psarokokalo

Οι 8 ενότητες, οι 6 διαγωνιστικές κατηγορίες και τα 8 βραβεία είναι τα κλειδιά για την ποιότητα και την ποικιλία στο πλαίσιο και του φετινού Psarokokalo Φεστιβάλ, που εξερευνά τον κινηματογράφο από κάθε οπτική γωνία.

Ένα διαπολιτισμικό φεστιβάλ που αγαπά την μικρού μήκους φόρμα και όλα τα είδη και που ανάμεσα σε άλλα στοχεύει να σηματοδοτήσει τις νέες περιοχές της κινηματογραφικής τέχνης της μικρού μήκους αφήγησης στην Ελλάδα.

Τα τμήματα είναι το ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ που περιέχει δύο μπουκέτα 9 συν 9 ταινιών από την Ελλάδα και την Κύπρο (03/06 & 06/06 στις 21:00 στην Bios Cinematheque), το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ με 6 μπουκέτα (δείτε ημερομηνίες, ώρα και χώρους παρακάτω), 37 στο σύνολό τους ταινιών από όλο το κόσμο, το ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ με δύο μπουκέτα 9 συν 9 ταινιών (05/06 στις 21:00 & 07/06 στις 19:00 στην Bios Cinematheque), το ειδικό τμήμα FOCUS ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ με 7 ταινίες (06/06 στις 21:30 στο Bios Rooftop). 7 είναι και η ταινίες του ΔΙΕΘΝΟΥΣ τμήματος των ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (07/06 στις 21:00 στην Bios Cinematheque), ενώ 8 είναι τα ντοκιμαντέρ του τμήματος ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ (05/06 στις 21:30 στο Bios Rooftop).

Τέλος, υπάρχει ένα online τμήμα με 12 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ από την Αργεντινή (Summer Nights), την Αυστρία (I Am Not Sure, The Goose and the Common & Zu Zweit), τη Γερμανία (Alpapuyo, Otonashi και Thanatos Fantasia), το Ιράν (Tchitsi και Kiss Me), το Ισραήλ (Safe Distance), τον Καναδά (ADHD), τη Νέα Ζηλανδία (Pōneke).

Χώρες συμμετοχής: Αίγυπτος, Βραζιλία, Γαλλία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Καναδάς, Κίνα, Κούβα, Μεξικό, Νιγηρία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουκρανία, Περού, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία, Σουηδία, Φινλανδία & Χονκ Κονγκ.

Ας ρίξουμε μια πιο εκτενή ματιά στο ελληνικό τμήμα:

ΕΘΝΙΚΟ Ι

Mila, σκηνοθεσία Ανδρέας Βακαλιός Μυθοπλασία 15’ Ελλάδα. Η Μίλα κάνει σκέιτ. Ο πατέρας της Μίλας είναι άρρωστος. Η Μίλα έχει να δει τον πατέρα της πέντε χρόνια. ‘Μίλα’, σημαίνει ‘αγαπημένη’ στα Πολωνικά. Η Μίλα επισκέπτεται τον πατέρα της στο νοσοκομείο. Η Μίλα κάνει σκέιτ.

A Summer Place, σκηνοθεσία Αλεξάνδρα Ματθαίου Μυθοπλασία 20’ Ελλάδα. Το καλοκαίρι είναι μια μόνιμη κατάσταση στη Λεμεσό, μια κάποτε μικρή παραθαλάσσια πόλη της Κύπρου έχει μετατραπεί στον ολιγαρχικό παράδεισο της Μεσογείου. Η στυλίστρια τροφίμων Τϊνα είναι παίκτρια αλλά και θύμα αυτής της μεταμόρφωσης της πόλης και πάσχει από κατάθλιψη. Την ημέρα των γενεθλίων της, είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τα πάντα, όμως μια υπέροχη συνάντηση  αλλάζει τη ζωή της.

Beauty, σκηνοθεσία Θάνος Λυμπερόπουλος Μυθοπλασία 20’ Ελλάδα. Η Κάλι, μια άνεργη νεαρή γυναίκα που ζει με την αυστηρή μητέρα της, ψάχνει μια διέξοδο μέσα από το λαμπερό αλλά σκληρό, καλλωπιστικό σύμπαν του YouTube. Θα ξεπεράσει τα όριά της για να ευχαριστήσει τη λίστα των συνδρομητών της, διατηρώντας παράλληλα ένα χαμογελαστό πρόσωπο και μια εικόνα τελειότητας.

Cortázar, σκηνοθεσία Αργύρης Γερμανίδης & Katerina Stauch Μυθοπλασία 10′ Ελλάδα. Κάπου στην ηπειρωτική χώρα οι ένοικοι ενός κτιρίου υπνοβατούν προς τα παράθυρά τους για να παρακολουθήσουν τον Σίσυφο να σκουπίζει τα πεσμένα φύλλα. Είναι φθινόπωρο. Στο ραδιόφωνο, μια φωνή αναφέρει τις υδρόβιες προσπάθειες του Cortázar. Μια σειρά πνιγμών και εξαφανίσεων συνδέουν το σύστημα ύδρευσης με ένα μυστικό πέρασμα στη θάλασσα.

Brutalia, Days of Labour, σκηνοθεσία Μανώλης Μαυρής Μυθοπλασία 22′ Ελλάδα. Πανομοιότυπα κορίτσια ντυμένα με στρατιωτικά ρούχα εργάζονται κοπιωδώς. Μια μητριαρχική οικογένεια. Μια ολιγαρχική κοινωνία. Τι θα γινόταν αν αντικαθιστούσαμε τις μέλισσες με ανθρώπους.

At the Airport, σκηνοθεσία Μιχάλης Μαθιουδάκης Μυθοπλασία 22’ Ελλάδα. Σε ένα μικρό ελληνικό νησί, ο Προκόπης είναι ο μοναδικός υπάλληλος του αεροδρομίου.

Betrayal, σκηνοθεσία Κατιάνα Ζαχαρίου Μυθοπλασία 15’ Κύπρος. Η 14χρονη Ειρήνη ανακαλύπτει ένα μυστικό για τον πατέρα της που επιβαρύνει τη σχέση τους. Εν τω μεταξύ, ανακαλύπτει και τη δύναμη της τηλεκίνησης.

Echo, σκηνοθεσία Σέργιος Κοτσόβουλος Κινούμενο Σχέδιο 12’ Ελλάδα. Η Έλλη αποφεύγει τη λεκτική επικοινωνία γιατί ακούει μία ΗΧΩ, αυτό που νομίζει ότι είναι οι σκέψεις του ηχείου/εκφωνητή. Επιβιώνει χάρη στην σπιτονοικοκυρά της. Ο Μανού μετακομίζει στο διαμέρισμα απέναντι. Μέρα με τη μέρα, οι ρουτίνες τους αντηχούν η μια την ρουτίνα του άλλου.

Creatures of the Night, σκηνοθεσία Μέμη Κούπα Μυθοπλασία 15’ Ελλάδα Αθήνα 2022. Μετά από μια σειρά φυσικών καταστροφών και εν τέλει, μιας γενικευμένης κρίσης, οι πολίτες της Αθήνας έχουν χάσει τον ύπνο τους. Στους σκοτεινούς, άδειους δρόμους της πόλης κυκλοφορεί ένα πλάσμα της νύχτας, o genderqueer ληστής που προστατεύει τους ευάλωτους. Kανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά, αν υπάρχει στην πραγματικότητα ή είναι αποκύημα της συλλογικής φαντασίας. Στη διάρκεια μιας νύχτας, οι χαρακτήρες της ταινίας θα διασταυρωθούν μαζί του και για πρώτη φορά μετά από καιρό, θα κοιμηθούν.

ΕΘΝΙΚΟ ΙΙ

Amygdala, σκηνοθεσία Μαρία Χατζάκου Μυθοπλασία 22’ Ελλάδα. Δύο αδελφές, η Άννα και η Μελίνα περνούν τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού στο εξοχικό τους έξω από την Αθήνα. Η Άννα κάνει ένα πάρτι για να γιορτάσει τα γενέθλιά της και το πέρασμά της στην ενηλικίωση. Σύντομα θα πάει στο κολέγιο αφήνοντας πίσω τη μικρή της αδερφή. Έχει καλέσει και τη Μαρία, τον έρωτά της, να περάσει τη μέρα μαζί της δίπλα στην πισίνα και να οργανώσει το πάρτι. Η Μελίνα αγαπάει και θαυμάζει εμμονικά την μεγαλύτερη αδερφή της και θέλει πολύ να είναι μέρος του κόσμου της. Δεν είναι καλεσμένη στο πάρτι. Αλλά το σκέφτεται, κάνοντας αυτή τη νύχτα για την αδερφή της μια καταραμένη νύχτα που θα τη θυμάται.

Umbilical, σκηνοθεσία Ελπίδα Σταθάτου Μυθοπλασία 12’ Ελλάδα. Η ιστορία του αγώνα μιας νεαρής γυναίκας να διαχωριστεί από τη θρησκευτική και προληπτική ανατροφή της. Καθώς παλεύει με το τραυματικό παρελθόν της ανακαλύπτει ακριβώς πόσο μακριά θα φτάσει για να συμφιλιώσει τις εσωτερικές της αμφιβολίες.

EndFGM, σκηνοθεσία Alexia Roider Κινουμενο Σχέδιο 2’ Κύπρος. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μια διαδικασία που αφαιρεί ή τραυματίζει τα εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα για μη ιατρικούς λόγους. Τις περισσότερες φορές, ασκείται σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες κάτω των 18 ετών. Διακόσια εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που ζουν σήμερα έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό (FGM). Με τους τρέχοντες ρυθμούς, άλλα 68 εκατομμύρια κορίτσια θα αντιμετωπίσουν την ίδια απειλή έως το 2030. Ο ακρωτηριασμός δεν συνταγογραφείται από καμία θρησκεία και δεν έχει οφέλη για την υγεία. Αντίθετα, η πρακτική μπορεί να προκαλέσει σωματικά και ψυχολογικά τραύματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Η ταινία παρουσιάζει συνεντεύξεις με επιζώντες και ακτιβιστές που αγωνίζονται για να τερματίσουν αυτή την απάνθρωπη πρακτική. Το έργο δημιουργήθηκε από τη Zedem Media σε συνεργασία με το «End FGM European Network», ένα ευρωπαϊκό δίκτυο 32 οργανισμών που εργάζονται για να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη ευρωπαϊκή δράση για τον τερματισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

I Lost my Way, σκηνοθεσία Παναγιώτης Ραππας Κινούμενο Σχέδιο 8’ Ελλάδα. Δύο παράλληλοι μονόλογοι. Δύο άντρες διαφορετικών ηλικιών, μιλούν για τη ζωή τους και τι τους στοιχειώνει. Είναι και οι δύο το ίδιο άτομο. Ο ποιητής Μ. Σαχτούρης σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του. Οι ερωτήσεις που κάνει δεν είναι φιλοσοφικές δηλώσεις ή λογικά ευρήματα, αλλά εικόνες. Εικόνες που μοιάζουν να προέρχονται από ένα όνειρο και καταλήγουν στην ποιητική του εικονογραφία. Στο τέλος του φανταστικού ταξιδιού, ο ποιητής ‘βρίσκει’, ανάμεσα στα ερείπια, τη μητέρα του και το δωμάτιο που αναγνωρίζει ως το σπίτι της παιδικής του ηλικίας. Επιστρέφει στη μήτρα χωρίς να βρει απάντηση σε αυτό που τον βασάνισε στην πορεία, καθώς ‘δεν υπάρχει αισιόδοξη απάντηση’ επειδή όλα ‘είναι ένα τεράστιο κενό που μοιάζει με τάφος’.

Chimera hallucinating media and war crimes, σκηνοθεσία Νίκος Κωστόπουλος Ντοκιμαντερ 21’ Ελλάδα. Μια ταινία που βασίζεται στα αρχεία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, τα τοπικά δικαστήρια της περιοχής που ασχολήθηκαν με εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια των Γιουγκοσλαβικών πολέμων από το 1991 έως το 2001, και τις σχετικές αναφορές των ΜΜΕ της εποχής. Επικεντρώνεται στα γεγονότα που έλαβαν χώρα γύρω από την πτώση του Βούκοβαρ το Νοέμβριο του 1991. Μέσα από την αντιπαραβολή των δικαστικών και ειδησεογραφικών αφηγήσεων της εποχής, με αναπαραστάσεις και αρχειακό υλικό, στόχο έχει να αμφισβητήσει το ρόλο των μέσων ενημέρωσης ως προπαγανδιστικού εργαλείου από τους αντίστοιχους εμπνευστές και τις ατζέντες τους, καθώς και τους διαχρονικούς κινδύνους της.

Every Sunday, σκηνοθεσία Kαίτη Παπαδέμα Ντοκιμαντερ 24’ Κυπρος. Μια ομάδα Φιλιππινέζων οικιακών βοηθών στην Κύπρο προετοιμάζονται για τα καλλιστεία που διοργανώνει η κοινότητά τους, ενώ στην επιφάνεια έρχεται η υπόθεση για έναν κατά συρροή δολοφόνο με στόχο αλλοδαπές εργαζόμενες γυναίκες.

1980, σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Βενετόπουλος Μυθοπλασία 9’ Ελλάδα. Ένας άνδρας αναζητά την αγάπη σε μια δυστοπική χρονική περίοδο που δεν διαφέρει τόσο από τη δική μας, όπου ο φόβος είναι η τελευταία πανδημία.

Trash, σκηνοθεσία Ελευθερία Κατσιανού Ντοκιμαντερ 16’ Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον Λευτέρη Γιακουμάκη, καλλιτέχνη της πόλης, στο προσωπικό του ταξίδι. Ο Λευτέρης ζει στην Αθήνα, ζωγραφίζει στα σκουπίδια και θέλει να απελευθερωθεί από την πόλη και από ό,τι τον στοιχειώνει προσωπικά. Καθώς ο κύκλος της ζωγραφικής στα σκουπίδια φτάνει στο τέλος του, ο Λευτέρης ψάχνει άλλους τρόπους για να απελευθερωθεί.

Soul Food, σκηνοθεσία Νίκος Τσεμπερόπουλος Μυθοπλασία 20’ Ελλάδα. Ο Γιάννης (15) και η μητέρα του μετακομίζουν στο διαμέρισμα του φίλου της. Ο Γιάννης αρχίζει να κάνει παρέα με την Όλγα (40), μια κοινωνικά απομονωμένη hard rock γυναίκα που ζει στο υπόγειο της πολυκατοικίας. Ταυτόχρονα, κάνει παρέα με μια ομάδα εφήβων και ο αρχηγός της ομάδας εκφοβίζει την Όλγα κάθε φορά που την βλέπει.

nfo: 14o Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού της Αθήνας. 3 έως 8 Ιουνίου. Στο Bios, Πειραιώς 84, Αθήνα.

Τιμή εισιτηρίου : 5 ευρώ αποκλειστικά online από την επίσημη σελίδα του.

Επιμέλεια Χ. Λακταρίδης

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen + 19 =