kyriakos-mitsotakis

«Έκθεση για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης κλονίζει τη συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας», είναι ο σημερινός τίτλος του έγκυρου euractiv.com σχετικά με την έκθεση – κόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση, έξι διεθνών οργανισμών για την ελευθερία του Τύπου.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το άρθρο του EURACTIV:

Έξι διεθνείς οργανισμοί για την ελευθερία του Τύπου δημοσίευσαν έκθεση που κατηγορεί το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ότι προσπαθεί να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης.

Ενώ η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια «συστημική κρίση ελευθερίας του Τύπου», η κυβέρνηση απαντά ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν ποια Μέσα Ενημέρωσης θα παραακολουθήσουν.

Σε μια συνέντευξη στην EURACTIV την περασμένη εβδομάδα, ο Pavol Szalai, Επικεφαλής της Ε.Ε. των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) δήλωσε: «Στην Ελλάδα μπορούμε να δούμε μια σκόπιμη πολιτική βούληση για μείωση της ελευθερίας του Τύπου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο πιθανώς βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος είναι ένας από τους δύο δημοσιογράφους της ΕΕ που δολοφονήθηκαν πέρυσι», πρόσθεσε.

Η έκθεση συντάχθηκε μετά από επίσκεψη στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2021.

Η έκθεση του Media Freedom Rapid Response (MFRR) σημείωσε ότι η κρίση που επηρεάζει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί από τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να «ελέγχει το μήνυμα» και να ελαχιστοποιήσει τις επικριτικές και διαφωνούμενες φωνές.

«Εφημερίδες και μεμονωμένοι δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ή τηρούν ουδέτερη στάση στοχοποιούνται από την κυβέρνηση και καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση που υπονομεύει τις δημοσιογραφικές τους δραστηριότητες. Αυτό επιδεινώθηκε περαιτέρω από την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την κατανομή της κρατικής διαφήμισης και τη διανομή της με βάση κομματικές γραμμές», προστίθεται στην έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η δημοσιογραφική κάλυψη του προσφυγικού, όπως οι παράνομες επαναπροωθήσεις, γίνεται «ολοένα και πιο δύσκολη».

«Οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι συνδέονται με την περιοριστική μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και την απροθυμία να αποδεχθεί τον δημόσιο έλεγχο της, οδηγώντας σε εμπόδια στην αναφορά, όπως αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, περιορισμός πρόσβασηςπαρακολούθηση και παρενόχληση».


Χωρίς να απαντήσει σε κανένα στοιχείο του ρεπορτάζ, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι θεσμικά κατοχυρωμένη.

«Κάθε πολίτης μπορεί να ενημερώνεται ελεύθερα, ανά πάσα στιγμή, μέσω των μέσων ενημέρωσης της επιλογής του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το συντηρητικό κόμμα.

«Η έκθεση υπογραμμίζει πώς η Ελλάδα γίνεται μια προβληματική χώρα σε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου και δημοκρατίας», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα είπε στο EURACTIV.cz τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της ΕΕ που θεωρούνται «προβληματικές» όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 70η θέση από 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του RSF για το 2021.

Ερωτηθείσα εάν η Επιτροπή ανησυχεί για αυτές τις κατατάξεις, πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε στην EURACTIV Greece ότι «ο δείκτης ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης είναι μια σημαντική πηγή ενημέρωσης της Επιτροπής για το έργο της και δίνουμε μεγάλη προσοχή σε αυτό».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος διαγράφηκε πρόσφατα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αφού επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για την ποιότητα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα προς την «ορμπανοποίηση».

Η ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με επικεφαλής τον Μάνφρεντ Βέμπερ, στενό σύμμαχο του Μητσοτάκη, ανέστειλε επίσης τα δικαιώματά του ως μέλους για έξι μήνες.

Στις Βρυξέλλες, πιστεύεται ευρέως ότι η συντηρητική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσφέρει στους Έλληνες συντηρητικούς μια προσωρινή προστατευτική ασπίδα, δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το ισχυρότερο κυβερνών κόμμα της «άρρωστης» συντηρητικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve + fifteen =