. Οι περισσότεροι δεν ασχολούνται και τα σκυλιά συνήθως καταλήγουν δεμένα ή παρατημένα). Ύστερα η Κάρμα φιλοξενήθηκε από μια άλλη οικογένεια η οποία και αυτή σκεφτόταν να την κρατήσει, αλλά πάλι δεν μπορούσε καθώς οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες. Τότε, μια τρίτη οικογένεια ενδιαφέρθηκε για εκείνη και έτσι το Καρμακι επιτέλους υιοθετήθηκε. Η εκπαίδευση της συνεχίστηκε κανονικά μέχρι και το ατύχημα της. Τότε με κάλεσε η κυρία που την είχε ζητώντας τη βοήθεια μου», συμπλήρωσε.

Μάλιστα συγκλονίζει περιγράφοντας τις λεπτομέρειες για την ψυχική δύναμη που έδειξε το ζωντανό μετά το ατύχημα που είχε.

«Στην αρχή δεν γνωρίζαμε ποια ακριβώς ήταν η κατάσταση της. Ξέραμε ότι οι πιθανότητες να σωθεί το ένα πόδι που είχε συντριπτικό κάταγμα ήταν ελάχιστες και λέγαμε ότι στη χειρότερη μπορεί να καταλήξει τρίποδη. Μετά από 3-4 μέρες όμως, είδαμε ότι και το δεύτερο πόδι δεν ανταποκρίνεται νευρολογικά οπότε καταλήξαμε ότι θα μείνει δίποδη. Τέθηκε το ενδεχόμενο της ευθανασίας αλλά βλέποντας την Κάρμα να παλεύει με όλη της ψυχή να σηκωθεί, αποκλείστηκε αμέσως. Η οικογένεια της για προσωπικούς λόγους δεν μπορούσε να υποστηρίξει ένα δίποδο σκυλί και έτσι ζήτησα να την αναλάβω και να της βρω ένα σπίτι. Αμέσως συμφώνησε και μου είπε ότι σε ό,τι χρειαστεί θα βοηθήσει, όπως και έγινε».

«Έτσι, ξεκίνησε ένας “αγώνας” ώστε να μπορέσει η Κάρμα να ζήσει. Έπρεπε να βρεθεί γιατρός στην Αθήνα που να την αναλάβει, κάποιος να τη φιλοξενήσει για κάποιο διάστημα, χρήματα για ότι χρειαστεί. Ευτυχώς είμαι πολύ τυχερή, καθώς περιβάλλομαι από ανθρώπους με  ενσυναίσθηση και ευαισθησία και χωρίς καμία σκέψη θέλησαν να βοηθήσουν».

Το βιντεάκι στο Instagram και η ιδέα πίσω από αυτό

Επίσης η Θεοδώρα μίλησε για ένα συγκινητικό βίντεο που έφτιαξε ώστε να βρεθεί κάποιος να υιοθετήσει την Κάρμα.

«Η αφορμή ήταν η αναζήτηση για υιοθεσίας της Κάρμα. Ο λόγος είναι η ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τα ανάπηρα σκυλιά και να δοθεί ένα έναυσμα για την καλύτερη αντιμετώπιση τους. Πριν πολλά χρόνια είδα δει ένα βίντεο μιας δίποδης σκυλίτσας εν’ ονόματι “Faith”, η οποία είχε γεννηθεί με τα δύο μπροστινά πόδια παραμορφωμένα και είχε μάθει να περπατάει στα δύο πίσω. Ενθουσιάστηκα, τη θαύμασα και χαράχτηκε στη μνήμη μου», λέει αρχικά η Θεοδώρα και συμπληρώνει:

«Δύο μέρες μετά το ατύχημα της Κάρμα, πήγα να τη δω στο κτηνιατρείο. Παρόλο τον πόνο και το σοκ που είχε υποστεί με το που με είδε προσπάθησε να σηκωθεί και να έρθει προς τα εμένα και κάνοντας δύο-τρία βήματα τα κατάφερε. Εκεί θυμήθηκα τη “Faith”. Είπα πως η Κάρμα θα καταφέρει ακόμα και δίποδη και η ευθανασία αποκλείεται. Όπως εμπνεύστηκα εγώ από τη “Faith” και άλλα σκυλιά του εξωτερικού βλέποντας βίντεο τους, έτσι ελπίζω πως αυτό το βίντεο με τη ζωή της Κάρμα να επηρεάσει άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις ώστε να αποφευχθεί μια βεβιασμένη ευθανασία».

Όσο για τους λόγους που επιλέχθηκε το όνομα Κάρμα, η Θεοδώρα Κατράκη αναφέρει πως «ετυμολογικά “Καρ” σημαίνει δράση και “μα” σημαίνει αποτέλεσμα. Η Κάρμα μας όταν σηκώθηκε στα δύο πόδια στο κτηνιατρείο μετά το ατύχημά της ήταν αυτή που έδρασε και έφερε το αποτέλεσμά για να συνεχίσει της ζωής της. Εμείς ήμασταν εκεί για να το κάνουμε πραγματικότητα».

karma

Πόσες ελπίδες έχουν για να ζήσουν φυσιολογικά στην Ελλάδα ζωάκια με αναπηρία

«Έχουν περισσότερες από ότι είχαν πριν κάποια χρόνια και θα έχουν ακόμα περισσότερες αν ενημερωθεί ο κόσμος. Υπάρχουν ήδη δύο ή τρεις άνθρωποι στην Ελλάδα που κατασκευάζουν αναπηρικά καροτσάκια για ζώα. Αυτό δίνει μια ποιότητα ζωής στα ίδια τα ζώα αλλά κάνει πιο εύκολη τη συμβίωση με τον άνθρωπό τους. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω, πως αν δεν είχαμε πάρει το καροτσάκι οι συνθήκες θα ήταν πολύ διαφορετικές και πιο δύσκολες», λέει χαρακτηριστικά για τις πιθανότητες να ζήσει φυσιολογικά σήμερα ένα σκυλάκι μετά από ατύχημα.

«Η Κάρμα είναι ένα πολύ δραστήριο σκυλί που έχει πολλή ενέργεια και ζωντάνια μέσα της. Το καροτσάκι μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορεί να τρέχει, να εκτονώνεται και να έχει σχεδόν τη ζωή που είχε πριν. Κάτι πολύ σημαντικό καθώς ειδικά αυτά τα σκυλιά που έχουν τόση ενέργεια αν δεν την εκτονώσουν σωστά ίσως να βγάλουν κάποια προβλήματα συμπεριφοράς. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ήταν τόσο χαρούμενη όσο είναι τώρα και γι αυτό ευχαριστώ πολύ τον Βασίλη Τζιγκούρα από την Plus2feet, που ήταν και είναι δίπλα μας σε ό,τι χρειαστούμε. Επίσης, από το 2019 υπάρχει η εταιρία BIO3DVET όπου κατασκευάζει προϊόντα αποκατάστασης για κατοικίδια. Έχει ήδη βάλει προσθετικά πόδια σε μια γατούλα και σε ένα σκυλάκι που ακρωτηριάστηκε το ένα του πόδι βάλανε τεχνητό πόδι με μόσχευμα», προσέθεσε.

«Μιλώντας μαζί τους για την περίπτωση της Κάρμα συγκινήθηκαν και είπαν πως μπορούν να φτιάξουν ένα ορθωτικό για το ποδαράκι που έχει νευρολογικό πρόβλημα, με σκοπό τουλάχιστον να μπορεί να στηρίζεται καλύτερα. Οπότε έχοντας αυτές τις παροχές αν ο κόσμος αρχίσει να ενημερώνεται και να εξοικειώνεται με τα ανάπηρα ζώα τότε η ελπίδα του να έχουν μια καλή ζωή γίνεται  πραγματικότητα», κατέληξε.

Το μήνυμα που στέλνει η ιστορία της Κάρμα

Όσο για το μήνυμα που θέλει να περάσει μέσω της Κάρμα, η Θεοδώρα λέει: «Τα μηνύματα είναι πολλά. Όμως το πιο σημαντικό για μένα είναι αυτό της αλληλοβοήθειας και της αλλαγής νοοτροπίας απέναντι στα ζώα.Πριν πάρουμε μια απόφαση χρειάζεται να γνωρίζουμε όλες τις επιλογές που έχουμε και να τις εξαντλήσουμε, ειδικά όταν πρόκειται για μια ζωή. Παράδειγμα, στην περίπτωση της Κάρμα  πολλοί θεώρησαν ότι ένα δίποδο σκυλί δεν μπορεί να ζήσει ή αν ζήσει δεν θα έχει μια καλή ζωή.

“Έτυχε να βρίσκομαι εκεί τη δεδομένη χρονική στιγμή με τις γνώσεις που έχω και να τους πείσω ότι το συγκεκριμένο σκυλί με τα χαρακτηριστικά που έχει, έχει τη δυνατότητα να ζήσει καλά. Όμως, όλο αυτό δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί αν μια ομάδα ανθρώπων δεν συνεργαζόταν ώστε να τη βοηθήσουμε. Το να ζητήσει κάποιος βοήθεια, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι τόσο σημαντικό, δεν είναι ντροπή. Για μένα είναι ελπίδα. Όταν βλέπεις να κινητοποιούνται τόσοι πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι για έναν καλό σκοπό νιώθεις την αγάπη και την καλοσύνη παντού. Το μήνυμα λοιπόν είναι, πως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα».

Τέλος για τους λόγους που θέλει να βρεθεί οικογένεια για να υιοθετήσει το σκυλάκι και όχι να το κρατήσει η Θεοδώρα απαντάει: «Πιστέψτε με είμαι χωρισμένη στα δύο. Η καρδιά μου θέλει σαν τρελή να την κρατήσει. Το ότι ανέβασα τώρα αυτό το βίντεο και όχι πριν από ένα μήνα, οφείλεται στο ότι και εγώ και η άλλη κοπέλα που τη φιλοξενούμε θέλαμε πολύ να την υιοθετήσουμε. Όμως, τα βάλαμε κάτω και θεωρούμε πως θα είναι καλύτερο αν βρεθεί κάποιος που να την αγαπήσει όσο εμείς και ταυτόχρονα να μπορεί να της προσφέρει ότι χρειάζεται και θα χρειαστεί. Προσωπικά έχω 4 ζώα (2 σκυλια- 2 γατιά) και προσπαθώ ακόμα να στήσω τη ζωή μου στα Κύθηρα“.

«Η απόκτηση ενός ζώου θέλει υπευθυνότητα. Αν δρας μόνο με το συναίσθημα, υπάρχει περίπτωση στη συνέχεια να συνειδητοποιήσεις ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα υπολόγιζες. Το να παρθεί μια απόφαση να υιοθετήσεις ένα ζώο με μοναδικό κριτήριο είτε ότι ήταν χαριτωμένο είτε ότι βρισκόταν σε ανάγκη μπορεί να οδηγήσει σε μια όχι τόσο καλή συμβίωση. Πριν αποκτήσουμε ένα ζώο, πρέπει να ενημερωθούμε από κάποιον ειδικό για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κάθε ζώου, καθώς το κάθε ένα είναι διαφορετικό από το άλλο και να αναλογιστούμε αν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές. Είμαι πολύ αυστηρή σε αυτό το θέμα και για μένα και για τους άλλους, καθώς έχω δει πολλά ζώα να διαβιούν σε λάθος συνθήκες επειδή ακριβώς οι άνθρωποι τους δεν γνώριζαν».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 − 7 =